Találékony mobilokat tervez az Intel

Ún. "helyzetfelismerő mobil készülékekről" beszélt Justin Rattner, az Intel elnökhelyettese és technikai főnöke, melyek "kitalálják" majd, hogy mit szeretnénk csinálni, vagy hogy épp mire van szükségünk.

Találékony mobilokat tervez az Intel

Ún. "helyzetfelismerő mobil készülékekről" beszélt Justin Rattner, az Intel elnökhelyettese és technikai főnöke, melyek kitalálják majd, hogy mit szeretnénk csinálni, vagy hogy épp mire van szükségünk.

Ehhez hardveres és szoftveres érzékelők sorát vonultatnák fel, hogy minél több információt gyűjthessenek be az emberről és a környezetéről, ami alapján megállapíthatják, hogy éppen mit csinál, mivel foglalkozik és hogy ennek megfelelően mire lehet szüksége. A hardveres érzékelők vizsgálhatják például, hogy az ember ténylegesen használja-e épp a készüléket, sétál-e vagy fut, vagy hogy milyenek a fényviszonyok és a környezeti körülmények, míg a szoftveres ellenőrizheti, hogy egy adott időpont szabad-e a naptárában, stb..

Megfigyeléseiket azonban a készülékek nem csupán az adott pillanatban használják fel, hanem hosszú távon is vizsgálják és elemzik azokat, tanulnak belőlük, megismerkednek a szokásainkkal és fokozatosan, egyre jobban hozzánk idomulnak, hogy minél jobban kiszolgálhassanak és megfelelhessenek az igényeinknek.

Ez persze felvetheti azt az aggályt, hogy nem kerülhet-e illetéktelen kezekbe a rólunk így összegyűlő tetemes mennyiségű információ? Az Intel természetesen erre is gondolt; elmondásuk szerint a felhasználó 100%-ban ellenőrizheti, hogy milyen információt mely programok és alkalmazások használhatnak fel és mire, valamint hogy eljuthat-e egyáltalán bármi másokhoz is, és ha igen, akkor konkértan ki(k)hez. Ezt a megoldást viccesen afféle személyes DRM-nek nevezték.

Mindez persze eddig még csak elmélet, a tényleges gyakorlati megvalósítás mikéntjét még ők sem sejtik pontosan, azt azonban már most jelezték, hogy nagy hangsúlyt fektetnek a felhasználóbarát, "szerethető" formában való megvalósításra; terveik szerint fokozott kapcsolatot tartanának a felhasználóikkal, és a visszajelzéseik alapján addig alakítgatnák tovább a leendő termékeket, amíg azok a lehető legjobban meg nem felelnek a lehető legtöbbeknek.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward