Tablet trióval állt elő az Acer

Az Acer három táblagépet is bemutatott az IFA-n. Lesz költséghatékony, Windowst futtató újdonság, és két eltérő méretű androidos gép is.

Tablet trióval állt elő az Acer

Az Acer egészen népes kínálattal vonult fel Berlinben, és az újdonságaik egy jelentős részét friss táblagépek alkotják. Az alábbiakban szó lesz egy nagyméretű androidos eszközről az Iconia Tab 10 alakjában, valamint két 8 colossal is megismerkedhetünk közelebbről az Iconia Tab 8 W és az Iconia One 8 személyében.

Acer Iconia Tab 8 W

Kezdjük a felhozatal bemutatását rögtön az Iconia Tab 8 W-vel, aminek a különlegessége az operációs rendszer terén keresendő, ugyanis ez a modell az újdonságok közül a Windowst futtató táblagép. A készüléken egészen pontosan a Windows 8.1 with Bing teljesít szolgálatot, aminek az az előnye, hogy teljesen ingyenes, mert a Bing az alapértelmezett keresőmotor benne. A szoftveres oldalon ehhez jön még egy éves Office 365 Personal előfizetés is, ami a Microsoft minden fontosabb irodai programjához (Word, Excel, PowerPoint, OneNote és Outlook) hozzáférést biztosít. Az eszköz előlapját egy 8 hüvelykes megjelenítő uralja, ami az IPS technológiának köszönhetően jó betekintési szögekkel, színhűséggel és fényerővel szolgál, az 1280 x 800-as felbontásból fakadóan pedig a részletgazdagságára sem lehet különösebb panasz.

Az tábla mozgásba lendítéséről egy Intel Atom Z3735G fog gondoskodni. Ez a lapka négy Silvermont magot állít csatasorba, melyek órajele alapból 1,33 GHz, ám átmenetileg két aktív szál mellett elérheti az 1,83 GHz-et, néggyel pedig az 1,58 GHz-et a Burst technológiának hála. A grafikus vezérlő szerepét egy Intel HD Graphics (Intel Gen7+) feldolgozó egység tölti majd be. A rendszermemória mindössze 1 GB-os méretet öltött, háttértár tekintetében pedig 32 GB-tal szolgál az Iconia Tab 8 W. Bővíthetőségről is gondoskodtak a tervezők, egy microSD-vel tehát fentebb tornászható majd a tárhely mérete. A kapcsolati képességeire és a kamerarendszerének mibenlétére egyelőre még nem derült fény, de az biztos, hogy kamera került előre és hátra is, így videóhívások is folytathatóak lesznek vele. A szerkezet a fizikai paramétereivel nem igazán tud majd kitűnni a tömegből, de ez nem meglepő, mert a Windowsos gépekre általában ez a jellemző. A tábla 9,75 milliméter vastag és 370 gramm a tömege. Dizájn tekintetében az Acer kifejezetten a letisztultságra törekedett, és a végeredményt figyelembe véve sikerrel is jártak. Az akkumulátor mérete nem derült ki, de nem is ez a lényeg, hanem az, hogy a gyártó által közölt adat szerint 8 órán át is húzza egyetlen töltéssel az új Iconia.

Acer Iconia One 8

Továbblépve a következő ilyen méretű táblagéphez mindenki látni fogja, hogy bőven akadnak közös nevezők a képátlón felül is. Az Iconia One 8 ugyan már Androidra cserélte a Windowst, de a specifikációjának fontosabb vonásai nem különösebben változtak. A legfrissebb, Android 4.4 KitKat operációs rendszer egy 8 hüvelykes megjelenítőn rajzolódik ki, és még extra szolgáltatással is fel lett vértezve a Google rendszere, ugyanis egyebek mellett gesztusvezérlés is akad a tarsolyában. A panel IPS technológiával, valamint 1280 x 800 képpontos felbontással operál, ezáltal 189 PPI-s pixelsűrűséget nyújt. Azonban a lehető legszebb végeredmény elérése érdekében itt a Zero Air Gap technológia is bekerült a képbe – ez azt jelenti, hogy nincs légréteg a kijelző és a védőüveg között, ami több szempontból is valamelyest szebb képminőséget eredményez (pl. kisebb a tükröződés). Az Iconia One 8 ráadásul még egy ujjlenyomat-taszító réteggel is be lett vonva, de azt egyelőre nem tudni, hogy ez a valóságban mennyire váltja majd be a hozzá fűzött reményeket. A dupla kamera itt sem maradhatott el, viszont arról az Acer most sem számolt be, hogy milyen minőségű fényképek és videófelvételek rögzítésére lesz képes a tablet.

Az Iconia One 8 fiatalos, nagyon színes egyéniségnek ígérkezik, így minden vásárló megtalálhatja majd a stílusához és ízléséhez leginkább passzoló változatot. A palettán felfedezhető majd zöld, citromsárga, narancssárga, kétféle kék, fehér, fekete, rózsaszín, lila és piros szín is. A készülékház csak 8,5 milliméterre emelkedik ki a síkból, így viszonylag szűk helyre is becsúsztatható lesz az utazások során, a súlya 340 gramm, ami viszont még mindig nem kiemelkedő. A készülék belsejében ezúttal is egy Intel Atom Z3735G diktálja majd a tempót, így a fent leírtak a chipet figyelembe véve igazak lesznek a One 8 táblagépre is. A csúszásmentes bevonattal ellátott hátlap mögött sajnos nem tudni milyen akku húzta meg magát, és ezúttal az üzemidőről sem szólt a fáma.

Iconia Tab 10

Végül nézzük, hogy mit is tartogat az újdonságok sorának legnagyobb kijelzővel felvértezett tagja. Ez a táblagép – ahogy azt a neve is azonnal elárulja – egy 10,1 hüvelykes kijelzővel lett ellátva, ami már Full HD felbontást alkalmaz, így igazán éles lesz a felületén kirajzolódó kép. Ráadásul ehhez jön még, hogy IPS és Zero Air Gap technológiákat használtak, így igazán széles betekintési szögek, kiemelkedő fényerő, illetve kontrasztarány és gazdag színvilág fogja jellemezni. A megjelenítő védelméről Gorilla Glass üveggel gondoskodtak a tervezők, és ezt is bevonták az ujjlenyomat-taszító réteggel. Az Iconia Tab 10 a bemutató során elhangzottak alapján igazán meggyőző hangzásvilággal fog szolgálni, köszönhetően a sztereó hangszóró párosnak. Az élmény ráadásul tovább fokozható egy fejhallgató bevetésével, ugyanis a Dolby Digital Plus rendszer jó virtuális térhangzást fog előállítani.

A Tab 10-et az Acer a multimédiás lehetőségeket erősen figyelembe véve tervezte meg, ennek köszönhetően pedig még egy Micro-HDMI is felbukkan a tablet keretén, így a képernyő egész tartalma kivetíthető egy nagyobb megjelenítőre. Sajnos ennél a modellnél meglehetősen sok megválaszolatlan kérdés maradt, így például arra sem derült fény, hogy milyen lapka lendítheti mozgásba. A bevetésre küldött chippel kapcsolatban csak annyi biztos, hogy egy négymagos MediaTek megoldásról van szó.

Az újdonságok esetében nagyon kedvező árazásra van kilátás. A Windows 8.1-es Iconia Tab 8 W mindössze 150 eurós ajánlott fogyasztói áron fog elrajtolni, de nem lesz drágább az Iconia One 8 sem, sőt mi több, az Iconia Tab 10 is ki fog jönni 200 euróból. Elsőnek a 10 colos gép kerül a boltok polcaira, ez már ebben a hónapban megvásárolható lesz, a másik kettő pedig októberig várat magára.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward