Szupergyors SSD meghajtók az OCZ műhelyéből

A Z-Drive 4500-as sorozat tagjai 2900 MB/s-os folyamatos olvasási- és 2200 MB/s-os folyamatos írási tempót kínálnak, azaz rettenetesen gyorsak. Emellett strapabíróak is, sőt, újításokból sem szenvednek hiányt.

Szupergyors SSD meghajtók az OCZ műhelyéből

Az asztali SSD meghajtók, amelyek SATA 6 Gbps-os csatolófelületre kapcsolódnak, már sávszélesség limitbe ütköznek, ezért nem tudnak jelentősen gyorsulni, ám a szerverekbe és felsőkategóriás konfigurációkba szánt, PCI Express csatolófelülettel ellátott egységekről már nem mondható el ugyanez.

Az OCZ legújabb, elsősorban adatközpontokba szánt SSD kártyája, amely a Z-Drive 4500-as nevet kapta, nyolc darab PCI Express 2.0-s sávon keresztül kapcsolódik az adott rendszerhez, így képes a 2900 MB/s-os olvasási-, illetve a 2200 MB/s-os írási tempó elérésére – és ezek a számok nem csúcssebességet, hanem folyamatos sebességet jelölnek. 4 KB-os blokkokon történő véletlenszerű olvasási feladat alkalmával 252 000, 4K-s véletlenszerű írási feladat alkalmával pedig 78 000 I/O művelet elvégzésére képes a Z-Drive 4500, azaz meglehetősen tempós adattárról van szó.

Csak úgy, mint Z-Drive R4-es elődje, a Z-Drive 4500 is az OCZ VCA (Virtualized Controller Architecture) technológiájára támaszkodva kapcsolja össze SSD tömbjeit egyetlen nagy adattárrá. Az új adattárolón 8 darab SSD foglal helyet, amelyek mindannyian jelenlegi generációs SandForce lapkára támaszkodnak. A fedélzeten egyedi ütemező rendszer dolgozik, de a repertoárban konfigurálható redundancia, TRIM és SCSI támogatás, illetve Provision eljárás is helyet kapott – utóbbi a NAND Flash memóriachipek élettartamának kitolásáról gondoskodik.

A Z-Drive 4500 ez az egyedi meghajtó-architektúra 19 nm-es csíkszélességgel készülő, MLC típusú NAND Flash memóriachipekre támaszkodik, amelyek természetesen a Toshiba műhelyében készültek. A Toshibát az OCZ nemrégiben vásárolta fel, így nem meglepő, hogy a NAND Flash memóriachipek házon belülről érkeznek.

Maga a Z-Drive 4500 egy normál magasságú, félhosszú PCI Express bővítőkártya formájában érkezik, amely némi hűtést is alkalmaz annak érdekében, hogy a melegedő komponenseket hűvösen tarthassa. A fedélzeten hőmérséklet érzékelők is jelen vannak, amelyek figyelik az egyes komponensek hőfokát, majd ha úgy látja a rendszer, hogy túlmelegedés esete forog fenn, visszaveszi a teljesítményt egészen addig, míg a helyzet nem normalizálódik. Az optimális hőmérséklet-szint elérése után minden megy tovább a régi kerékvágásban.

Efféle megoldással eddig nem találkozhattunk, legalábbis az SSD kártyák piacán, de van itt más újdonság is. A Z-Drive 4500 alapoktól újraírt drivereket alkalmaz, plusz jár hozzá a WXL gyorsítótárazó szoftver is, ami az OCZ saját fejlesztése. A szoftver – ami egyébként a Z-Drive 4500-zal egy időben mutatkozott be – lehetővé teszi, hogy az egész SSD kártya gyorsítótárként üzemeljen, de arra is módot ad, hogy tárterületet különböző adattárak és gyorsítótár-partíciók között osszuk el.

A 800 GB-os, 1,6 TB-os és 3,2 TB-os tagokkal büszkélkedő Z-Drive 4500-as sorozat esetében az első modell 680 TB-nyi, a második 1300 TB-nyi, a harmadik pedig 2500 TB-nyi írást visel el élettartama során. A 800 GB-os példány 2355 dollárba, 1,6 TB-os társa 3806 dollárba, a 3,2 TB-os "csúcsmodell" pedig 6533 dollárba kerül. Mindannyian 5 év garanciával kerülnek forgalomba.

A Z-Drive 4500-asok kevésbé strapabíróak, mint Z-Drive R4-es elődeik: utóbbiak közül a 3,2 TB-os modell 120000 TB-nyi írást viselt el élettartama során. Az R4-esek emellett írási teljesítményben is verik a 4500-asokat, viszont drágábbak is: a 800 GB-os változat 4800 dollárba kerül. A teljes hosszúságú bővítőkártya formájában érkező R4-esek garanciaidő tekintetében viszont alulmaradnak az új, Z-Drive 4500-as sorozatú SSD kártyákkal szemben, hiszen 5 helyett csak 3 év garanciát vállal rájuk az OCZ.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward