Szupergyors mSATA SSD szendvics

Feltűnt egy újabb mSATA SSD, amely két modulból áll és hatalmas adatátviteli sebességeket kínál.

Szupergyors mSATA SSD szendvics

Nemrégiben már láthattunk olyan mSATA formátumú SSD meghajtót, amely nem egy, hanem két nyomtatott áramköri lapot használt, így összesen 480 GB-nyi adattároló kapacitást biztosított.

A Lite-On megoldása, amely az Acer S7-es ultrabookjában tűnt fel elsőként, ugyan nem 480 GB-nyi, hanem csak 256 GB-nyi tárhelyet kínál, viszont nem is két nyomtatott áramköri lapra alapoz, hanem csak egyre, amelynek két oldalán egy-egy komplett SSD meghajtó foglal helyet SSD vezérlőstül, gyorsítótárastul, mindenestül.

A két mSATA SSD alrendszer speciális, módosított mSATA csatolófelületen keresztül kapcsolódik a rendszerhez, így két különálló adattárolóként jelenik meg a BIOS-ban. A rendszer RAID0 tömbbé fűzi össze őket a még nagyobb adatátviteli sebességek elérésének érdekében.

A CMT-256L3M névre keresztelt adattároló rendszerben összesen két darab Marvell 88S9175-ös vezérlő foglal helyet, amelyek SATA 6 Gbps-os támogatással érkeznek. Az egyes SSD vezérlőchipekhez két 64 GB-os adattároló kapacitást kínáló, két csatornán keresztül csatlakozó NAND Flash memóriachip tartozik, amelyek 24 nm-es csíkszélességgel készültek, méghozzá a Toshiba műhelyében. Rajtuk kívül egy-egy Nanya DRAM gyorsítótár is a repertoár részét képezi.

A speciális adattároló szendvics meglehetősen impozáns teljesítményt mutat fel, már ami az írási- és olvasási tempót illeti. A CrystalDiskMark tesztje alapján a RAID0 módban üzemelő adattároló rendszer 877 MB/s-os olvasási- és 672 MB/s-is írási tempót kínál, ami igen-igen jól hangzik.

A CMT-256L3M teljesítménye alapján több ultrabook gyártó fantáziáját is megmozgathatja majd.

 

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward