Szoftveres gondokkal küzd az Xperia Z kamerája

A Sony csúcsmodellje akkor csinál igazán szép fotókat, ha a sorozatképek készítését lehetővé tevő módba kapcsolunk. A probléma a .JPG feldolgozással lehet.

Szoftveres gondokkal küzd az Xperia Z kamerája

Az Xperia Z nemrégiben kapott egy gyorsjavítást, mert a telefonok egy szoftveres eredetű probléma miatt, semmitől sem zavartatva, egyszerűen kikapcsolhattak használat közben, és sokszor csak a szervizben tudták őket visszahozni az élők sorába. Most pedig talán jöhet a következő javítás, ami a 13 megapixeles Exmor RS-ből próbál jobb képminőséget kicsikarni, a jelek szerint ugyanis van benne tartalék.

Ez azok után lett nyilvánvaló, hogy a GSMArena munkatársai utánajártak egy fórumos "legendának", miszerint a sorozatképek szebbek, mint a normál vagy a Superior automata üzemmódban készült fotók. A rövid teszt pedig meghozta a gyümölcsét: a sorozatfotóként lőtt kockák bizony sokkal jobbak lettek, mint az eredetileg erre szánt opciókkal készült képek, ami elég komoly meglepetés. Az Exmor RS szenzorát egyébként csak a Superior használja ki teljesen, normál módban 12 megapixelre csökken a maximális felbontás, a Burstnél (sorozat) pedig már csak 9 MPixel választható legfeljebb, és ezek 16:9 képaránnyal rögzülnek.

Az Xperia Z különbözőképpen dolgozza fel a képeket az eltérő lehetőségek esetében, és a jobb képminőség legfőbb oka a túlságosan erős zajcsökkentés hiánya lehet. Emiatt a képek valamivel ugyan zajosabbak, de a végeredmény egyáltalán nem rossz, és a részletek is sokkal jobban megmaradnak így. A dolog érdekessége az, hogy a zajszűrő még csak nem is végez jó munkát. A színfoltosság szinte ugyanúgy megmarad a normál képek esetében is, inkább csak a finom részletek vesznek oda az algoritmusok lefuttatása után.

Tehát ha valaki fotózásra adja a fejét a frissen vásárolt Xperia Z-jével, akkor mindenképpen érdemes a sorozatkép módba váltani. És hogy ebből lehet-e hátrány? Valószínűleg nem igazán, hiszen itt is tudunk egyesével fotókat csinálni, és szerencsére a vaku is bekapcsolható. Ugyanakkor egy témáról több képet is készíthetünk rövid időn belül, ami előny is lehet egy mozgó témánál.

Remélhetőleg a Sony hamarosan lép valamit az ügyben, mert minden bizonnyal egy kordában tartott feldolgozással az Exmor RS teljes felületét kihasználva még jobb fotókat tudna produkálni az Xperia Z.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward