Szivacsszerű rézhűtővel hűtik az apró asztali PC-t

A rendhagyó hűtés a jelek szerint hatékonyan megbirkózik egy négymagos Core i7-4785T asztali processzor és egy GeForce GTX 760-as asztali GPU hőtermelésével.

Szivacsszerű rézhűtővel hűtik az apró asztali PC-t

Vállalkozó szellemű németek egy meglehetősen bizarr asztali számítógépet készítettek, amely passzív módon hűti a benne helyet foglaló processzort és a gyengének nem nevezhető GPU-t is, ám a passzív hűtés ezúttal nem egy hőcső alapú nagyméretű hűtőbordás megoldás, hanem egy "szivacsszerű" felépítéssel rendelkező réz hűtő, ami úgy néz ki, mint egy nagyobbacska réz edénysúroló.

A Silent Power névre keresztelt rendszer meglehetősen egyedi megjelenéssel bír. Hogy miért választották a habszerű rézhűtőt? Minden bizonnyal azért, mert a rendhagyó felépítésnek köszönhetően hatalmas hőleadó felület állhat rendelkezésre, a réz pedig amúgy is remekül vezeti a hőt, így a hűtőteljesítmény tökéletes lehet.

A készítők szerint a szellőzéssel sem igazán lehet baj, ugyanis a speciális hűtő meleg részein a levegő jobban felmelegszik, majd ennek következtében ki is tágul és automatikusan a hűtő külső rétegei felé távozik. Ezzel a rendszer saját mikro-cirkulációs környezetet teremt, ami segít a hő hatékony leadásában. A fentiek miatt ventilátorra sincs szükség. Persze a szivacsszerű rézhűtőt nem biztos, hogy egyszerű tisztán tartani, ha a felső részt nem lehet levenni, így jó eséllyel csak porszívóval takaríthatjuk, csapvízzel nem. A másik probléma, hogy a réz idővel oxidálódni kezd, így hőátadó képessége is romlik – pont ezért szokták nikkelbevonattal ellátni a réz hűtőalkatrészeket.

A Silent Power konfiguráció háromféle kiadásban kerülhet majd forgalomba, amelyek sorrendben 699, 769 és 1159 euróba kerülnek. Az alapgép négymagos Core i7-4785T processzort, 8 GB-nyi rendszermemóriát, 2 GB-nyi VRAM-mal ellátott GeForce GTX 760-as asztali GPU-t és 500 GB-nyi NAND Flash tárhelyet kínál. A drágább példányok ugyanezt a processzort alkalmazzák, de már több rendszermemóriát és/vagy nagyobb adattárat biztosítanak.

A 16 x 10 x 7 centiméteres ház 1,35 kilogrammot nyom a méglegen, a rendszer tápellátásáról pedig külső tápadapter gondoskodik. A ház elején található fénycsík színe konfigurációtól függően zöld, kék vagy piros lehet, a fényerősség pedig hét lépcsőben állítható, de akár a világítás kikapcsolására is van mód. A rendszer környezetifény-érzékelőt is kapott.

Az apró számítógép a felsoroltakon kívül 4 USB 3.0-s porttal, audio ki- és bemenettel, DVI, HDMI és DisplayPort videó kimenettel, illetve Gigabites Ethernet porttal egyaránt fel van szerelve. A leírás szerint egy 802.11 a/b/g/n/ac típusú WiFi vezérlő is jelen van a kínálatban, de erre azt írják: deaktiválva.

Az optikai meghajtó nélkül érkező apróság két év garanciával kerülhet majd forgalomba, ha minden a terveknek megfelelően alakul.

A dologban persze van egy apró csavar is: a vállalkozás egyelőre csak egy közösség által támogatott projekt, amelynek el kell érnie a kitűzött 45 000 eurós célösszeget ahhoz, hogy a termék gyártása és forgalmazása megindulhasson. A gyártást és a forgalmazást a tervek szerint jövőre szeretnék beindítani. Mivel a projekt jelenleg közel 27 000 eurónál jár, így a cél teljesítésére nagyon nagy esély van.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward