Színes telefon és tablet kínálattal készül az Archos az IFA-ra

Az Archos standján, az elektronikai kiállításon lesz Windowsos tablet, Windows Phone rendszerű mobil és még néhány androidos újdonság is.

Színes telefon és tablet kínálattal készül az Archos az IFA-ra

Az Archos részéről egyáltalán nem szokatlan, hogy egy-egy elektronikai kiállításon egy egész sornyi újdonsággal szolgáljon. Ez lesz a helyzet az IFA 2014 alkalmával Berlinben is, ugyanis a francia vállalat öt teljesen friss gépezetet tervez kiállítani. Érdekes táblagépekkel és okostelefonokkal is bővülni fog a kínálat.

Az Archos az IFA-ra olyannyira új masinákat visz, hogy még a futtatott operációs rendszerek terén is újdonságokba lehet majd belefutni. Korábban a nagy népszerűségnek örvendő forgalmazó kínálatában jellemzően az androidos konfigurációk domináltak, mostantól viszont a Microsoft termékeire is nagyobb hangsúlyt fognak fektetni. Ez egyrészt jó hír a redmondiaknak, hiszen egy újabb magabiztosan szereplő partnerre „tettek szert”, másrészt a felhasználóknak is, mivel így még több versenyképes áron elérhető Windows Phone-os mobiltelefon és Windowsos tábla lesz a boltok kirakatában. A Microsoft valamely rendszerét futtató eszközök új szériát alkotnak az Archos kínálatában, ezeket a Cesium jelzővel illetik.

Archos 40 Cesium

Kezdjük is a sort azoknak a modelleknek a bemutatásával, amelyek már a Cesium termékvonalat gyarapítják. A vállalat első Windows Phone-t futtató okostelefonja a 8.1-es kiadással karöltve kerül majd a boltok polcaira. A készüléket egy 4 hüvelykes képátlójú megjelenítővel vértezték fel, mely vélhetően WVGA felbontásnak fog otthont adni. Ezt a mobilt egy Qualcomm Snapdragon 200 besorolású, négymagos lapka lendíti majd mozgásba, ami a Cortex-A7 processzormagoknak köszönhetően kellő teljesítménnyel rendelkezik a WP 8.1 és a legtöbb app mozgatásához. Egyedül a SoC grafikus képességei gyengék, de egy alsókategóriás okostelefont egyébként sem játékra terveznek. Az Archos megfizethető Windows Phone-ja valóban egy nagyon alacsony áron kínált eszköznek ígérkezik. Pillanatnyilag úgy fest, hogy a 40 Cesiumért mindössze 100 dollárt fognak elkérni, ami tényleg egészen szerény összeg. Ilyen árcédulával a Nokia Lumia 530-nál is olcsóbban kezdhet, így biztosan szép számmal akadnak majd olyanok, akik bizalmat szavazhatnak neki. Itt egyébként egyértelműen a fiatalság van a forgalmazó célkeresztjében, mivel az egyszerű fekete mellett citromsárga vagy kék színben is pompázhat majd a kütyü. Sok részletet homály fed még egyelőre, de azt már most is világosan látni, hogy a nagyszerű ára miatt érdemes lesz rá odafigyelni.

Archos 80 Cesium

A 80 Cesium esetében már egy táblagépről van szó. Ennél a szerkezetnél is azonnal elárulja a név, hogy milyen méretű masinával kell számolnunk. A tabletet egy 8 colos panellel vértezték fel, ami IPS technológiával és 1280 x 800 képpontos felbontással operál. A kijelző pixelsűrűsége így 189 PPI-s, ami ekkora méretben már egészen tűrhető, a színvilág, a betekintési szögek, valamint a fényerő pedig biztosan rendben lesz az IPS panelnek köszönhetően. Itt az operációs rendszer szerepét a Windows 8.1 tölti majd be, és mint a legtöbb hasonló konfiguráció esetében, ennél is egy Intel Bay Trail-T lapka fogja mozgásba lendíteni a Microsoft rendszerét. Feltehetően egy Atom Z3745 áll majd a dolgok hátterében 1 GB-nyi rendszermemóriával párosítva – ha nem is pontosan ezt a chipet használják fel, ehhez hasonló teljesítményű megoldásra kell számítani. Az Archos 80 Cesium az aktuális menetrend szerint októberben kerülhet bevetésre, tehát még meglehetősen sokat kell rá várni, ám az árcéduláját elnézve egyetlen pillanat sem lesz hiábavaló. Ha minden jól megy, a Windows 8.1-es tablet ajánlott fogyasztói ára mindössze 150 dollár lehet.

Archos 50b Platinum

Az androidos újdonságok hárman vannak, egy tábla és két mobil felállásban. Az okostelefonok közül először az 50b Platinum jelzésű géppel ismerkedhetünk meg, amelynek csak a neve sugallja azt, hogy felsőbb árkategóriás, valójában egy alsó-középszegmenst célzó modellről beszélhetünk. Ennek az előlapját egy 5 hüvelykes, IPS technológiával dolgozó, qHD felbontású megjelenítő fedi le. A bekapcsolást követően a nagy felületen az Android 4.4 KitKat rajzolódik ki rajta. A szerkezet szívében egy MediaTek MT6582 chip dolgozik 1,3 GHz-es frekvencián. Ez a lapka négy darab Cortex-A7 processzormagot, valamint egy Mali-400 MP2 grafikus egységet foglal magába. A rendszernek sajnos be kell érnie 512 MB-nyi memóriával, így még jó, hogy az Archos már a KitKat bevetése mellett döntött, ennél az Androidnál ugyanis sokat javult a memóriakezelés.

Előre egy 2 MPixeles kamera figyel, míg hátra már egy 8 megapixeles fotók készítésére alkalmas megoldás került, amihez társul LED-es villanó is. Videózni 1080p-ben lehet majd vele. Az elkészült felvételek a 4 GB-os tárhelyen, vagy az esetlegesen a bővítőslotot kitöltő microSD kártyán kerülhetnek mentésre. A mobil energiaszükségletének kielégítése egy 1900 mAh-s lítium-polimer akkumulátor feladata lesz. Az 50b Platinum több színben (rózsaszín, fekete, kék) is megvásárolható majd. Valamikor szeptemberben kerülhet bevetésre és nagyjából 200 dollárt kell majd érte leszurkolni a kasszához érve – magasabb árat persze a specifikációja sem indokolna.

Archos 45c Platinum

A 45c Platinum belbecse több dologban is hasonlít az 50b Platinum modelléhez, ám az egész kisebb testbe lesz csomagolva. Ezt a mobiltelefont egy 4,5 colos, FWVGA (854 x 480) felbontású, IPS technológiával operáló kijelzővel látták el a mérnökök, így viszonylag könnyen lehet majd egy kézzel is kezelni. A színfalak mögött ezúttal is egy 1,3 GHz-es frekvenciájú MediaTek MT6582 húzta meg magát, ennek megfelelően egy Mali-400 MP2 IGP, illetve négy ARM Cortex-A7 mag jelenlétével kell számolni. A rendszermemória mérete is maradt 512 MB-os, sőt mi több, a tárhely konfigurációján sem változtattak, vagyis 4 GB-tal szolgál, amit microSD kártyával lehet fentebb tornászni. Dupla SIM befogadására lesz képes az eszköz, így még szélesebb közönség érdeklődését keltheti fel.

Két kamera van a 45c Platinum tarsolyában, előre tekint egy 2 megapixeles a videóhívások esetére, hátra meg egy 5 MPixeles került, mely lehetőséget nyújt akár Full HD videózásra is. Rossz fényviszonyoknál egy LED-es villanó segíti a munkáját. Az operációs rendszer tekintetében az Archos ezúttal is az Android 4.4 KitKathez nyúlt, ami örömteli. A kapcsolati képességei között van 3G HSDPA+ modem, Wi-Fi, Bluetooth és A-GPS vevő is. Az akkumulátor szerepkörét egy 1700 mAh-s kapacitással büszkélkedő lítium-polimer egység tölti be. Rózsaszín, élénk kék és fekete színben lesz megvásárolható. Az ajánlott fogyasztói ára 165 dollár körül fog alakulni, szeptemberben kerülhet Európa-szerte a boltok polcaira.

Archos 101 Oxygen

Végül nézzük, mire lesz képes a forgalmazó új androidos tabletje. A 101 Oxygen egy igazán nagy teljesítményű készüléknek ígérkezik, ráadásul fizikailag is a nagyok közé tartozik majd. A 10,1 hüvelykes képátlóval büszkélkedő táblagépet IPS technológiával, illetve 1080p-s felbontással látták el, így kifogástalan képminőségre van kilátás. Ez a masina is az Android 4.4 operációs rendszert futtatja már, tehát a szoftveres oldalát tekintve sem lehet rajta igazán fogást találni rajta. A burkolat alatt egy egyelőre hivatalosan meg nem nevezett chip lakozik, azt viszont már tudjuk a rejtélyes lapkáról, hogy négy darab Cortex-A17 processzormag dolgozik benne – ez alapján egyébként azonnal a RockChip RK3288 jelenlétére asszociálhatunk. Az izmos SoC mellett sajnos a rendszermemóriát már valamiért sajnálták a tervezők, így be kell érni a 1,5 GB-os méretet öltött RAM-mal. Az eszköz tárkapacitása 16 GB, ami már elég sok dolognak elegendő – az nem derült ki még, hogy bővítési lehetőség lesz-e. Az Archos 101 Oxygen bemutatására nem tudni pontosan mikor kerülhet sor, valamikor az utolsó negyedévben fog debütálni. A képességeinek megfelelően ez már nem egy olcsó gép, jelen állás szerint kb. 290 dollárba kerülhet majd.

Az Archos különböző formátumú újdonságai tehát a következő hónapokban fognak kereskedelmi forgalomba kerülni. Először azonban mindegyiket az IFA-ra kilátogatók vehetik majd közelebbről szemügyre. Ezek a táblagépek és okostelefonok a jövőben valószínűleg Magyarországon is kereskedelmi forgalomba kerülhetnek egyébként, így még inkább érdemes lesz rájuk odafigyelni.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward