Szex a számítógépen

A használt adathordozók, számítógépek eladásának veszélyeit úszta meg nagy szerencsével cikkünk szereplője.

Szex a számítógépen

Szőke a merevlemezen

Nem akármilyen tekintély Scott Granneman, a neves IT-szakértő, a Saint Louis-i Washington Egyetem tanára, a WebSanity konzultánsa, a Security Focus és a Linux Magazine munkatársa. És nem is akármilyen esetre hívta fel olvasói és hallgatói figyelmét. A történet ráadásul akár még nálunk is megeshetett - a diszkrét és korrekt professzor csak annyit árult el, hogy "valahol Európában" zajlottak a történtek. Az eset helyszíne, a szereplők neve és állampolgársága mély titok, de kétségtelen, hogy a bolygó bármelyik országában előfordulhatott volna. Ám a tanulság mindenhol ugyanaz: vigyázzunk az adatainkra!

Történt pedig, méghozzá Granneman úr egyik európai barátjával, hogy a sógora vett egy használt Intel 20"-os iMac-et. Mindenki vásárolt már használt gépet, közismert, hogyan zajlanak ezek az ügyletek (meglehetősen hanyagul), ráadásul esetünkben az előző tulajdonos egy igen csinos szőke hölgy volt. Az ár pedig kedvező, az üzlet tehát nyomban megköttetett. Mi több, pár nappal később a vevő még vissza is hívta a szőkeséget a biztonsági jelszó miatt, mert úgy gondolta, erre is szüksége lesz egy új rendszer telepítéséhez. A jelszó szintén átröppent az éteren - egy személyes jelszó, az ég szerelmére! - így nem volt további akadálya az iMac élvezetének.

Ami meglehetősen szokatlan örömöket tartogatott az új tulajdonosnak. A derék szakember meglehetősen furcsállta, hogy a gépet teli merevlemezzel kapta meg, de feltételezte, hogy semmi bizalmas nem lesz majd az adathordozón. Tévedett. Már a védtelen részeken is szép számmal talált szoftpornó-fotókat az eladó hölgy főszereplésével, de "maximum némi orális szexet". Maximum. Azonban a jelszó megadásával elszabadult a pokol. Illetve elszabadultak azok a videók, amelyeken az ifiasszony anális nemi életet él partnerével. Vagy mással. Csak annyi biztos, hogy a partner hímnemű volt.

A derék ember meghökkenten bámulta az egyértelmű mozgóképeket, főleg, miután rájött, hogy az ő forróvérű kis üzlettársa egy közismert tévéshow háziasszonya - aztán azt tette, amit egy talpig tisztességes úriember ilyen helyzetben tehet. Kristálytisztára pucolta a merevlemezt, egy byteot sem hagyott rajta. Ez a tény okot ad a gyanúra, hogy a helyszín nem lehet Magyarország: nálunk a videók rövid úton valamelyik bulvárlaphoz kerültek volna... Mindegy, az a lényeg, hogy barátunknak most van egy használt gépe és egy kitörölhetetlen emléke valamiről, amit rajta kívül összesen ketten tudnak. Jó esetben.

A történet tanulsága Granneman úr szerint nyilvánvalóan az, hogy ha egy - bármilyen -számítógép kikerül a tulajdonunkból, semmisítsünk meg minden rajta lévő adatot. Ezek nem kell okvetlenül pornográf képek vagy videók legyenek - lehetnek magánbeszélgetések, e-mailek adatai és maradványai, banki tranzakciók vagy orvosi, gyógyszerészeti, adóügyi műveletek nyomai. Mindegyik a legbizalmasabb személyi adatainkat tartalmazza, amelyek sohasem kerülhetnek illetéktelen kézbe. Nem elég egyszerűen a szemétkosárba dobni azokat a bizonyos fájlokat és mappákat, sőt a szemétkosarat kiüríteni sem elég. Már közepes szakértelemmel is helyreállíthatóak a törölt adatok. Kérjük szakértő segítségét, legrosszabb esetben keresgéljünk a neten szaktanácsok után. A Mac-tulajdonosok használják a "Secure Empty Trash" menüpontot. Persze akadnak az adatbiztonságnak paranoiás megszállottai, ezek képesek akár a merevlemez fizikai megsemmisítésére is a gép eladása vagy kidobása előtt. És akadnak olyanok is, mint hősnőnk, akik meg sem próbálják letörölni az adataikat. Vajon mit gondolhatott magában? Lehet, hogy a megfelelő képeket és videókat egyszerűen áttöltötte egy másik gépre, egy iPodra vagy egy egyszerű USB-hordozóra, és azt hitte, hogy ezzel "áthelyezte" őket?

Itt végzi az alapvető számítástechnikai leckét a derék Granneman professzor. Mi csak annyit tehetünk hozzá, hogy a fentiek szerint akadnak olyan humanoidok - nem biztos, hogy emberek - akiknek nem szabad számítógépet adni a kezébe és távol kell tartani őket mnden ilyen eszköztől. Még ha szőkék is. Sőt, főleg akkor.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward