Szerényebb tagja is lehet a Samsung Exynos 8 Octa szériának

A jelentések szerint az Exynos 8870 chipet az olyan riválisoknak készítheti a Samsung, mint a Meizu.

Szerényebb tagja is lehet a Samsung Exynos 8 Octa szériának

November közepén a Samsung lerántotta a leplet az Exynos termékcsalád soron következő zászlóshajójáról, most pedig egy újabb lapka eljöveteléről röppentek fel hírek. Állítólag a Samsung már dolgozik az Exynos 8890 kistestvérén, az Exynos 8870-en is.

A Samsung viszonylag kevés partnernek adja ki az Exynos lapkákat, de az érdeklődés egyre nagyobb ezek iránt, ami főleg az Exynos 7420-nak köszönhető. A vállalat régebben mindig egy valamilyen szinten gyengébb lapkát adott csak a konkurenseknek, azonban az Exynos 7 Octa családnál nem készült ilyen. Ennek köszönhető az, hogy a Meizu Pro 5 éppen olyan gyors, mint a Samsung csúcsmodelljei, például a Galaxy S6 Edge+, vagy a Galaxy Note 5. Sőt mi több, még inkább fürgébb is, ugyanis a Meizu megelégedett az 1920 x 1080 képpontos felbontással, ami főleg a grafikus egységet terhelő alkalmazásoknál nagyon kifizetődő. A legfrissebb jelentések szerint a soron következő, Exynos 8 Octa szériánál a Samsung már arra is felkészül, ha esetleg más mobilgyártók érdeklődnének az chip iránt.

A riválisoknak a dél-koreaiak az Exynos 8870-et kínálhatják majd, amelynél a gyártó bebiztosíthatja, hogy meg legyen a szükséges fölénye a saját termékei számára. Azt sajnos egyelőre nem lehet tudni, hogy milyen különbségekkel kell számolnia azoknak, akik esetleg bizalmat szavaznak az Exynos 8870 számára, és ennek a bevetése mellett döntenek. Manapság a gyártók kezében rengeteg lassítási lehetőség van, és az nem derült ki egyelőre, hogy a Samsung milyen specifikációval kívánja áruba bocsájtani ezt a terméket. A kompromisszummentes Exynos 8890-hoz képest lehet csökkenteni az órajeleket, variálható a processzormagok száma, mérsékelhető a memória sávszélessége, és akár még a grafikus egységet alkotó feldolgozóegységek számát is lehet ritkítani. A Samsungnak a legegyszerűbb lépés természetesen az lenne, ha egyszerűen csak lentebb tekerne az M1 „Mongoose”, valamint a Cortex-A53 magok 2,3 és 1,5 GHz-es órajelén – illetve a Mali-T880 MP12 is érintett lehet ilyen tekintetben. Az alacsonyabb működési frekvencia biztosítaná a szükséges előnyt a dél-koreaiak saját termékei számára, és ezt viszonylag olcsón lehetne kivitelezni is.

Meizu Pro 5

A Meizu 2016-os csúcsgépében például talán már egy Samsung Exynos 8870 dolgozhat majd. No, de ne szaladjunk ennyire előre, hiszen egyelőre még az sem nyert megerősítést, hogy a vállalat valóban több modellel készül-e az Exynos 8 Octa széria esetében, és ha igen, még akkor is kérdéses, hogy a csökkentett teljesítményű lapka is figyelemre méltó tud-e maradni a Qualcomm Snapdragon 820 mellett.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward