Szeptember 26-án jönnek az új Opteron CPU-k

Az AMD-hez közel álló források szerint - akik rálátással rendelkeznek a gyártó szerverprocesszor-útitervére - a gyártó hamarosan, még szeptember folyamán bemutatja Bulldozer alapú Opteron processzorait.

Szeptember 26-án jönnek az új Opteron CPU-k

Az AMD-hez közel álló források szerint - akik rálátással rendelkeznek a gyártó szerverprocesszor-útitervére - a gyártó hamarosan, még szeptember folyamán bemutatja Bulldozer alapú Opteron processzorait.

A korábbi információk alapján már tudható, hogy a Bulldozer architektúra köré épülő FX sorozatú Zambezi asztali processzorok szeptember 19-én indulnak hódító útjukra, ám pontosan egy héttel ezen időpont után, azaz szeptember 26-án befutnak majd a Bulldozer alapú Opteron processzorok is, amelyekből két család készül: az Opteron 4200-as sorozatban Valencia kódnévre keresztelt modelleket találunk, míg az Opteron 6200-as családot Interlagos kódnévvel ellátott szerverprocesszorok erősítik.

A tavalyi év novemberében az AMD illetékesei úgy fogalmaztak, hogy a következő generációs Bulldozer architektúra az X86-os szerverek piacán az elmúlt tíz év legnagyobb dobása lesz. Az új processzormagokkal ellátott csúcs szerverprocesszorok akár 50%-kal jobb teljesítményt kínálnak majd, mint a gyártó 12 magos Opteronjai - mindezt ugyanakkora fogyasztás mellett teszik, mint elődeik. További előny, hogy az átdolgozott memóriavezérlő jóvoltából akár 30%-kal is javulhat a memória teljesítmény, azaz magasabb lehet a memória sávszélesség, de a 256-bites flexibilis lebegőpontos egység is sokat hoz majd a konyhára.

Az AMD 32 nm-es csíkszélességgel készülő Bulldozer moduljai kétmagos egységekből épülnek fel, amelyek néhány erőforrást megosztanak egymással. A kétmagos modulok közös fetch és decode egységekkel, L2 gyorsítótárral és lebegőpontos időzítővel rendelkeznek majd, de ezzel együtt különálló elsőszintű gyorsítótárral, valamint integer időzítő egységgel is gazdálkodhatnak. Egy-egy processzormag csak egy szálon képes egyidejűleg dolgozni, de mivel egyes erőforrásokon két processzormag osztozik, így ezeknek a szálaknak a biztosítása összességében alacsonyabb költséget jelent, mint ha egy-egy Bulldozer processzormag teljesen önálló erőforrásokkal rendelkezne.

A fenti módszer teljesen más megközelítés, mint amit az Intel használ. A gyártó a Hyper-Threading technológia jóvoltából egyetlen processzormagot két szál végrehajtására tud befogni, de ez az AMD szerint nem jó módszer. Az AMD a kétmagos Bulldozer modult úgy jellemzi, hogy az két "erős szálat kínál", míg az Intel saját megoldását "két gyenge szálat" biztosító egységként aposztrofálja.

Az Opteron 4200-as sorozatú processzorok, amelyek a Valencia lapkára épülnek, hat- és nyolcmagos felépítéssel rendelkezhetnek, azaz egy-egy processzoron belül 3 vagy 4 darab kétmagos Bulldozer modul lapulhat. Az Interlagos kódnévvel ellátott termékek az Opteron 6200-as családot erősítik: ezek a processzorok már 12 vagy 16 CPU maggal rendelkeznek majd, azaz 6 vagy 8 darab Bulldozer modult, vagy ha úgy tetszik, két Valencia lapkát foglalnak magunkban.

Az Opteron 4200-as szerverprocesszorok egy- és két processzorfoglalattal ellátott konfigurációkban kaphatnak helyet, amelyeknél a költséghatékonyság és az energiatakarékos működés kulcsfontosságú szempont. Az Interlagos szerverprocesszorok, vagyis az Opteron 6200-as család tagjai ezzel szemben kettő-, illetve négy processzorfoglalattal ellátott szerverekben tűnnek majd fel, ahol a minél nagyobb számítási teljesítmény, illetve rugalmasság elérésé a legfőbb cél.

A Valencia processzorokat 2012 folyamán Sepang kódnévvel ellátott társaik váltják a piacon, amelyek 10 darab Bulldozer processzormaggal rendelkeznek majd. Az Interlagos modellek utódai a Terramar szerverprocesszorok lesznek, amelyek akár 20 Bulldozer CPU magot is tartalmazhatnak.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward