Szépséges szuperchip: a villámgyors jövő hírnöke

Egy dolog az, hogy az Intel új alkotása szép, de emellett már most páratlan a teljesítménye is - pedig még fejlesztik.

Szépséges szuperchip: a villámgyors jövő hírnöke

Chipek terén általában nem egyszerű olyasmivel előállni, ami a teljesítménye mellett még esztétikai értékkel is bír, de úgy tűnik, az Intel most megoldotta ezt is - bár erre nyilván nem törekedtek tudatosan, csak így alakult. Az új chip azonban nem csak szép, de teljesítményét tekintve is csodákra képes.

Egész pontosan a duplájára képes ugyanis annak az adatfeldolgozási sebességnek, amire jelenleg a világ leggyorsabb vezetékes hálózatai - amelyek 100 gigabiten rágják át magukat másodpercenként. Az Intel új (egyébként teljes egészében szilikonból készült) mesterműve azonban ezt már most könnyedén übereli a maga 200 Gbps-ével - és ez még csak egy fejlesztésben lévő darab. A végleges verziótól még sokkal többet várhatunk majd (úgy 3-5 év múlva).

És hogy ez hogy is működik? A leírás szerint "egy fénysugáron kódolja el" a fent említett másodpercenkénti adatmennyiséget - ami pedig bővebben kifejtve annyit tesz, hogy nyolc csatornára oszt egy fénysugarat, amelyek mindegyike rendelkezik egy modulátorral, ami a fénybe kódolja az adatokat, végül pedig a szétválasztott csatornák újból egyesítésre kerülnek. Egy modulátor 25Gbps-el dolgozik - a végleges változatba azonban az Intel legalább 25 modulátort tervez belezsúfolni, amelyek mindegyike ráadásul már 40Gbps-el dolgozna (vagyis a végső teljesítmény kemény 1000Gbps lenne), és optikai kábelek helyett akár egyenesen hibrid lézerekkel továbbítva a fényt a modulátorokhoz.

Úgy tűnik hát, hogy egészen közel van már az a jövő is, ahol a számítástechnika egyik alap alkotóelemét, a rezet, felváltják a fénysugarak. Ami pedig a chipet illeti, nem mellékes tényező az sem, hogy a szilikon, mint olyan, az elektronikában használatos egyéb anyagokhoz képest még bőven az "olcsó" kategóriában helyezkedik el, ami pedig nyilván jótékony hatással lesz majd a chipek áraira is.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward