Szépen alakulnak a HDD piac szállítási mutatói

A thaiföldi áradások után úgy tűnik, végre visszaállnak a HDD szállítási mutatók az árvíz előtti szintre, sőt, meg is haladják azt.

Szépen alakulnak a HDD piac szállítási mutatói

A thaiföldi árvíz a korábbi hírek szerint komoly csapást mért a merevlemezpiacra, ami miatt robbanásszerű növekedésnek indultak a HDD árak. Utóbb kiderült, hogy az árak emelkedése mögött nem csak az árvíz állt, hanem a merevlemezgyártók árfelhajtó stratégiája is hozzájárult ahhoz, hogy pánik törjön ki a piacon.

Árvíz ide, unszimpatikus piaci stratégiák oda, az IHS iSuppli legfrissebb adatai szerint az idei év folyamán a merevlemezpiacon 524 millió darab HDD-t tudnak majd leszállítani a szegmens szereplői, ezzel pedig felülmúlják a 2011-es adatot, ami 502 millió volt.

A távolabbi jövő az IHS iSuppli elemzőinek előrejelzése szerint ugyan „csak” közepesen erős növekedést hoz HDD szállítási mutatók tekintetében, de a növekedés folyamatos lesz. Ennek eredményeként 2016-ra már 575 millió merevlemezt szállítanak majd le a piac szereplői éves szinten, igaz, ez az adat csak a PC piacot fedi le. Utóbbi mennyiségben nincsenek benne a szórakoztatóelektronikai eszközökbe szánt merevlemezek, amelyek a várakozások szerint a 2011-es szint alatt fognak elhelyezkedni. Hogy mi áll a csökkenés mögött? Valószínűleg az, hogy a videó streamelő szolgáltatások egyre népszerűbbek, így a szórakoztatóelektronikai eszközök terén a helyi adattárolók alkalmazására egyre kisebb az igény.

Annak ellenére, hogy a merevlemezpiac teljesítménye már visszatért az áradást megelőző szintre, a merevlemezek árai valahogy mégis magasan maradtak. Persze a gigabájtonkénti magas költség mellett a merevlemezekre vonatkozó garanciaidő is rontja a képet: a WD a kereskedelem fő áramába szánt merevlemezeire két év garanciát vállal, ezzel szemben a Seagate hasonló kategóriájú adattárolói csak egy év garanciával kerülnek forgalomba. Szerencsére a prémiumkategóriás merevlemezek, valamint az üzleti felhasználóknak szánt HDD-k továbbra is öt év garanciával érkeznek.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward