Szépek és okosak a Seagate legújabb hálózati adattárolói

A kínálatban hatlemezes példány is lapul, amely akár 6 darab 5 TB-os merevlemezzel is felszerelhető, így összesen 30 TB-nyi tárhellyel gazdálkodhatunk.

Szépek és okosak a Seagate legújabb hálózati adattárolói

A Seagate két teljesen új termékcsaláddal jelentkezett a hálózati adattárolók piacán. Az egyik az átlagfelhasználókat, egy másik pedig a kis- és közepes vállalkozásokat veszi célba.

Az egyszerűen csak "NAS" névre keresztelt termékcsalád tagjai maximum 25 felhasználó kiszolgálására képesek, így ezek a termékek az átlagfelhasználókat, illetve a kisebb vállalkozásokat célozzák meg, míg a "NAS Pro" család tagjai már akár 50 felhasználó kiszolgálására is képesek, így akár közepes méretű vállalatoknál is helytállhatnak. A NAS sorozatban kettő-, illetve négylemezes hálózati adattárolók lapulnak, de aki hatlemezes monstrumra vágyik, a NAS Pro családban olyat is talál.

A NAS és NAS Pro hálózati adattárolók merevlemez nélküli, illetve merevlemezzel szerelt változatban egyaránt elérhetőek lesznek – utóbbiak a Seagate speciális, kifejezetten hálózati adattárolókhoz optimalizált merevlemezeit használják. A merevlemezek szerszámmentesen szerelhető fiókokban kapnak helyet, a teljes rendszer beüzemelése pedig nagyon egyszerű és gyors: 10-15 perc még akkor is elég a kicsomagolástól a beüzemelésig, ha a merevlemezeket magunk szereljük be. A NAS-ok operációs rendszere külön NAND Flash alapú tárhelyről települ, ami jelentősen meggyorsítja a folyamatot. Szintén gyorsító tényező, hogy rendelkezésre áll a Seagate SimplyRAID névre keresztelt technológiája, amelynek köszönhetően akkor is hozzáférünk az adattároló tömbökhöz, amikor azok épp "felépülnek". Az új NAS-ok minden hagyományos RAID formátumot támogatnak, de a RAID tömbök csak akkor használhatóak, ha a tömb inicializálása rendben megtörtént.

A merevlemezzel ellátott NAS és NAS Pro sorozatú újdonságok 2 TB-os, 4 TB-os vagy 5 TB-os merevlemezeket tartalmazhatnak. A termékek a gyárból történő kiszállítás előtt egy hosszabb, akár 8 órát is igénybevevő teszten esnek át – a teszt pontos időtartama a merevlemezek számától és adattároló kapacitásától függ. A merevlemezekhez a gyártó vonzó csereprogramot is kínál a 3 éves garanciaidőn belül.

Hogy mi lapul az új NAS-ok belsejében? A sima NAS sorozatú modellek kétmagos, 1,2 GHz-es ARM processzort kaptak, amihez 512 MB-nyi DDR3-as rendszermemória társul, a NAS Pro sorozat tagjai pedig kétmagos, 1,7 GHz-es Intel Atom processzorral rendelkeznek, ami 2 GB-nyi DDR3-as rendszermemóriával gazdálkodik. Az újdonságok többsége két USB 3.0-s és két Gigabites Ethernet porttal érkezik, de van kivétel is: a NAS sorozat kétlemezes tagja csak egyetlen Gigabites Ethernet portot kapott. A NAS sorozat tajgainál további említésre méltó különbség, hogy hiányzik róluk az USB 2.0-s port, ami a NAS Pro modelleken jelen van. Ez a port nem is annyira az adatátvitel miatt fontos, sokkal inkább azért, mert segítségével – egy pendrive-ot alkalmazva – egy plusz biztonsági réteget iktathatunk be, amelyben a pendrive egyszerű kulcsként funkcionál, azaz engedélyezi a NAS-hoz való hozzáférést.

Az új NAS-okon a Seagate saját fejlesztésű NAS OS 4-es operációs rendszere teljesít szolgálatot, ami úgynevezett sandbox környezetben futtatja az alkalmazásokat, méghozzá úgy, hogy ez nem megy a szoftveres kompatibilitás rovására. Az operációs rendszerhez a fejlesztők szabadon készíthetnek majd alkalmazásokat, amelyek akár a hivatalos Seagate Store-on keresztül is elérhetőek lehetnek.

Jelenleg a szoftveres részleg elég jó felszereltséggel rendelkezik – egyebek mellett találunk itt vírusirtót és IP kamerákhoz passzoló megfigyelő alkalmazást is. A rendszer az Amazon S3, illetve a Box.net szolgáltatásaival teljesen kompatibilis, sőt, már az ElephantDrive kompatibilitáson is dolgoznak a fejlesztők.

A Seagate tervei szerint az elkövetkező hónapok során 5-8 újabb alkalmazás érkezésére lehet számítani. Ezek az appok alighanem üzleti jellegűek lesznek, de később egyéb alkalmazások is érkezhetnek – például akár BitTorrent app is.

A Seagate Sdrive szoftverének köszönhetően a PC-s és Mac-es felhasználók saját privát felhő alapú tárhelyet alakíthatnak ki, ami akár távolról, interneten keresztül is biztonságosan elérhető lehet. A NAS-ok webes felhasználói kezelőfelülete szintén elérhető távolról, plusz a mobilalkalmazásokról sem kell lemondani – igaz, utóbbiak média streaming funkciót nem kínálnak. Emiatt a NAS-on tárolt médiatartalmakat először le kell tölteni az adott eszközre, dekódolni kell őket (decrypt) – ezt a feladatot az app elvégzi –, csak ezután játszhatóak le.

A NAS és NAS Pro sorozat tagjai összesen 25 féle kiadásban kerülnek forgalomba, így mindenki megtalálhatja az igényeinek és pénztárcájának legmegfelelőbb modellt. Az újdonságok többségének árazása már nyilvános, de két NAS Pro sorozatú hálózati adattároló esetében csak később közöl ajánlott végfelhasználói árat a gyártó.

A NAS sorozat tagjainak szállítása már megkezdődött, a NAS Pro család tagjait azonban még csak előrendelni lehet, érkezésükre pedig 2-3 hét múlva számíthatunk. Érdekes adalék, hogy a Seagaste tervei között szerepel, hogy elérhetővé teszi a NAS OS 4-es operációs rendszert a tavaly bemutatott négy- és nyolclemezes NAS-ok számára is, méghozzá ingyenes frissítés keretén belül.

A NAS modellekről itt, a NAS Pro modellekről pedig itt található bővebb információ.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward