Szép lassan eltűnnek a Socket AM3-as CPU-k

Szép lassan eltűnnek a Socket AM3-as CPU-k

A korábbi hírek alapján már nem meglepő, hogy az AMD a hatmagos Phenom II-es processzorokat rövidesen nyugdíjazni fogja, de friss értesülések alapján arra is fény derült, hogy a többi Socket AM3-as processzor sem kerülheti el a sorsát: a vállalat több, mint harmincféle Socket AM3-as Phenom II-es és Athlon II-es processzort küld nyugdíjba idén.

A DigiTimes értesülései szerint a Phenom II-es processzorok az AMD processzor szállítmányainak mindössze 3%-át teszik majd ki az idei év második negyedévében, de ez az érték a harmadik negyedév folyamán 1%-ra csökken. A negyedik negyedév folyamán ezek a termékek eltűnnek a piacról. Az Athlon II-es processzorok esetében a második negyedéves 70%-os részesedés a harmadik negyedév folyamán 40%-ra csökken, míg a negyedik negyedévben a processzor szállítmányok kevesebb, mint 30%-át teszik majd ki az Athlon II-es központi egységek. Ezek a processzorok 2012 első negyedévében tűnnek el végleg az AMD kínálatából.

Hogy modellekre lebontva hogy néz majd ki a nyugdíjazás folyamata? Nos, idén júliusban már többek között az Athlon II X4 610e processzorra sem vesz majd fel rendeléseket az AMD, míg az idei év harmadik negyedévében a Phenom II X2 565/560-as,a Phenom II X4 970/965-ös és az Athlon II X2 270/255-ös processzorok is szépen lassan eltűnnek majd a piacról. Velük együtt a 45 nm-es csíkszélességgel készülő Athlon II X4 650/640-es, illetve az Athlon II X3 450-es processzorokra sem vesz már fel több rendelést az AMD az idei év harmadik negyedévének végétől kezdve.

A negyedik negyedév alkalmával megkezdődik a Phenom II X6 1100T/1090T és a Phenom II X4 980/975 modellek nyugdíjazása is, de ezzel együtt a Phenom II X4 910e és az Athlon II X4 620e modellek sem lesznek rendelhetőek többé.

2012 első negyedévében a tervek szerint az AM3 alapú Athlon II sorozatú processzorok már csak a processzorszállítmányok 5%-át fogják kitenni, ezzel szemben az AM3+-os FX sorozatú processzorok 20%-os, míg a belépő szinten elhelyezkedő E sorozatú modellek szintén 20%-os részesedéssel fognak rendelkezni. A fennmaradó mennyiség FM1-es processzorfoglalatba illeszkedő, "A" sorozatú Llano processzorokból jön majd össze.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward