Szép jövő előtt állhat az ECS apró asztali PC-je

A kifejezetten apró asztali számítógépeket tartalmazó paletta sok érdekességet tartogat.

Szép jövő előtt állhat az ECS apró asztali PC-je

Az ECS LIVA névre keresztelt apró asztali számítógépe néhány hete mutatkozott be, megjelenésekor pedig kapott hideget-meleget: volt, akinek tetszett a koncepció, mások pedig egyenesen zsákutcának tartották. A passzív hűtéssel ellátott apró asztali számítógépben viszont gyártója komoly potenciált lát, legalábbis erre utal az a tény, hogy az ECS nemrégiben egy médiaesemény keretén belül vázolta fel a LIVA sorozat jövőjét.

Az első korai ECS LIVA példányok még 32 GB-nyi adattároló kapacitással és Celeron N2806-os SoC egységgel érkeztek. A második körben már Celeron N2807-es SoC kerül az alaplapra, ami azért jó hír, mert ez a modell immár Intel Quick Sync Video támogatással is rendelkezik, így képes a videó kódolás folyamatának hardveres gyorsítására.

A bemutatott útitervet elnézve igen mozgalmas hónapok elé néz a LIVA sorozat. Rövidesen indul a 64 GB-os ECS LIVA sorozatgyártása, a következő hónap folyamán pedig a rendszer lelkét alkotó BAT-MINI alaplap is megvásárolhatóvá válik, így bármilyen házba lehet majd ECS LIVA PC-t építeni.

November végén várhatóan a második generációs ECS LIVA is tiszteletét teszi a piacon. Az új konfiguráció ugyancsak Bay Trail alapokra támaszkodik, ám műanyag helyett immár strapabíró fémházban kap helyet.

A fémházas ECS LIVA. Fotó: AnandTech

Arról egyelőre semmit nem árultak el a vállalat illetékesei, hogy a fémház pontosan milyen hardvert rejt, de az már látszik, hogy az új számítógépház más elrendezéssel érkezik, legalábbis ami a portokat illeti.

A következő év elején az ECS egy AMD alapú LIVA PC-t is piacra dob, az Intel alapú példányok pedig átesnek egy kisebb frissítésen, így már az új Braswell platformra támaszkodnak majd. A LIVA sorozat jövője egyszóval meglehetősen érdekesnek tűnik.

A LIVA PC-k legfőbb riválisai a Zotac Bay Trail alapú C sorozatú számítógépei, amelyek Windows 8.1-es operációs rendszerrel is elérhetőek.

A médiaesemény alkalmával az ECS a LIVA háztervező versenyről is ejtett pár szót, amellyel kapcsolatban itt található bővebb információ.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward