Szélesvásznú monitorok II.

A 20 colos kínálatból mazsoláztunk... Az Asus, a Belinea, a Dell, a Samsung és az LG gyártósorairól érkeztek új versenyzónk, lássuk mit tudnak! ...

Szélesvásznú monitorok II.

Asus MW201U I.

[bold]Asus MW201U

[/bold]Az Asus TN paneles monitora egész csinosra sikerült. A matricacsík könnyen eltávolítható róla, és a fekete-ezüst káva nem a csillogós, ujjlenyomat-érzékeny fajta, ami szerintünk jó pont. Az OSD gombjai elöl találhatóak, a felirataikat könnyű elolvasni és egész könnyű a használatuk, ami fontos is volt, mert az egész mai mezőnyből ezt nyomogattuk a legtöbbet.

Oldalról látható, hogy az MW201U szokatlanul vaskosra sikerült, akár két TFT-nek is házat adhatna. Sajnos megemelni sem lehet, a nyaka merev, nem állítható, pedig mint a szemből készült fotón is látszik, elég alacsonyan ül a monitor. A talp szerelése egyébként egyetlen kattintásból áll.

Hátul szokás szerint nem sok érdekes található, ám egy kisebb tervezési hiba beköszön nekünk. A monitor nyakán van egy kábel elvezető, ám nagyon mélyen vannak a csatlakozók és iszonyatosan törni kell a kábeleket, hogy ott menjenek ki. Mi a teszt idejére inkább vissza se raktuk a hátlapot.

Ha alulról megszemléljük a monitort, akkor láthatjuk a csatlakozókat (line-in, DVI, D-Sub, tápcsatlakozó) és a hangfalat, mely sok esetben elég borzalmas hangminőséget produkál, de ezen nem szabad meglepődni, ezek a monitoros apróságok már csak ilyenek. A jó hír az, hogy van fejhallgató kimenet is a monitoron, a rossz pedig az, hogy miért pont lent? Kicsit nehéz volt vakon arrafelé tapogatódzni, de idővel biztos megszokja az ember, hogy körülbelül hol van.

Asus MW201U II.

Teljesen fekete képen megfigyelhető, hogy alul erős bevilágítással rendelkezik a monitor, és fent is tapasztalható némi világosodás. A betekintési szögeknél a horizontálisnál lévő 170 fokos érték elég pofátlannak tűnik első pillantásra, de el kell ismernünk, hogy az átlag TN paneleknél szélesebb szögben látható az Asus monitora komolyabb színelváltozás nélkül. A szürkeárnyalat tesztben enyhe sávosodás figyelhető meg, ahogy a színtesztnél is, de nem kásásodik a kép (Sajnos fényképpel nem lehet ezeket visszaadni, így inkább nem is próbáljuk). Viszont elsőre feltűnik, hogy a színek messze nem tökéletesek gyári beállításokon, így gyorsan az OSD-hez nyúlunk, amely logikusan felépített és könnyen kezelhető. A jó gomboknak hála, gyorsan is.

Sajnos se a Skin Tone állítgatásával (warm, normal, cool), se a színhőmérséklet tekergetésével nem sikerül tökéletes képet alkotnunk. Olyan, mintha a monitor enyhén húzna a sárgás színek felé, tökéletes fehéret belőni szinte lehetetlen (nekünk nem sikerült). Szokni kell, mert különben idegesítő tud lenni böngészés és szövegszerkesztés közben, ahol sok a fehér felület. Filmnézésnél és játékok alatt messze nem tűnik fel annyira, sőt ezekre kifejezetten ajánlható a monitor egy apró kis trükknek köszönhetően.

Az OSD gombjai között az első a Splendid feliratű, felette egy kis „próbálj ki” matricával. Természetesen ki is próbáltuk. Az eredmény ugyanaz, mint amit az Asus videokártyákhoz kapott Splendid szoftverrel lehet elérni. A bejövő jelet változtatja meg, és néhány módban hozzáigazítja a fényerőt és a kontrasztot is. Az általunk tesztelt játékokban a Game és a Scenery mód nagyon szép volt. Előbbi élénkebbé teszi a színeket, ha valaki ezt szereti annak különösen ajánlott lehet ebben a szegmensben. A World of warcraft és az Oblivion le akart jönni a képernyőről. Aki viszont nem szereti a túl élénk színeket, az jobb ha elfelejti a Splendidet, mert a legtöbb módja ezzel operál (a Theater mód pedig emeli a fényerőt és a képen is világosít).

Mindent összevetve az Asus MW201U-ról elmondható, hogy filmnézésre és játékra ajánlott vétel lehet az olcsóbb 20 colos monitorok között, tervezési hibái ellenére is. Viszont ha időnk nagy részét munkával és böngészéssel töltjük, akkor érdemes inkább más monitor után nézni.

Vásárlás: Ipon link

Információ: Asus hivatalos honlap

Belinea 10 20 35W I.

[bold]Belinea 10 20 35W

[/bold]Az elsők között csomagoltuk ki a Belinea monitorát, melynek talán a legfontosabb tulajdonsága, hogy a legolcsóbb MVA panellel kapható megoldás ilyen képátló mellett! Ettől függetlenül persze nem lehet messzemenő következtetésekbe bocsátkozni, maximum annyiban, hogy a betekintési szögekkel biztosan nem lesz gond. Mivel a Belinea az olcsóbb gyártók egyike, féltünk az anyagminőségtől, főleg, hogy képen nem tűnik annyira impozáns darabnak. Hát igazunk is lett, meg nem is. A fekete káva és a hátlap jó minőségű műanyag, de az apró hangfalakat rejtő alsó sáv lehetne egy picit igényesebb is. Örömmel nyugtáztuk, hogy a gombok elől vannak, kezelésük egyszerű. Az egyetlen komoly negatívum, amit meg kell említenünk, hogy a Belinea a DVI kábelt opcionálisnak tekinti, és a mi dobozunkban bizony nem is volt.

Amikor a monitor a dobozában fekszik, a „nyaka” teljesen vissza van hajtva. Összeszereléséről sehol egy sor információ a mellékelt kis füzetben (amiben azért van egy magyar oldal is legalább), ami csak azért baj, mert visszahajlítás közben fél úton megáll. Aggódtunk, mert letörni nem akartuk, de némi nézelődés után arra jutottunk, hogy nincs más út, ezt bizony izomból le kell tolni. És tényleg. Lent két csavarral kell rögzítenünk a talphoz és készen is volnánk. A magasság sajnos itt sem állítható, pedig amennyire az Asus alacsonyan volt, olyan magasan van a Belinea.

Hátul sajnos ugyanabba a problémába futottunk bele, mint az Asusnál. Mi úgy éreztük alacsonyan vannak a csatlakozók, ráadásul az USB hub se túl ésszerű helyen van. Ha visszarakjuk a hátlapot, akkor lehetetlen hozzáférni, de ha nem, akkor is problémás bármit beledugni. Esetleg összeszerelésnél köthetjük ide a billentyűzetet és egeret, de akkor meg a négy csatlakozó kicsit túlzás. No mindegy, ez végülis csak egy extra, de ha már van, akkor lehetne jobban átgondolt is.

Belinea 10 20 35W II.

Fekete képnél a sarkokból X alakzatban befelé erős bevilágítás látszódik, ezt bizony megcsinálhatták volna szebben is. Szerencsére legtöbb esetben nem látszik. Mint vártuk, a betekintési szögek természetesen nagyon jók, szinte mindegy honnan nézzük a monitort. A gyenge sávosodás a szürkeárnyalat tesztben itt is megfigyelhető, de a színteszt nagyon jó, már gyári beállításokon is. Az Asus után főleg az volt értékelhető, hogy a fehér az fehér. Bár a monitor szereti a hideg színeket, egy kis idő alatt nagyon szépre beállítható. Ebben van segítségünkre a Fujitsu-Siemenstől elemelt egyszerű OSD. Nincsen Splendid, MagicColor, F-Engine, de nem is hiányoltuk (na jó, az elsőt talán egy kicsit).

Végezetül elmondható, hogy háttérvilágítása miatt a Belinea nem alkotta meg a tökéletes MVA paneles monitort, viszont letette az asztalra a legolcsóbbat. Majd 40 ezer forinttal olcsóbbat, mint az Asus hasonló megoldása (Asus PW201, sok extra szolgáltatással). Böngészésre, dolgozni, filmezni és játszani egyaránt nagyon jó választás (semmi utánhúzást nem tapasztaltunk), igen megnyerő, szép képe van a 10 20 35W-nek, így mindenképpen ajánlott vétel!

Vásárlás: Ipon linkInformáció: Hivatalos oldal

Dell E207WFP I.

[bold]Dell E207WFP

[/bold]

Amikor a Dell monitorát kicsomagoltuk, az volt az első gondolatunk, hogy „hát így kell kinéznie egy TFT-nek!”. Minden gratulációnk a tervezőké, az anyagminőség tökéletes, és a monitor kinézete nagyon megnyerő. A gombok elől találhatóak és mondhatni tökéletesek.

A talp nagyon masszív, végre nem egy néhány grammos műanyag vacak, de sajnos a monitor magassága nem állítható. Ez az egyetlen komoly hátrány a felépítéssel kapcsolatban.

Hátul megint semmi érdekes, de jól látható a négyzet alakú csatlakozási pont, ahol a talp kapcsolható össze a monitorral. Egy kattintás az egész.

Dell E207WFP II.

Alul közepes bevilágítás látható, amely a bal alsó sarokban a legerősebb. A betekintési szögek jónak mondhatóak, nem akkorák, mint az Asus által használt TN panelé, de semmi baj nincsen velük, teljesen megfelelőek. Eléggé oldalról kell nézni, hogy sárgulni kezdjen. A szürkeárnyalat tesztben erősebb sávosodás figyelhető meg, mint a többieknél, de a színtesztje nagyon szép. Gyári beállításokkal is fehér a fehér, csak a pirosak gyengék voltak, de ezen gyorsan segítettünk. Ezek után a Dell monitora talán a legjobb képet adta a TN-es felhozatalból. A menü szép és egyszerű, de akárcsak a Belinea esetében, ne számítsunk semmi extrára.

Röviden, a Dell monitora nagyon meggyőzőre sikerült, mindössze két problémánk volt vele: az egyik, hogy nem állítható a magassága, de efelett még el lehet siklani, a másik az ára. Messze a legdrágább a TN paneles monitorok között, ára elég közel van a Belineás MVA-hoz. Nehéz eldönteni, hogy akkor mégis melyiket. Külső jellemzőkben a Dell jobb, de sok mindenben nem tudja felvenni a TN panel a versenyt az MVA-s társával. Ízlés kérdése.

Vásárlás: Ipon link

Információ: Hivatalos oldal

LG L206WTQ I.

[bold]LG L206WTQ

[/bold]

Bizony, nem kevertük össze a képeket, ez nem a 196WTQ. Még akkor sem, ha ugyanúgy néz ki, csak picit nagyobb. A Vista matricát mindenesetre most kihagyták, de minden másban egyezik, még paraméterekben is. A múltkori szivárvány effektus miatt tartottunk a monitortól, de úgy voltunk vele, csak nem követik el ugyanazt a hibát kétszer. A mai felhozatalban az LG monitora néz ki a „legátlagosabban”. Csillogó, pehelysúlyú talp és vékony káva, alulra szorult gombokkal. Mindez hiába, az előző heti tapasztalatokkal felvértezve lassan már csukott szemmel is megy a nyomogatásuk.

Természetesen oldalt és hátul sincs semmi változás. Még mindig nem értjük, miért jó ha így tükröződik a kijelző hátsó fele (bár lehet azért, hogy előbb-utóbb beüljünk valami fotós tanfolyamra…).  A bemenetek a szokásosak DVI és D-sub.

LG L206WTQ II.

Alul és felül erősebb bevilágítás tapasztalható, de ha ez még nem lenne elég, jobbra és balra is van egy pici. 4:3-as képarányú film nézésénél kicsit zavaró volt, de szélesvásznúak esetén nem annyira észrevehető az egész, csak ha valaki erre vadászik (valamiért nem is sikerült jó fotót csinálni róla). A szürkeárnyalat tesztben nem sávosodik annyira, mint a Dell, de jobban, mint az Asus. A sávosodás nagyon szépen megfigyelhető a színtesztben is. Ami mégis a legfontosabb: semmi jele a 196WTQ-nál tapasztalt brutálisan kicsi betekintési szögeknek. A monitor normális kontraszt értékek mellett sem kezd el azonnal a szivárvány minden színében pompázni, ha nem pont középről nézzük. A monitor képe körülbelül egyezett az Asuséval, de az F-engine-t nem találtuk túl hasznosnak. Játékoknál jól jöhet, de a legtöbb beállítása túl magas fényerővel jár. Ettől függetlenül sokkal gyorsabban megtaláltuk a szerintünk ideális beállítást, mert nem csak a szokásos színbeállításokat kapjuk (6500k és 9300k), hanem néhány lépést is közöttük, és az első igen jóra sikerült.

Tulajdonképpen az LG monitorát minőségre nézve kb. olyannak érezzük, mint az Asusé Splendid és hangfalak nélkül, valamivel kisebb betekintési szögekkel. Cserébe olcsóbban. Már majdnem a nyakába akasztottunk egy ajánlott vétel cetlit emiatt, csak ahogy ez lenni szokott, közbejött valami. Esetünkben a következő oldalon található Samsung.

Vásárlás: Ipon link

Információ: hivatalos oldal

Samsung 205BW I.

[bold]Samsung 205BW

[/bold]

Ekkora Vista logo-t rég láttunk. Ráadásul ez már Premium Ready. De jó. Megnyugtatunk mindenkit, az összes többi is az. A Samsung elég visszafogott kinézetet kapott, mégis impozáns valahogy. Nem dugták el dizájn okok miatt a gombokat, és elég jó anyagból építették meg a kijelző körítését. A Dell után mindenképpen a legjobbnak tartottuk.

Oldalnézetben egyből feltűnik a lényeg: bizony a monitor magassága állítható, sőt, szükség esetén el is forgatható. Igazi ritkaság manapság az ilyesmi, főleg az olcsóbb monitoroknál, úgyhogy nagyon meg tudjuk becsülni, mert a 205BW jelenlegi bemutatónk legolcsóbb darabja. Az egész egyébként összeszerelve érkezik egy átlagosnál nagyobb dobozban. Egyetlen problémája, hogy nagyon könnyen dől be egy kicsit jobbra, úgyhogy ne sűrűn veregessük vállon. Sajnos a Samsung később úgy döntött, mégse kell ez a jó szerkezet, így a 206BW már nem állítgatható.

Mivel nem akartunk mindenféle szerszámmal nekiesni, hogy készíthessünk a csatlakozókról egy képet, ezért csak jelentjük: szokásos D-sub és DVI, de hát mi más kell. Falra ne akarjuk szerelni, ezt a funkciót kidobták a jó talpazatért, valószínűleg ez több embernek fontos.

Samsung 205BW II.

A bevilágítás kicsit fordítottja az LG-nek. Itt a jobbra és balra tapasztalható világosodás erősebb, mint a fenti és lenti. Gyenge sávosodás figyelhető meg a szürkeárnyalat tesztben és a színtesztben is. A betekintési szögei már majdnem olyan jók mint az Asus által használt panelnek, és a képe is igen meggyőző a TN-es mezőnyben, csak a Dell képét találtuk szebbnek. Itt is sikerült rendes fehéret előállítanunk. A MagicColorról körülbelül ugyanaz a véleményünk, mint az LG F-enginejéről. Jobb az kikapcsolva. Az OSD a már megszokott, jól felépített darab. Kicsit tovább szöszöltünk a beállítással mint az LG esetében, de megérte. Nem tapasztalhatóak olyan problémák, mint a 961BW-nél.

Mit is mondhatnánk röviden a Samsungról? Olcsó és finom, egy-két éve még álmodni sem mertünk volna arról, hogy 20 colos kijelzőt kaphatunk majd ennyiért, arról pedig végképp nem, ez ráadásul még jó is lehet.

Vásárlás: Ipon link

Információ: hivatalos oldal

Rövid összefoglaló

Áttekintve a mezőnyön elmondhatjuk, hogy sokkal elégedettebbek voltunk a 20 inches monitorokkal, mint eggyel kisebb társaikkal. Nem tértünk rá ki külön, de utánhúzást sehol sem tapasztaltunk, és késleltetési vagy egyéb problémákba se futottunk. Persze ha lennének megfelelő eszközeink biztos elmondhatnánk, hogy ez vagy az jobb, de amíg zavaró hatás nem érvényesül, addig szerintünk mindegy.

Lássuk hát az eredményhirdetést! Áruk és hozzájuk társuló minőségük miatt a Samsung 205BW-nek és a Belinea 10 20 35W-nek mindenképpen jár egy Ajánlott Vétel minősítés, míg az Asus MW201U és a Dell E207WFP monitora határozottan tetszett, áruk miatt sajnos nem kaphatnak magasabb minősítést. Az LG-t kicsit nehéz hová tenni, hiszen csak a képre koncentrálva nagyon Samsung közeli, de talpazata és ára miatt nem tud felnőni hozzá. Nemsokára megint néhány 22”-es kijelző kerül az asztalra.

Előzmények:

Szélesvásznú monitorok I.

22"-es monitorok tesztje

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward