Szélesvásznú monitorok I.

Az első részben 19"-es monitorokkal foglalkozunk.

Szélesvásznú monitorok I.

FuSI L19W-2 I.

A szélesvásznú monitorok térhódítása miatt jött az ötlet, hogy a következő hetekben bemutatunk az elterjedtebb méretekből néhány említésre érdemes kijelzőt, hátha tudunk segíteni a választásban. Mivel a széles panelek alacsonyságuk miatt jóval kisebbnek tűnnek, mint 4:3-as vagy 5:4-es társaik, így nem is igen lehet 19 inchesnél kisebbet kapni (vannak, csak ritkák), tehát első bemutatónkban erre a méretre koncentrálunk. Bár a monitorok árait tekintve közel vannak 20 inches társaikhoz, mégis megfontolásra érdemes alternatívát nyújtanak 1440x900-as felbontásuknak köszönhetően, amely majdnem egyezik az 1280x1024-es panelek pixelszámával. Nagyobb társaik már ennél magasabb felbontással rendelkeznek, így ha a fő szempont a játék, akkor számolnunk kell vele, hogy erősebb gép kell ugyanolyan beállítások mellett, azonos képkocka/másodperc értékek eléréséhez. Feltéve, hogy a natív felbontásán használnánk természetesen.

[bold]Fujitsu-Siemens L19W-2

[/bold]

Első és egyben legolcsóbb versenyzőnk igazodik a szokásos Fujitsu-Siemens kinézethez. Dobozában egy rövid leíráson kívül egy tápkábel, egy audio és egy D-sub (VGA) kábel várt bennünket. A talpa nagyon könnyű vékony műanyagból készült, eleinte kétségeink voltak használhatóságát illetően, de szerencsére alaptalanul. Nem a legstabilabb lábakon áll tehát, de ha nem próbáljuk meg direkt lelökni az asztalról, akkor semmi baj nem történhet. Összeszerelése nagyon egyszerű, pillanatok műve az egész. Hála a káva enyhén érdes felületének, nem olyan érzékeny az ujjlenyomatokra.

A gombok élőben könnyen olvashatóak és megfelelő nagyságúak. Hála elhelyezésüknek, használatuk is nagyon könnyű és kényelmes. Bár csak egyszer kell jól beállítani a monitort és aztán valószínűleg többet nem piszkáljuk ezen részét, azért ez még dicséretes a dolog. A jobbra és balra nyíl a hangerő állítására szolgál, ha nem aktív az OSD.

Bár képen nehéz érzékeltetni, nem egy hajlékony darab új barátunk. Ennél előrébb nem igazán hajlandó bólogatni és hátrafelé sem megy túl sokat, pedig ránézésre kéne neki.

A hátoldalán jól látható a négy felfogatási pont (mellyel a falra szerelhető szükség esetén), és a két hangszóró kimenet. Szokás szerint csodákat ne várjunk tőlük, de rendszerhangok megszólaltatására azért megteszi.

Közelebbről szemügyre véve a csatlakozási lehetőségeket, szomorúan vettük észre, hogy ez volt az egyetlen monitor, mely nem rendelkezett DVI bemenettel, így csak a tápkábel, D-sub és mini jack aljzat fogadott minket.

FuSI L19W-2 II.

No de ennyit a külsőről, bekapcsolás után az első dolog, amit szemügyre vettünk a bevilágítás. Az pedig sajnos van neki szépen. Bár a kép nem a legjobb minőségű, azért jól látszik, hogy alul erős, az alsó sarkokon még erősebb, felül pedig gyengébb bevilágítás látható. Mintha mosolyogna, de ez sajnos nem annyira jó dolog. Normál felhasználás mellett szerencsére kevésbé látszik, de ne akarjunk rajta sok sötét jelenettel tarkított filmet nézni, mert abból csalódás lesz. Szerencsére a betekintési szögeket nézve hozta a papírformát, ésszerű határokon belül mindegy volt hol ülünk előtte. Komolyabban kihajolva persze rohamosan tűntek el a színei, de TN panelnél ez mondhatni természetes.

Az OSD menü logikus és könnyen átlátható. Bár az automatikus konfigurálás egész szépen beállította a VGA a jelet, érdemes egy kicsit piszkálni a Sharpness menüpontot az Image Controlon belül, mert néha túl magasra teszi és pont ettől lesz zavarosabb a kép. Utána tű éles volt minden. Színbeállítások terén megtalálhatjuk a szokásos alapértelmezett beállításokat. Mivel nincsenek műszereink a legjobb beállításokhoz, mi csak a saját szemünkre hagyatkozhattunk, és kicsit szubjektív, hogy kinek mi a szép színhőmérséklet. Ketten ültünk először előtte, különböző kívánalmakkal, de mindketten be tudtuk úgy állítani 1-2 perc alatt, hogy az nekünk megfelelő legyen. Érdekes, mert amikor először bekapcsoltuk a monitort, borzasztóak voltak a színei és a betekintési szögei, majd mikor másodszorra kötöttük be, már nagyon meg voltunk vele elégedve, mintha bemelegedésre lett volna szüksége. Sebaj, a lényeg a végeredmény.

A szürkeárnyalatos tesztnél enyhe sávosodás figyelhető meg, míg a színátmenetes tesztnél egy két helyen enyhén kásás a kép ha közelről nézi az ember. Utánhúzásba, szellemképbe, vagy túlvezérlés miatti problémákba nem ütköztünk sehol.

Mindent összevetve bruttó 46 körüli árával a Fujitsu-Siemens monitora jó alternatíva lehet, ha minél olcsóbban szeretnénk megúszni egy wide monitor beszerzését.

Ipon link: -klikk-

LG L196WTQ I.

LG L196WTQ

A FuSi monitorral ellentétben a Lucky Goldstar minden lehetséges marketing szöveggel felmatricázta a kijelzőjét, még a manapság annyira divatos Vista matricát is megkapta extra méretben. Ezen kívül biztosítva vagyunk még róla, hogy ez is 2ms-es panel és 3000:1-es kontraszt arány, hála az ő F-engine-nek. Sebaj, majd mi elosztjuk mondjuk 6-al, akkor már kb. reális magasságokba repülhetünk. A dinamikus kontraszt mánia megvan a Samsungnál is, de erről majd később. Matricák nélkül hasonlít az előző monitorra, csak kapott egy stílusos bekapcsoló gombot és borzalmas alul elrejtett OSD kezelőket, amiknek legalább szépen olvasható a funkciójuk elől, így némi félrenyomogatás után bele lehet jönni a kezelésébe.

A talp egy fokkal nehezebb, annak a némi fémnek köszönhetően mely miatt forgathatóvá válik a kijelző, összeszerelése itt is csak pillanatok műve, katt-katt és a monitor a helyén van.

Bólogatási versenyt a 196WTQ sem fog nyerni, de legalább a nyakára apró figyelmességképpen kapunk egy vezeték elvezetőt, hogy ne rondítsanak bele a látképbe.

Bár azonkívül, hogy így nehezebb  volt fotózni, nem tudjuk mi értelme van a csillogó hátlapnak. Falra szerelhetősége kérdéses, mert a talapzat helyén lehet csak megfogatni, de az beljebb van mint a hátlap síkja.

Bemeneteket tekintve itt már megkapjuk az előbb hiányolt DVI bemenetet. Semmi extra, de ennél többet nem is várunk el.

LG L196WTQ II.

A háttérvilágítás előtt le a kalappal, nagyon szép homogén, igen apró bevilágítás van alulról, de ez már szinte csak kötözködés. Ebben az LG monitora volt a legjobb. A betekintési szögekről ez sajnos már nem mondható el, azok ugyanis… hát ne kendőzzük: gyári beállítások mellett borzasztóak. Ha a monitor előtt ülve csak egy picit is felülről nézzük (tényleg csak kicsit!), már enyhén világoskék az egész kép, kicsit alulról rózsaszín, balról és jobbról pedig sárga. Ha nyakmerevítővel felszerelkezve belőjük a tökéletes közepet és távolságot, akkor nincs gond, de hát ezt nem várhatjuk el senkitől.

Gyorsan segítségül hívtuk a prospektusban agyondicsért F-engine-t. Rögtön feltűnt, hogy az előbbi jelenséget azonnal megszűnteti. Cserébe pedig kisüti a szemünket. Hát igen, a kontrasztot és a fényerőt nagyon szereti maximumon járatni. A fényerővel nincs gond, lejjebb vehetjük, de ahogy csökken a kontraszt, úgy jön vissza az előbb emlegetett szivárvány jelenség. A legjobb eredmény úgy érhető el, hogy vagy saját F-engine sémát hozunk létre, vagy inkább kihagyjuk őt a buliból, és kézzel állítgatunk mindent. Fél óra állítgatás után sikerült úgy szép képet kapnunk, hogy rövidtávon nem is folyt ki a szemünk tőle, mégsem voltunk felhőtlenül boldogok a látványtól. Bár játékokra és filmnézésre nagyon jó, szövegszerkesztésre még mindig zavaró volt. Itt ideiglenesen az F-engine text módja segít.

A szürkeárnyalatos tesztnél csak nagyon kicsi sávosodás tapasztalható, a színátmenetesben pedig nagyon szép a kép, a fent emlegetett áron.

Összefoglalva a 196WTQ-s tapasztalatainkat, elég vegyes kép alakult ki bennünk. A tökéletes háttérvilágítást durván ellensúlyozza panel gyengesége. Csak azok gondolkozzanak el rajta, akiket nem zavar, hogy elég sokat kell szöszölni a beállításával. Akkor egész jó monitor, ha az ember kihozza belőle a maximumot, de különben nagyon zavaró a pocsék belátási szögek miatti probléma.

Vásárlás: Ipon linkHivatalos oldal: LG

Samsung 932GW I.

Samsung 932GW

A Samsung 962GW designerei átmehettek egy kávé erejéig a TV osztályon dolgozó barátokhoz, és úgy tűnik visszafele úton úgy néz ki véletlenül elhoztak egy ottani tervet is. Az új monitor le sem tagadhatná, hogy honnan a kinézete. Eleinte kicsit fura is volt, mert nem messze tőle ott figyelt a méretén kívül 90%-ban hasonló LCD TV. A matricákat a Samsung is szereti, akárcsak az LG, de sebaj. A fényes, teljesen sima felület már inkább zavaró egy kicsit, mindenféle segédeszköz nélkül láthatóak rajta ujjlenyomataink. Ettől függetlenül nagyon szép kijelző, csak többször kell letörölni mint társait. A gombok alulra kerültek és apróak, a feliratok pedig nehezen olvashatóak.

Mint látható, a TV-ktől örökölt kinézettel a dönthetőség is távozott. Nagyon kis szabadságunk van.

Hátul sem található semmi érdekes, de ahogy az már csak az ára miatt is elvárható, DVI és D-sub bemenettel is el van látva.

Samsung 932GW II.

Gyenge bevilágítással találkozhatunk minden oldalon, és még meglepő módon középen is. Ijesztőnek tűnhet, de normál felhasználás közben nem igazán látszik, a FuSi-n sokkal erősebbek voltak a bevilágítások, csak ritkán észrevehetőek használat közben. Az LG után tiszta felüdülés volt, hogy sokkal szélesebb szögben nézegethettük a képet komolyabb elváltozás nélkül, a Samsung monitora nagyon jóra sikerült ezen a téren.

Az OSD itt is könnyen átlátható, ami az LG-nél az F-engine volt, az itt a MagicColor. Mi jobbnak láttuk kikapcsolva hagyni, már alapbeállításokon is nagyon szép a képe a monitornak, pillanatok alatt be tudtuk állítani nekünk megfelelőnek. A szürkeárnyalat tesztnél egy fokkal erősebb volt a sávosodás, mint a többi monitornál, de nem volt kásás a színtesztnél sehol. Továbbá a Samsung nem követte el azt a hibát, amit sok Glare Type monitornál láthatunk, hogy szinte többet látjuk magunkat, mint a megjelenített képet. Nagyon szépen el van találva az üveg.

A 932GW az egyik legdrágább szélesvásznú TFT, de akinek tetszik a külseje, annak hasznos színfolt lehet az asztalán, mely a mezőnyben szép képet produkált. Egy kicsit jobban odafigyelhettek volna a háttérvilágításra és a gombok kialakítására, de különben sok rosszat nem lehet mondani róla.

Vásárlás: Ipon link

Hivatalos oldal: Samsung Magyarország

Samsung 961BW I.

Samsung 961BW

Mai utolsó alanyunk is a Samsungnál látta meg a napvilágot. Egy kicsit konzervatívabb, mint a 932, de nagyon stílusos. Forgó talpat kapott és csillogó kávát, úgyhogy a tapizás mellőzése rá is érvényes. Sajnos a kezelő gombok itt is alul vannak és nehezen olvasható melyik mire való, a bekapcsoló gomb kék világítása pedig egy picit erős. Ez akkor tűnik fel igazán, ha kikapcsoljuk a gépet, de a monitort nem. Akkor ugyanis ütemesen elkezd villogni. Garantáltan gyorsan rászoktatja az embert a monitor kikapcsolására.

Nagyon masszív talppal rendelkezik, mely már a szállítás pillanatában is fixen rajta van. Csak szét kell hajtogatni és startra kész. Nagyon széles ívben hajlítgatható és ráadásul a hátlapon úgy csatlakozik, hogy a képernyő még jobbra és balra is döntögethető (egy kör alakú tárcsán lehet forgatgatni). Természetesen a DVI és D-sub bemenet itt is alap.

Samsung 961BW II.

A háttérvilágítása jobb volt, mint a 932-é, csak alul volt komolyabban észrevehető bevilágítás. A láthatóság jó volt, akárcsak a másik Samsungnál.

Nem túl meglepő módon ugyanaz az OSD fogadott bennünket, és valószínűleg ugyanaz a panel is, mert egy apróságtól eltekintve teljesen egyezett a kép a 932-nél látottakkal. Ez valószínűleg a vezérlésnek köszönhető, amelynek a magasabb dinamikus kontraszt arány is betudható (3000 az 1-hez 2000 helyett, de szeretjük a marketinget). Sajnos hála ennek például ha egy fórum tartalomjegyzékét nézzük ahol elég sűrűn vannak különböző színnel jelölt sorok és görgetünk, akkor overshoot tapasztalható (villódzik más színnel ott a kép pár pillanatra). Csak később jutott eszünkbe, hogy az RTA kikapcsolásával talán orvosolható lett volna a dolog, így ezt már nem tudjuk megmondani, talán a jövő heti Samsung monitornál kiderül.

Összefoglalva: a 961 olyan, mint a 932 jobb háttérvilágítással, és más képfeldolgozóval, ami nem mindig tökéletes.

Vásárlás: Ipon link

Hivatalos oldal: Samsung Magyarország

Ennyi jutott mára, jövő héten egy inch-csel feljebb lépünk, öt monitor várja asztalunkon, hogy bebizonyíthassák mennyit érnek. Addig is kellemes böngészést mindenkinek!

Vásárlás: 19"-es monitorok

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward