Szélesebb sávra hajt Európában a mobilinternet

Szélesebb sávra hajt Európában a mobilinternet

Összehangolt uniós fellépést szorgalmaz az európai spektrumszabályozó csoport (RSPG) a vezeték nélküli szélessávú szolgáltatások fejlődése érdekében. Az uniós tagállamok többségében várhatóan 2011 végére befejeződik a digitális átállás, a felszabaduló frekvenciák egy részét pedig új típusú vezeték nélküli szolgáltatásokra, a vidéki területek internettel való ellátására, illetve újgenerációs mobilhálózatok kiépítésére lenne a legcélszerűbb felhasználni - mondta pénteken Pataki Dániel, a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) elnöke, aki az idén egyben az RSPG elnöki posztját is betölti.

Az európai szervezet állásfoglalásában szolgáltatás- és technológiasemleges szabályozási hátteret javasol a műszaki szabványok európai szintű harmonizációja mellett. Az NHH elnöke szerint a Magyarországon is nagy népszerűségnek örvendő vezeték nélküli szélessáv az egyik legígéretesebb technológia, amely képes ritkán lakott területeken is internetcsatlakozást biztosítani. A szolgáltatások kiépítése során kiemelt szerepet kapna a 800, illetve a 900 MHz-es tartomány is.

Várhatóan június 12-én születik meg az uniós döntés a 900 Mhz-es sáv felhasználását szabályozó irányelv módosításáról, ezzel pedig lehetővé válik a frekvenciatartomány felhasználása a gsm-szolgáltatás mellett egyéb, például negyedik generációs szolgáltatásokra is.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward