Számítógépekből aszfaltot

A elhasznált és szükségtelen számítógépek, telefonok, televíziók és egyéb technológiai hulladékok a világ minden részén egyaránt hatalmas problémát jelentenek. Évente irtózatos mennyiségű ilyen szemét keletkezik, amik újrahasznosító központokba, vagy - ami jellemzőbb - hulladéklerakókba kerülnek.

Számítógépekből aszfaltot

A elhasznált és szükségtelen számítógépek, telefonok, televíziók és egyéb technikai hulladékok a világ minden részén egyaránt hatalmas problémát jelentenek. Évente irtózatos mennyiségű ilyen szemét keletkezik, amik újrahasznosító központokba, vagy - ami jellemzőbb - hulladéklerakókba kerülnek.

Számos helyen úgy oldják meg az ilyen fajta hulladékok újrahasznosítását, hogy egy fejlődő országba elküldik a szemetet, ahol a munkások nagyon alacsony fizetésért mérgező anyagoknak kitéve magukat szétválogatják az értékes fémeket a hulladékból.

Zhenming Xu és csapata azonban egy új újrahasznosítási technikát dolgozott ki, ami szétválasztja a káros anyagokat, például higanyt a hasznos anyagoktól. Ezután a szétválasztás után marad egy finom, nem-fémes anyag ami üvegszálból és gyantából áll. Ha ezt hozzáadjuk egy normális aszfalthoz, akkor a helyes részecskemérettel és keverési aránnyal nem csak hogy erősebb lesz az eredeti aszfalt, hanem még jobban ellen fog állni a magas hőmérsékletnek. Így gyakorlatilag a szemét egy részét máris hasznosítani tudjuk útépítéseknél.

Ha Xu-nak és kollégáinak sikerül a technológiát széles körben alkalmazhatóvá tennie, akkor jelentősen le lehetne csökkenteni az ilyen típusú szemét mennyiségét a világon.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward