Szállingóznak a 4 GB-os GeForce GTX 960-asok

Már többféle 4GB-os modell közül is választhatnak mindazok, akiknek a 2 GB-nyi VRAM kevés.

Szállingóznak a 4 GB-os GeForce GTX 960-asok

Január végén röppent fel a hír, amelyből megtudhattuk: rövidesen eláraszthatják a boltok polcait a 4 GB-nyi GDDR5-ös fedélzeti memóriával ellátott GeForce GTX 960-as videokártyák, amelyek pont kétszer több VRAM-ot kínálnak, mint a korábbi modellek. A napokban el is kezdtek szállingózni az újdonságok, igaz, egyelőre még csak néhány Nvidia partner kínálatában találkozhatunk velük.

EVGA

Galéria megnyitása
EVGA GeForce GTX 960 4GB ACX 2.0+

Az EVGA műhelyében nem kevesebb, mint háromféle új GeForce GTX 960-as videokártya készült, amelyekben nem csak a memória mérete közös, de a hűtés is. A melegedő komponenseket egyrészt MMCP panel hűti, ami a MOSFET-ek és a memóriachipek felületével érintkezik, így előbbieknél 11 Celsius fokkal, utóbbiaknál pedig 9 Celsius fokkal alacsonyabb üzemi hőmérséklet elérésére van mód. A GPU által termelt hőt három darab, egyenként 8 milliméteres átmérőjű egyenes hőcső továbbítja az alumínium lamellákhoz – ezek íves társaikhoz képest 6%-kal jobban vezetik a hőt, a GPU számára pedig 5 Celsius fokkal alacsonyabb üzemi hőmérsékletet biztosítanak. A hűtőtömb felett dupla golyóscsapágyazással ellátott, alacsony fogyasztás mellett üzemelő ventilátorok teljesítenek szolgálatot, szám szerint kettő. A ventilátorok a speciális lapátok és az energiatakarékos motor miatt alacsony fogyasztás mellett tudnak nagy légáramot biztosítani, de ezzel együtt zajszintjük is alacsony. 60 Celsius fokos GPU hőmérsékletig abszolút 0 dB(A) zajszintre lehet felkészülni, hiszen ekkor a rendszer kikapcsolja a ventilátorokat. A felsorolt technológiák mindannyian az ACX 2.0-s hűtőtechnológia részét képezik, és segítenek abban, hogy a gyártó megoldásai vonzóbbak legyenek a riválisokkal szemben.

Galéria megnyitása
EVGA GeForce GTX 960 4GB SuperSC ACX 2.0+

Az említett hűtés alatt minden esetben GM206-os GPU lapul, ami a referencia modelleken 1127 MHz-es alap- és 1178 MHz-es GPU Boost 2.0-s átlagórajelen ketyeg. A GPU és a 4 GB-nyi GDDR5-ös VRAM között 128-bites adatsín teremt kapcsolatot, a memóriachipek effektív órajele pedig 7 GHz.

Az EVGA GeForce GTX 960 4GB ACX 2.0+ jelölésű videokártyája az említett referencia órajeleken ketyeg, viszont a SuperSC modell már átesett némi tuningon, így a GPU 1279 MHz-es alap- és 1342 MHz-es GPU Boost 2.0-s átlagórajellel gazdálkodhat. Az FTW modell még magasabbra helyezi a lécet, ugyanis a GPU magórajele itt már 1304 MHz, a GPU Boost 2.0-s átlagórajel pedig 1367 MHz. A VRAM a tuningolt példányoknál is 7 GHz-es effektív órajelen üzemel.

Galéria megnyitása
EVGA GeForce GTX 960 4GB FTW ACX 2.0+

A három új EVGA videokártya három év garanciával kerül az üzletek polcaira, az viszont még nem derült ki, ajánlott végfelhasználói áraik pontosan hogyan alakulnak.

Gigabyte

A Gigabyte műhelyében kétféle új, 4 GB-nyi fedélzeti memóriával ellátott GeForce GTX 960-as videokártya készült, amelyek ugyanazokra az alapokra építkeznek, hűtés és órajelek tekintetében azonban már különböznek egymástól – de mindketten megemelt GPU órajeleket alkalmaznak.

Galéria megnyitása
GV-N960WF2OC-4GD

A kétventilátoros WindForce 2X hűtéssel ellátott N960WF2OC-4GD modellnél csak egy szerényebb GPU tuningra futotta: ebben az esetben a GPU 1216 MHz-es alap- és 1279 MHz-es GPU Boost 2.0-s átlagórajelet alkalmaz, viszont ez OC módban 1241/1304 MHz-re nőhet, ami már nem is olyan szerény. A háromventilátoros WindForce 3X hűtéssel ellátott G1.Gaming modellnél, amely az N960G1 GAMING-4GD típusjelzést kapta, már 1241 MHz-es alap- és 1304 MHz-es GPU Boost 2.0-s órajellel találjuk szemben magunkat, de ezt OC módban egészen 1266/1329 MHz-es értékre tornázhatjuk fel. Kis szerencsével akár tovább is.

Galéria megnyitása
GV-N960G1 GAMING-4GD

Mind a WindForce 2X, mind pedig a WindForce 3X esetében lehetőség van passzív mód használatára: amennyiben a GPU terhelés alacsony, a ventilátorok nem pörögnek, így a zajszint 0 dB(A).

A Gigabyte új videokártyái hamarosan megjelenhetnek kereskedelmi forgalomban, az azonban még nem világos, hogy pontosan mennyibe kerülnek majd.

Inno3D

Galéria megnyitásaAz Inno3D szakemberei egyelőre csak egyféle 4 GB-os GeForce GTX 960-as videokártyát készítettek, amely egyedi hűtéssel rendelkezik, viszont órajelek tekintetében nem nyújt semmi extrát: mind a GPU, mind pedig a VRAM referencia órajeleken ketyeg.

Az egyedi videokártya hűtő két ventilátort kapott, amelyek lepattintható kereten foglalnak helyet, így szükség esetén könnyen megtisztíthatóak a portól. Ahogy a Gigabyte és az EVGA termékei, úgy az Inno3D újdonsága is képes passzívan, 0 dB(A) zajszint mellett üzemelni, amíg a GPU hőfok el nem ér egy bizonyos szintet.

Az Inno3D 4 GB-os GeForce GTX 960-as videokártyája rövidesen elérhető lesz kereskedelmi forgalomban, várható ajánlott végfelhasználói ára azonban egyelőre nem ismert.

Neked ajánljuk

Kiemelt
Csak gépösszerakó
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap