Szabadon engedi a túszul ejtett fájlokat a TeslaCrypt csapat

A zsarolóvírus fejlesztői befejezték ténykedésüket, sőt, az ESET megkeresésére még a fájlok kiszabadításához szükséges univerzális kulcsot is megadták.

Szabadon engedi a túszul ejtett fájlokat a TeslaCrypt csapat

A zsarolóvírusok egyre jobban terjednek, de ez nem is meglepő, hiszen sok elővigyázatlan felhasználó böngészik az interneten megfelelő védelem, vagy éppen kellő elővigyázatosság nélkül. A helyzet e-mail kezelés frontján is aggasztó, ugyanis sokan kattintanak gyanús e-mail csatolmányokra; és a szoftverek naprakészen tartásával is vannak problémák – és ezt a vírusok írói szépen ki is használják.

A kártékony kódok szegmensében egy ideje sajnos a zsarolóvírusok is feltűntek, amelyek rendszerint nagyon hatékonyan működnek: titkosítják az adott számítógépen tárolt különböző fájltípusokat, majd tájékoztatják a felhasználót, hogy ha újra hozzá szeretne férni fontos adataihoz, akkor legyen szíves váltságdíjat fizetni. A TeslaCrypt esetében a tarifa nagyjából 500 dollárnyi BitCoin volt, de a váltságdíj ennél több és kevesebb is lehet.

Ilyen figyelmeztetést senki sem szeretne látni...

A TeslaCrypt eredetileg játékokra specializálódott, vagyis különböző népszerű játékok egyes fájljait fertőzte, pontosabban ejtette túszul, így a váltságdíj kifizetéséig a játékos nem férhetett hozzá a mentéseihez, a modjaihoz, a profiljához, illetve egyéb tartalmakhoz sem, így nem játszhatott kedvenc címeivel. A TeslaCrypt fejlesztőcsapata több tucatnyi játék működését tette lehetetlenné a fertőzött számítógépeken. Az 1.0-s kiadás szimmetrikus kódolását ki lehetett játszani, hála a Ciscóhoz kötődő Talos Group szakembereinek. A 2.0-s változatnál módosult a kód, de ennek is volt sérülékeny része, amit meg a Kaspersky kutatói találtak meg. Júniusban a 3.0-s változat ismét új kóddal érkezett, ami megint feladta a leckét a kutatóknak. Ráadásul a TeslaCrypt újabb kiadásai már nem csak a játékokhoz tartozó fájlkiterjesztéseket titkosították, hanem egyéb állományokat is célba vettek, így egyebek mellett a képekre, a dokumentumokra és egyéb fájlokra is veszélyt jelentett a zsarolóvírus. A korábbi hírek szerint egy hazai kórház is pórul járt, ugyanis a TeslaCrypt az ő rendszerüket is megtámadta, ami ezen a szinten meglehetősen kellemetlen.

De szerencsére ez már a múlt, ugyanis a TeslaCrypt mögött álló fejlesztőcsapat a napokban bejelentette, többé nem zsarolják a felhasználókat, befejezik működésüket. Biztos kifizetődő volt a projekt, így visszavonulót fújtak.

A bejelentést követően az ESET szakemberei anonim módon felvették a kapcsolatot a csapattal, hogy elkérjék a titkosítás feloldásához szükséges kulcsot (Master Decryption Key), a válaszlevélben pedig tartalmazta is a kért kulcsot, ami alaposan meglepte a szakembereket. Hab a tortán, hogy a csapat elnézést is kért a kellemetlenségekért.

Meglepő fordulat

Aki esetleg belefutott a TeslaCrypt 3.x vagy 4.x verziószámú kiadásába, most már fellélegezhet, ugyanis váltságdíj kifizetése nélkül is hozzájuthat féltett fájljaihoz, amennyiben követi az ESET által készített leírást, illetve használja az ingyenesen letölthető segédprogramot.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward