Szabadalmak megsértése miatt perelték be az Nvidiát

Úgy tűnik, a vállalat GPU-inál használt tokozási technológiák több szabadalmat is sértenek.

Szabadalmak megsértése miatt perelték be az Nvidiát

Az Xperi Corporation leányvállalatai beperelték az Nvidiát, ugyanis a vállalat nem kevesebb, mint 5 szabadalmat sért jelenlegi termékeivel. Az Invensas Corporation és a Tessera Advanced Technologies tulajdonába tartozó szabadalmak körül egyébként már több éve folyik a vita, ugyanis míg a szabadalmak tulajdonosai arra szerették volna rábírni az Nvidiát, hogy licenc keretén belül vásároljon jogot a szabadalmak használatára, addig az Nvidia a jelek szerint ebben nem igazán volt partner, így  évek alatt sem sikerült megállapodásra jutni. A szabadalmak tulajdonosai éppen ezért megelégelték a szélmalomharcot: úgy döntöttek, hogy a bíróság segítségét kérik szellemi tulajdonaik megvédésében, illetve a szabadalomsértés okozta károk megtérítésében.

Galéria megnyitása

A panaszosok Delaware állam bíróságán adtak be keresetet az Nvidia ellen, amelyben kifejtik, a vállalat grafikus processzorai 5 szabadalmukat sértik, amelyek között tokozással kapcsolatos szabadalom is lapul (5,666,0466,232,2316,317,333 | 6,849,9467,064,005). A tokozás kivitelezését, azaz a lapka és a nyomtatott áramköri lap között elhelyezkedő csatlakozóréteg elkészítését nem az Nvidia végzi, hanem a tajvani bérgyártó, a TSMC, ám az Xperi leányvállalatai szerint akkor is az Nvidia felel a szabadalomsértésért, hiszen a vállalat felelőssége a teljes GPU dizájn kialakítása, beleértve a tokozást is.

Galéria megnyitása A tokozással kapcsolatos szabadalom (US-6232231-B1) A fenti öt szabadalomból hármat már a Broadcom és a Samsung is megsértett az elmúlt évek során, így ezeket a vállalatokat is beperelték már az Xperi leányvállalatai, a pereket pedig meg is nyerték. Arról nem esett szó, hogy a Broadcom és a Samsung pontosan mekkora bírságot kapott, de az biztos, hogy a felek több évre szóló licencegyezményt kötöttek az Xperi leányvállalataival.

Az Xperi és leányvállalatai egyébként számos területen tevékenykednek, így sokféle szabadalommal rendelkeznek, amelyeket aztán felkínálnak licencelésre az adott szegmens képviselőinek. Ehhez a csoporthoz fűződnek egyebek mellett a DTS.X, az IMAX és a Virtual:X kodekek szabadalmai, ügyfeleik között pedig számos nagy és neves vállalat található, mind például az Alibaba, az LG, a Sony, a Tencent, illetve a Samsung. Az Xperi az Nvidiához képest egy elég kicsi cég, ugyanis csak 1,2 milliárd dolláros piaci kapitalizációval rendelkezik, míg az Nvidia esetében ugyanez az érték jelenleg 102,7 milliárd dollár.

Ez persze semmit sem jelent, hiszen az Xperi korábban már nyert pereket nagyvállalatok ellen, akik a fenti ötből három szabadalmat sértettek meg, így nagyon nagy az esély arra, hogy az Nvidia is pert veszít velük szemben – kivéve, ha sikerül időközben peren kívüli egyezségre jutni.

Az Nvidia egyelőre nem reagált az ügyre, de ahogy ezen a téren változás következik be, arról természetesen be fogunk számolni. Mint ahogy a perrel kapcsolatos további fejleményekről is.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap