Szabadalami megállapodást kötött az LG és a Google

A megállapodás értelmében kölcsönösen felhasználhatják egymás szabadalmait a következő 10 évben.

Szabadalami megállapodást kötött az LG és a Google

A Google és az LG bejelentette, hogy átfogó szabadalmi megállapodást írtak alá. A két vállalat nagyon hosszú távra tervez, és az elmondásuk alapján minden lényeges termék és technológiai leírást meg fognak egymás között osztani. A keresztlicenc-megállapodás a hivatalos közlemény szerint nem kevesebb mint tíz évre szól, tehát egészen 2024-ig fog tartani. Az LG és a Google is megelégedésének adott hangot a fejlemények kapcsán.

„Örömünkre szolgál, hogy megköthettük ezt a megállapodást egy olyan vezető globális technológiai vállalattal, mint az LG.” - mondta Allen Lo, a Google megbízott jogtanácsosa. „Az ilyen együtt kidolgozott keresztlicenc megállapodás után a vállalatok összpontosíthatnak arra, hogy kiváló termékeket és szolgáltatásokat csináljanak a világ összes fogyasztójának.”

„Az LG fontosnak tartja a kapcsolatát a Google-lel, és ez a megállapodás hangsúlyozza a két vállalat elkötelezettségét az iránt, hogy olyan új termékeket és technológiákat fejlesszenek, amelyek növelik a fogyasztók életszínvonalát.” – nyilatkozta J.H. Lee, az LG Electronics Szellemi Tulajdon Központ kinevezett igazgatója és ügyvezetője.

A Google és az LG egyébként két készüléken is dolgozott már együtt, így a mostani együttműködés ilyen tekintetben nem teljesen váratlan. A Nexus 4 és a Nexus 5 hardverét is a dél-koreai vállalat készíthette el 2012-ben és 2013-ban.

Ez a mostani megállapodás nagyon fontos a szabadalmi trollok ellen folytatott harcban, ahogy arra a Google és az LG is utal közvetve a nyilatkozatokban. Miről is van szó? Napjainkban jóformán iparággá nőtte ki magát a szabadalmakból való bevételszerzés. Elképesztő mennyiségű pénzek kerülnek kifizetésre a különböző szellemi tulajdonokkal rendelkező vállalatoknak, akik sok esetben egyébként csak úgy kapcsolódnak a bejegyzett szabadalmakhoz, hogy méltányos áron megvásárolták azokat korábban. Egy 2012-es becslés szerint összesen 30 milliárd dollárt kerestek olyan cégek, amiknek lényegében a licencezés a fő profiljuk; és ez az összeg gyorsan nő. Évente csak az Egyesült Államokba több mint ötezer szabadalmi pert kezdeményeznek és az esetek többségében a bíróságok kénytelenek az innovatív cégek ellen ítélni, hiszen a szabadalom, ami valamilyen módon köthető egy általában sokkal komplexebb termékhez, valóban a másik fél kezében van.

A szabadalmi trollok egyre jelentősebb mértékben lassíthatják a fejlődést az ilyen ügyekkel, és ezért láthatunk egyre több olyan megállapodást, amire korábban valószínűleg nem kerülhetett volna sor.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward