Sun és a Szabad Szoftverek Alapítványa

A Sun Microsystems az utolsó olyan vállalat, amely a Free Software Foundation (FSF, magyarul Szabad Szoftverek Alapítványa) pártfogója lesz.

Sun és a Szabad Szoftverek Alapítványa

A Sun Microsystems az utolsó olyan vállalat, amely a Free Software Foundation (FSF, magyarul Szabad Szoftverek Alapítványa) pártfogója lesz. Az FSF vállalati pártfogói programja lehetővé teszi a cégek számára, hogy pénzügyi támogatást nyújtsanak az FSF-nek ingyenes tanácsadásért cserébe.

A legfontosabb tagok között olyan cégek szerepelnek, mint a Google, a Nokia, az IBM, a Cisco, és az Intel. Az FSF-fel való együttműködés a Sun-nak azt a szándékát képviseli, miszerint aktívabb szerepet akar elfoglalni a nyílt forráskódú szoftverek közösségében.

Az évek során a Sun pozíciója gyakran változott. 2004-ben, amikor a Sun először fontolgatta a GPL átvételét, Jonathan Schwartz elmondta, hogy a cég barátnak tekintette a GPL-t. Egy évvel később Shwartz már teljesen más véleményen volt, és a megosztási szabályokat káros kötelezettségnek és intellektuális gyarmatosításnak nevezte.

A Sun hivatalosan tavaly tett pontot az ügy végére, amikor a cég piacra dobta Java programozó nyelvét. A Sun képviselői érdeklődésüket fejezték ki az OpenSolaris iránt is. Most, hogy a Sun felszabadította a forráskódját, világossá vált, hogy melyik oldalra áll a vállalat.  A nemrégiben bejelentett  FSF-támogatás új korszakot nyit a vállalat életében.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward