Strapabíróak az Intel 710-es sorozatú SSD-i

Az Intel 710-es sorozatú SSD meghajtóiról, amelyek kifejezetten az üzleti felhasználók számára készültek, korábban már olvashattunk néhány pletykát. Most végre véget érnek a találgatások, ugyanis a vállalat ma hivatalosan is hódító útjára indította a 710-es sorozat tagjait.

Strapabíróak az Intel 710-es sorozatú SSD-i

Az Intel 710-es sorozatú SSD meghajtóiról, amelyek kifejezetten az üzleti felhasználók számára készültek, korábban már olvashattunk néhány pletykát. Most végre véget érnek a találgatások, ugyanis a vállalat hivatalosan is hódító útjára indította a 710-es sorozat tagjait.

Az X25-E modellek helyébe lépő 710-esek elődjeinkhez képest elég nagyot változtak: míg az X25-E modellek SLC típusú NAND Flash memóriachipek köré épültek, addig a 710-eseknél a gyártó MLC típusú NAND Flash chipeket alkalmaz, igaz, ezek nem szokványos MLC egységek, mint amilyeneket az olcsóbb SSD meghajtókról már ismerhetünk. A 710-es SSD-knél a gyártó HET (High Endurance Technology) alapú memóriachipeket használ, amelyek egy szinttel az átlagfelhasználóknak szánt megoldások felett helyezkednek el.

A 25 nm-es csíkszélességgel készülő, HET típusú MLC chipek esetében a vállalat érdekes módon ugyanazt a gyártástechnológiát használja, mint amit hagyományos MLC NAND Flash chipjeinél is. Utóbbiak például a 320-as sorozat tagjain találhatóak meg, bár ez a sorozat valószínűleg nem vonul be a sikeres és hibátlan termékek történelemkönyvébe. Természetesen annak érdekében, hogy a 710-eseken használt MLC NAND Flash chipek hagyományos társaiknál strapabíróbbak legyenek, az Intel bevet néhány trükköt a gyártástechnológia esetében. Az optimalizációk mellett szigorú teszteken is átesnek az említett chipek, így a 710-es sorozat tagjai összességében harmincszor strapabíróbbak, mint 320-as sorozatú társaik. Hogy ez pontosan mit is jelent? Azt, hogy egy 320-as sorozatú 300 GB-os SSD-nél 30TB-nyi írás végezhető el a chipek élettartama alatt, ezzel szemben egy ugyanilyen adattároló kapacitású, de már a 710-es sorozatban helyet foglaló SSD-nél az adattároló élettartama alatt 1,1 PB-nyi (PetaBájt) írást képes elviselni.

Amennyiben a fentiek nem elég meggyőzőek számunkra, akkor sincs semmi baj, ugyanis az over-provisioning százalékos beállításának módosításával még a fentieknél is jobb eredmények érhetőek el. Alap esetben az SSD meghajtó nem különít el az SSD vezérlő számára adattároló területet, amelyhez aztán csak a vezérlő fér hozzá, a felhasználó nem – ez az overprovisioning. Az üzleti SSD meghajtóknál az overprovisioning mértéke az átlagfelhasználóknak szánt termékek 7-8% körüli szintjénél jóval magasabb szokott lenni. Amennyiben a 710-es sorozatú SSD-knél az overprovisioning értékét 20%-ra állítjuk be, akkor az adott SSD meghajtó 40-90%-kal strapabíróbb lesz, azaz még több írást visel el. A példaként említett 300 GB-os modellnél 20%-os overprovisioning mellett 1,8 PB-nyi írásra tehető az adattároló élettartama.

Az alsóbb régiókban elhelyezkedő 710-esek esetében még többet jelent az említett beállítás: a 100 GB-os modell alap esetben 500 TB-nyi írást visel el élete során, de 20%-os overprovisioning mellett ez az érték már 900 TB-ra tolható ki. Ezzel egy időben további jó hír, hogy az eljárás alkalmazásával nem csak az adott SSD meghajtó strapabírósága, hanem annak teljesítménye is növekszik.

Bár a gyártó alap esetben nem különít el egyetlen 710-es sorozatú SSD meghajtónál sem külön területet az SSD vezérlő számára, a 100 GB-os modellen mégis több NAND Flash chip helyezkedik el, mint amit az adattároló kapacitás indokolna. A plusz tárhely a hírek szerint azért kell, mert ezt veszi igénybe az SSD vezérlő ahhoz, hogy a Raid-szerű redundáns eljárás működhessen. Az eljárás keretén belül paritás biteket számol a rendszer, így egy esetleges NAND Flash meghibásodás miatt létrejövő adatvesztéstől valamelyest védve vagyunk. Hasonló redundancia technológia a 320-as sorozat tagjainál is elérhető. Ezzel együtt más tekintetben is van hasonlóság a két család tagjai között: a 710-esek is ugyanazt a vezérlőt használják, amit 320-as sorozatú társaik. A vezérlőről annyit kell tudni, hogy ez a megoldás az X25-M és X25-E családok esetében alkalmazott SSD vezérlő második generációs kiadásána. Az új vezérlő most is 10 memóriacsatornát kínál, amelyek 3 Gbps-os SATA vezérlőn keresztül kapcsolódnak az adott rendszerhez. Utóbbi alapján már nem csoda, hogy a 710-es sorozat tagjai nem fognak sebességrekordokat dönteni, de most nem is ez a vállalat célja.

A fenti táblázatban látható eredmények elég karcsúnak tűnnek a SATA 6 Gbps-os csatolófelületet használó SSD meghajtók írási és olvasási sebességeihez képest, hogy az I/O teljesítményről már ne is beszéljünk. Ez azért van így, mert a 710-es SSD meghajtók nem a felsőkategóriás játékosoknak szánt konfigurációkba valóak, hanem adatközpontokban található szerverekbe, beágyazott rendszerekbe és nagyteljesítményű számítási feladatokat végző konfigurációkba.

Az Intel közleménye szerint a 710-es sorozat tagjainak sorozatgyártása már megindult, sőt, a termékeket a gyártó már szállítja partnerei számára is. A 100 GB-os példány 649 dollárba, 200 GB-os társa 1289 dollárba, míg a 300 GB-os „csúcsmodell” 1929 dollárba kerül. Azt azért még érdemes hozzátenni, hogy ezek az összegek még így is alacsonyabbak, mint a hasonló adattároló kapacitást kínáló, de SLC típusú NAND Flash memóriachipek köré épülő termékeké.

A végére maradt még egy furcsa tény is. Annak ellenére, hogy ezek az SSD meghajtók az üzleti felhasználók számára készültek, csak három év garanciát vállal rájuk a gyártó, míg az átlagfelhasználóknak szánt 320-as SSD-k esetében nemrégiben növekedett meg a garanciaidő háromról öt évre.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward