Strapabíró mobillal bővítette kínálatát a Samsung

Bemutatkozott a Samsung Galaxy Xcover 3, ami az elődeihez méltó folytatás lett. Az IP67 és MIL-STD-810G minősítéseket is megszerezte.

Strapabíró mobillal bővítette kínálatát a Samsung

Az Xcover készülékek nem azokat veszik célba, akik rajonganak a technikáért. Itt a mérnökök két célt tűzöttek ki maguk elé: az egyik, hogy egy igazán strapabíró okostelefont alkossanak, a másik, hogy mindezt megfizethető áron. Nos, ezúttal ez úgy néz ki sikerült is.

Az új Xcover 3 megfelel az IP67 előírásoknak, és ha ez nem lenne elegendő, még a katonai MIL-STD-810G szabványban foglalt teszteket is kiválóan teljesítette. Mit is jelent ez? Nos, a készülékbe a legapróbb porszemek sem tudnak majd beférkőzni, és víz is csak akkor juthat bele, ha nagyobb nyomásnak van kitéve igazán hosszú ideig. Továbbá kifejezetten szélsőséges körülmények között is lehet majd rá számítani, bírni fogja a magas páratartalmat, a hőséget és a kemény fagyokat is, és az intenzív vibrációtól, illetve az erőteljesebb ütődésektől sem fog tönkremenni. Az ellenálló anyagokból (pl. keménygumírozás) felépített Galaxy Xcover 3-at az elődnél látott 4 hüvelykes helyett, már egy 4,5 colos panellel látták el. A bevetésre küldött megjelenítő minősége azonban hagyni fog némi kívánnivalót maga után, hiszen a felbontása maradt a régiben, ezúttal is 800 x 480 képpont elevenedik meg a használata során, így be kell érni mindössze 207 PPI-s pixelsűrűséggel. Az eszközön nyomógombok vannak a könnyebb kezelhetőség érdekében, valamint egy Xcover billentyű is felfedezhető a keretén, ami egy megnyomásra bekapcsolja a LED-es segédfényt, kettőre pedig elindítja a kamerát.

Az Xcover 3 egy négymagos chipre épül, ami 1,2 GHz-es órajelen munkálkodhat, ha minden erejét latba kell vetnie. Sajnos a chip típusára nem derült fény, de szinte biztos, hogy egy Qualcomm SoC lapulhat benne, ami energiahatékony Cortex-A7 vagy Cortex-A53 processzormagokra épül. Akármi is került bele, a rendszermemóriát nem spórolták ki mellőle, hiszen 1,5 GB-os kapacitással lehet számolni, ami örömteli. A gép háttértára a kategóriájának megfelelően alakult, 8 GB-tal vértezték fel a tervezők, és persze gondoskodtak arról, hogy microSD memóriakártyával ezt az értéket könnyedén fentebb tornászhassák a majdani vásárlók. A kapcsolati lehetőségek között kiemelendő a 4G LTE modem megléte, ami szintén komoly előrelépés a Galaxy Xcover 2 után. Ezen felül van még a kelléktárában 802.11 a/b/g/n Wi-Fi, Bluetooth 4.0 modul, A-GPS vevő, sőt mi több, még egy NFC chip is. Az okostelefonokban ma már minden esetben van iránytű, az Xcover 3 azonban még a tengerszint feletti magasságot is képes meghatározni.

A kamerarendszerét egy 2 és egy 5 megapixeles egység alkotja. Ilyen tekintetben tehát nem domborít nagyot az eszköz, azonban érdemes szem előtt tartani, hogy némi extraként, a vízállóságát kihasználva víz alatti felvételek is készíthetőek lesznek vele. A videócsevegések HD minőségben bonyolíthatóak majd az Xcover 3-mal. A készülék csak az Android 4.4 operációs rendszerrel fog a boltokba kerülni. A KitKat ugyanakkor rengeteg extrával igyekszik majd ellensúlyozni a frissesség hiányát, amelyekről a TouchWiz felhasználói felület fog gondoskodni. Ráadásul úgy fest, hogy idővel az Android 5.0 Lollipop is beköszönthet az új készülékre egy OTA frissítés révén. A Galaxy Xcover 3 9,95 milliméteres házban lakik és 154 gramm a tömege, ez egy hagyományos masinánál már egy kicsit sok lenne, de itt most közel sem ilyen készülékkel állunk szemben. Ami egy kicsit elrontja a végén az összképet, hogy egy mindössze 2200 mAh-s teleppel látták el a szakemberek, ami ugyan hozza az elvárható szintet az üzemidő tekintetében, ám itt ennél valószínűleg egy kicsit többre számítanának a vásárlók.

A Samsung Galaxy Xcover 3 ára egyelőre nem ismert, de előreláthatólag 200 eurónál nem fog többe kerülni, ezáltal egy megfizethető alternatíva lesz azoknak, akik egy strapabíró okostelefont keresnek. A készülék debütálásának időpontjáról sem esett szó, viszont a CeBIT-en remélhetőleg ott lesz, és friss információk derülhetnek ki róla.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward