Strapabíró mobil izmos teleppel a Quechuatól

Az Archos és a Quechua gondozásában született gép tökéletes társ lehet a túráink során.

Strapabíró mobil izmos teleppel a Quechuatól

Az okostelefonok körében a strapabíróság még napjainkban is eléggé fájó kérdés tud lenni. Bár sok mobilt már magas ellenállósággal kecsegtető üvegekkel vonnak be a gyártók, de ezek összességében tekintve továbbra is törékenyek, így azok, akik terepre vinnék a telefonjukat, eléggé szűkös kínálatból válogathatnak. Ezúttal viszont egy nekik kedvező modell érkezéséről számolhatunk be.

A Quechua márkanév az okostelefonok körében mostanáig ismeretlen volt, ami nem a véletlen műve. A Quechua sportruházattal és különböző ehhez szükséges kiegészítők gyártásával foglalkozik 1997 óta. A francia székhelyű cég természetesen nem fogott okostelefonok gyártásába, mindössze a forgalmazás, a névadás és a szoftveres oldal összeállítása során játszanak jelentős szerepet. Az újdonság technológiai oldalának nagy részéért a – már legkevésbé sem ismeretlen – Archos felel. Nem mentek tehát messzire, mikor segítségért fordultak egy tapasztaltabb partnerhez, hiszen az Archos is francia, ráadásul az egyik legnagyobb európai szerepvállaló sok-sok tapasztalattal a háta mögött. Remélhetőleg ez meglátszik majd a Quechua készülékén is, amelynek az eddig megismert specifikációja még valamelyest hiányos.

A telefonon már első ránézésre is látszik, hogy bizony ezt zordabb körülmények mellé tervezték, mint a mindennapos bevásárlókörút. A keret és a hátlap is vastag gumi réteggel lett ellátva, és minden szigetelésre gondosan odafigyeltek. A végeredmény bírja az ütéseket, a sarat, a vizet, a homokot és a hidegtől meg a hótól sem retten meg a Quechua leírása alapján. Bár érdekes módon az IP minősítés során elért pontszáma közelről sem vetít elénk ennyire ellenálló gépezetet: IP54 besorolást kapott, ami ilyen tekintetben csak közepesen strapabírónak számít. A gép előlapját egy 5 hüvelykes kijelző tölti ki, amely a nagy méret ellenére nem foglalja magában a billentyűket, alul tehát az Android kezeléséhez használatos trió külön helyet kapott. Sajnos ezeken túlmenően nincs is más releváns dolog az elején, tehát lemaradt a videóhívásokat lehetővé tevő kamera. Szerencsére a hátlapra azért került egy 5 megapixeles megoldás, amellyel HD videókat is rögzíthetünk az útjaink, túráink során.

A masina sebességéért egy Qualcomm lapka fog felelni, melynek ugyan a pontos típusa nem ismert, de a négymagos felépítés és az 1,2 GHz-es órajel alapján valószínűleg Cortex-A7 magokkal lesz dolgunk. Ez a konfiguráció akadástól, hosszabb várakozási időktől mentesen mozgatja már az Androidot, így ilyen téren nem lehet majd rá panasz. A rendszermemória egyébként ehhez illően 1 GB-os méretet öltött, a háttértár tekintetében azonban már spórolósra fogták, hiszen mindössze 4 GB-tal kell gazdálkodnunk. Szerencsére a microSD kártyahelyet nem áldozták fel a spórolás oltárán, így végeredményben utólag gondoskodhatunk a nagyobb tárhelyről. Az operációs rendszer helyét ezúttal az Android 4.1-es verziója tölti be, ami bizony már eléggé koros, és sajnos frissítésben nem érdemes reménykedni. Azt nem tudni, hogy milyen appok lesznek a telefonon előre telepítve, de remélhetőleg kellemes felhozatal fogadja majd a sportolni vágyókat. Az üzemidő felelőse egy 3500 mAh-s kapacitású telep, ennek hála 22 órán át folyamatosan telefonálhatunk a vállalat szerint egy töltéssel. Visszafogottabb használattal több napot is simán ki fog bírni az okostelefon ezek alapján.

A Quechua névtelenségbe burkolózó, gumírozott mobiljáért 230 eurót kell majd kifizetni. Sajnos azt egyelőre nem tudhattuk meg, hogy mikor kerül a boltok polcaira.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward