Steve Jobs visszalép

Kibukott, hogy az idei Macworld lesz egyben az utolsó is - és már ezt sem Steve Jobs fogja felvezetni, hanem Phil Schiller, az Apple rangidős termékmarketingese. Ez már tény, az Apple is megerősítette.

Steve Jobs visszalép

Kibukott, hogy az idei Macworld lesz egyben az utolsó is - és már ezt sem Steve Jobs fogja felvezetni, hanem Phil Schiller, az Apple rangidős termékmarketingese. Ez már tény, az Apple is megerősítette.

De hogy a háttérben mi húzódik meg, arról továbbra is csak igen visszafogottan nyilatkoztak. Ami a Macworld-rendezvények végzetét illeti, annyit lehet tudni, hogy ezt valóban régóta tervezték: már a 2002-es is majdnem az utolsó lett, de végül egy darabig még meggondolták magukat - viszont bennfentesek két évvel ezelőtt is szilárdan állították, hogy nem fog már sokáig menni a buli.

Ez valamennyire még érthető is, lévén legalábbis az Apple-nek ezer meg egy más módja van rá (főképp tévés és netes), hogy a termékeit folyamatosan reklámozza, bemutassa, ismertesse a közönséggel, és általában véve a köztudatban tartsa magát, így a Macworld-ök jelentősége jó ideje folyamatosan csökkent, és ezek szerint most érte el azt a szintet, amikortól többé már nem tartják megrendezésre érdemesnek sem.

Ami azonban Steve Jobs személyét illeti, az már egy fogósabb kérdés. Jó ideje keringenek vadabbnál vadabb híresztelések az egészségéről, de semmi konkrétumot nem lehet tudni azon kívül, hogy évekkel ezelőtt volt egy komolyabb műtétje, és hogy a közelmúltbeli nyilvános szereplései alkalmával többen is megjegyezték, hogy túlságosan is - ijesztően - lefogyott. Sajnos nem zárható ki, hogy valóban van valami a háttérben.

De a tényeknél maradva: az idei Macworldon tehát már nem Steve lesz a hangadó, és egy ideje már valóban egyre több más Apple-vezető is elkezdett feltűnni a színen vele együtt - ami azelőtt annyira nem volt jellemző. Ez pedig, a fentiekkel összevetve, szintén arra utal, hogy folyamatban van egyfajta átmenet, aminek ez lesz eddig talán a leglátványosabb eleme. Hogy ezzel együtt végleg nyugalomba is vonul-e, vagy csak a háttérbe húzódik, azt még nem lehet tudni, de idővel kétségkívül ez is kiderül.

Az azonban biztos, hogy az Apple tőzsdei értéke mindeddig nagyon nagyban függött Steve személyétől, így még inkább égetően fontossá válik egy viszonylag folyamatos és hiteles hatalomváltási procedúra lebonyolítása a befektetők megnyugtatására - mert ha nem sikerül elhitetni velük, hogy az Apple számára van élet Steve után is, akkor bizony sanyarú sors elé néznek a részvényeik. Hogy aztán tényleg Phil schiller is lesz-e az utód, vagy ő csak az előadói szerepet veszi át, az még szintén kérdés, de vélhetőleg már ez se sokáig.

A Microsoft annó jól megoldotta ezt a kérdést: éveken át zajlott Gates és Ballmer folyamatos helycseréje, éppen elég lassan ahhoz, hogy senkit ne zaklasson fel, és Ballmer is megfelelő biztosítékot jelentsen a részvényeseknek. Az Apple talán kicsit későn vágott bele a dologba, de éppenséggel még így is járhatnak sikerrel... csak nagyon észnél kell lenniük.

Egy korszak azonban mindenképp lezárult; Bill Gates után immár Steve Jobs is kifakulni látszik a képből. A(z utolsó) Macworld alkalmával pedig talán arról is megtudhatunk majd közelebbit, hogy hogyan, miért és miként, és mi lesz ezután. Kíváncsiak leszünk.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward