Statisztikák a monitorok piacáról

A legfrissebb statisztikáknak köszönhetően több érdekességről is lehull a lepel.

Statisztikák a monitorok piacáról

Az IDC közzétette a monitorpiac legfrissebb statisztikáit, amelyekből több érdekességre is fény derül. Jó hír, hogy a korábbi előrejelzéshez képest 31 millió helyett 33,7 millió monitort sikerült leszállítaniuk a gyártóknak az idei év első negyedévében, rossz hír viszont, hogy ez a teljesítmény 0,4%-kal elmarad az előző év azonos időszakában felmutatott teljesítménytől.

Általánosságban elmondható, hogy az első negyedév során Japánban, a Közép-Keleten és Afrikában mutatkozott a legnagyobb növekedés. A gyártók közül a Dell és a HP egyaránt erős növekedést könyvelhetett el a szóban forgó időszakban.

Technológiai statisztikák

Az elemzők publikációjából kiderül, hogy a monitorok piacát a LED-es háttérvilágítás utalja a maga 92%-os piaci részesedéssel, ami éves szinten 16,4%-os növekedést jelent. A legnagyobb globális piaci részesedéssel a 21.x hüvelykes képátlójú monitorok büszkélkedhettek az elmúlt hat negyedévben – az idei év első negyedévében ez a méretkategória a piac 20,5%-át uralta, azaz meglehetősen népszerű volt.

Képarány tekintetében a 16:9-es dominál a maga 81,3%-os piaci részesedésével, ami 6,5-ször több, mint a második helyezett 16:10-es képarány piaci részesedése. Érintőkijelzők terén még mindig nem történt áttörés, ugyanis ezek a kijelző fajták mindössze 0,4%-os piaci részesedéssel bírnak. Érdekesség, hogy az Amerikai Egyesült Államok piaca az érintőkijelzők forgalmának 32,8%-át adta. A HP e piac 35,1%-át tudhatja magáénak.

Összesítés gyártók szerint

A piacvezető szerepét továbbra is a Dell tölti be. A cég az idei év első negyedévében 14,9%-os piaci részesedést könyvelhetett el, ugyanis 5 millió monitort szállított le. Az Amerikai Egyesült Államokban negyedéves szinten stagnáltak a szállítási mutatók, nem úgy Japánban és Nyugat-Európában: előbbi területen 32,4%-os, utóbbin pedig 14,7%-os növekedést sikerült elérnie a cégnek.

A Samsung szállítási mutatók terén visszaszerezte második pozícióját, teljes árbevétel tekintetében azonban továbbra is az első helyen tartózkodik a maga 1,11 milliárd dolláros teljes árbevételével.

A HP globálisan a harmadik helyet kaparintotta meg, de Kanadában első, az Amerikai Egyesült Államok területén pedig második lett. A HP az előző év azonos negyedévéhez képest 8,9%-os növekedést ért el.

Az LG a negyedik helyen végzett, de Latin-Amerikában továbbra is az első helyet foglalja el 33%-os piaci részesedéssel. A cég az idei év első negyedévében új rekordot állított be szállítási mutató terén, ugyanis 3,5 millió monitort szállított le.

A TOP5 utolsó helyét a Lenovo foglalja el, Ázsiában és a Pacifikus térségben pedig – Japánt nem beleszámítva – első lett a maga 2 millió monitort lefedő szállítási mutatójával. A Lenovo Japánban és Nyugat-Európában könyvelhette el a legnagyobb növekedést, ami sorrendben 16,6%-os, illetve 5,3%-os volt.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward