Sorozatgyártásban készít 10 nm-es SoC egységeket a Samsung

Egyelőre még csak a korai 10LPE gyártástechnológia állt csatasorba, de a következő év második felében a hatékonyabb 10LPP is készen áll majd a bevetésre.

Sorozatgyártásban készít 10 nm-es SoC egységeket a Samsung

A Samsung a jelek szerint nagyon jól halad a 10 nm-es FinFET gyártástechnológia fejlesztésével, ugyanis a cég a minap már arról számolt be, hogy sorozatgyártásba került egy SoC egység, ami 10 nm-es csíkszélességgel készül, méghozzá 10LPE gyártástechnológia keretén belül.

Az sajnos nem derült ki, hogy pontosan milyen SoC egység sorozatgyártása indult meg, az viszont biztos, hogy a gyártástechnológia a 10LPE (Low-Power Early) jelölést kapta. Az LPE rendszerint mindig egy új gyártástechnológia első generációs, energiahatékonyság terén még nem teljesen kiforrott változatát jelöli. A módszer előnye, hogy hamar piacon lehet a legfrissebb technológiát használó chip, viszont ennek ára van: energiahatékonysága nem olyan jó, mint a második generációs gyártástechnológiáé – ami jelen esetben a 10LPP (Low-Power Plus) lesz.

A 10LPE esetében természetesen néhány fontos szám is elhangzott. A Samsung szerint az elődként funkcionáló 14LPP gyártástechnológiához képest a korai 10LPE 30%-kal nagyobb helykihasználási hatékonysággal rendelkezik, a vele készített chipek pedig ugyanakkora fogyasztás mellett 27%-kal gyorsabbak, vagy ugyanakkora teljesítmény mellett 40%-kal kevesebbet fogyasztanak, mint 14 LPP alapú elődeik. Az újdonságok legyártásához természetesen piacvezető technológiák bevetésére volt szükség – ilyen például a háromszoros mintázás –, így a korábbi gyártástechnológiák rugalmassága az újonc esetében is megőrizhető. A 10LPE gyártástechnológia köré épülő chipet használó eszközök már a következő év elején megjelenhetnek.

A Samsung tervei szerint az első generációs 10 nm-es FinFET gyártástechnológiát, azaz a 10LPE-t a következő év második felében egy 10LPP nevű gyártástechnológia váltja, ami jobb teljesítményt és jobb energiahatékonyságot biztosít a rá alapozó chipeknek.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward