Sorozatgyártásban a Samsung PCIe SSD kártyája

Az ultrabookokba szánt, M.2-es formátummal rendelkező SSD kártyacsalád tagjai szédítően magas adatátviteli sebességeket kínálnak.

Sorozatgyártásban a Samsung PCIe SSD kártyája

A Samsung illetékesei örömmel jelentették be, hogy már megindult a piac első olyan ultrabookokba szánt SSD kártyacsaládjának sorozatgyártása, amelynek tagjai PCI Express 2.0 alapon kommunikálnak az adott rendszerrel, így jóval komolyabb adatátviteli sebességek elérésére képesek, mint a SATA 6 Gbps-os csatolófelülettel ellátott SSD-k.

Az XP941-es sorozatban háromféle SSD kártyát találunk: egy 128 GB-os, egy 256 GB-os és egy 512 GB-os modellt. Közös tulajdonság, hogy mindannyian M.2-es formátum köré épülnek, azaz 80 x 22 milliméternyi helyet foglalnak az adott ultrabookban. Az új SSD kártyák persze nem csak helytakarékosak, hanem pehelykönnyűek is: egy átlagos, 54 grammos 2,5 colos SSD meghajtó tömegének mindössze kilencedét, azaz 6 grammot nyomnak a mérlegen. A termékek térfogata mindössze egy hetede egy 2,5 colos SSD meghajtónak, így nagyon helytakarékosak. Ez azért különösen jó, mert a felszabadult területet az akkumulátorkapacitás növelésére lehet fordítani. Egy szupervékony noteszgép esetében az alkatrészek elhelyezésénél rettentően fontos a minél ésszerűbb és minél hatékonyabb helykihasználás - ebben sokat segítenek majd az új SSD kártyák.

Az új SSD kártyák akár 1400 MB/s-os folyamatos olvasási sebesség biztosítására is képesek, ami félelmetesen magas érték. Napjaink leggyorsabb 2,5 colos formátumú, SATA 6 Gbps-os csatolófelülettel ellátott SSD meghajtóihoz képest ez a sebesség nagyjából 2,5-ször magasabb. Persze a folyamatos írási sebesség ismeretében még árnyaltabb lenne a kép, de ezt a gyártó sajnos nem közölte.

Az XP941-es Samsung SSD kártyák hamarosan feltűnnek a különböző ultravékony noteszekben. Erős a gyanú, hogy az Apple friss MacBook Air noteszgépei az elsők között kaptak ilyen SSD kártyákat.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward