Sorozatgyártásban a Samsung 5,25 hüvelykes Quad HD panelje

Az új csúcskijelző így már 560 PPI-s pixelsűrűséggel büszkélkedhet majd.

Sorozatgyártásban a Samsung 5,25 hüvelykes Quad HD panelje

Az okostelefonok fejlődésének egyik kulcsfontosságú pontja a készülékek megjelenítője, ezzel együtt pedig azoknak a felbontása. Az egyre nagyobb pixelszám minél kisebb helyre való összezsúfolása egy ideig még teljesen logikus és szükséges volt. Mostanra azonban olyan magaslatokba ért a képpontsűrűség, hogy egyre irreálisabb értékekkel állnak elő a gyártók. Lássuk, ezúttal a Samsung Display mit tudott letenni az asztalra.

A vállalat legfrissebb terméke már 560 pixelt sűrít egyetlen colra. Hogyan? Nos, a recept rendkívül egyszerű: fogunk 2560 x 1440 képpontot, és mindezt felhelyezzük 5,25 hüvelykre. A Samsungnál természetesen továbbra is kötik az ebet a karóhoz, és ezúttal sem egy hagyományos LCD panellel lesz dolgunk, hanem Super AMOLED technológiával állunk szemben. Ennek köszönhetően a színek erőteljesebbek lesznek, a fogyasztás pedig nem okoz majd akkora gondot, mint például egy IPS panel esetében, de azért hátránya is lesz a kijelzőnek. Az alképpontok elrendezése nem RGB lesz, hanem a Galaxy S4-nél megismert és a Galaxy Note 3 által is felvonultatott Diamond Pixel. Ez a sokak által tévútnak tartott PenTile Matrixtól jobb képélességet garantál, de az RGB-től így is el fog maradni (mondjuk ilyen PPI érték mellett nem tudjuk, hogy ezt ki fogja látni). A Diamond Pixel-re azért van szükség, mert jelentősen meg lehet hosszabbítani vele a kijelző élettartamát.

A Samsung Display egyelőre nem erősítette meg a tömegtermelés beindításának hírét, így ezt egyelőre érdemes fenntartásokkal kezelni. Az újdonságról szóló jelentés a dél-koreai médiából származik. Információink szerint a Samsung nagyon jó úton jár az AMOLED fejlesztését tekintve. A Galaxy S4 esetében bevetésre került 5 colos Full HD megjelenítőnél a mostani érintésérzékeny panelnek csak egy hajszálnyival lesz magasabb az előállítási költsége. A híresztelések szerint a Samsung a következő, ötödik generációs Galaxy S-sel karöltve vetheti be a most útnak indított termékét. A Galaxy S5 ezzel a megoldással a méretét tekintve utolérhetné a jelenlegi legnagyobb riválisát, az LG G2-t, amely 5,2 hüvelykes kijelzőt kapott. Az új Galaxy S bemutatására még nem tudni, hogy mikor kerülhet sor, ám az eddigi tendenciát tekintve, a második negyedévre datálható.

Érdekességképpen érdemes kicsit behatóbban megvizsgálni, hogy mennyire van szükség a QHD felbontásra ebben a méretben. Némi számolást követően megkapjuk, hogy egy 5,25 colos panel esetében az átlagos emberi szem normál, 30 centis távolságból 280 PPI-s pixelsűrűség mellett már nem tudja elkülöníteni a pixeleket egymástól. Ennek az eléréséhez mindössze 1280 x 720-as felbontás szükségeltetik. Amennyiben az 5,25 hüvelykre 1080p HD-t vetítünk ki, már kb. 20 centiről nézve is „láthatatlanok” maradnak a képpontok, 1440p HD mellett meg már a sasszemű felhasználóknak is legfeljebb 15 centiről kell vadászniuk a pixelekre.

Ahogy arra már korábban is rávilágítottunk, 2014 a Quad HD éve lesz. Ezen belül pedig az fog diadalmaskodni, aki kisebb helyre sűríti össze a brutálisnak nevezhető felbontást. Ebben egyelőre a Samsung vezet a hírünk főszereplőjével, de nem lennénk meglepve, ha még kisebb képátló mellett is bevetésre kerülne a későbbiekben az 1440p. Ezzel együtt már négy méretben érhető el ilyen panel: van az 5,25 mellett 5,5, 5,7 és 6 hüvelykes alternatíva is.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward