Sony: A Blu-ray-nél nincs tovább?

A Sony szerint könnyen megeshet, hogy a Blu-ray lesz a végső optikai formátum.

Sony: A Blu-ray-nél nincs tovább?

A Sony szerint könnyen megeshet, hogy a Blu-ray lesz a végső optikai formátum.

"Az optikai lemezek legvégső formátuma a Blu-ray. Nincs rövidebb lézerünk." - közölte Taka Miyama, a Sony európai termékstratégiai menedzsere. "Nem tudom milyen technológiát fogunk a jövőben használni, de ha lézerekkel és optikai lemezekkel foglalkozunk, akkor ez a legvégső formátum."

A Blu-ray lemezek nagyobb kapacitással rendelkeznek, mint amennyit egy mai modern film igényel. Az 50 GB-nyi tárolóhelyre a stúdiók akár 1920x1080-as felbontású filmet és további tartalmakat tudnak elhelyezni. Azonban a vásárlók és a stúdiók igényei megnövekedhetnek: több interaktív szolgáltatást és akár térhatású jeleneteket is szeretnének a korongon találni. Ehhez azonban már nagyobb tárhelyre lesz szükség.

Mindezeken felül néhány vállalat már kísérletezik az úgynevezett Super Hi-Vision technológiával, ami akár 7680x4320 pixeles képfelbontást képes megjeleníteni. Ehhez már nemcsak nagyobb kapacitás, hanem gyorsabb meghajtó és korong is szükséges.

Úgy látszik a Sony optimista a Blu-ray jövőjét illetően, főleg azután, hogy a Pioneer és a TDK is keményen dolgozik nagyobb kapacitású Blu-ray lemezek megalkotásán, amik még ugyanarra a szabványra épülnek. Így elég hosszú életű lehet a kék színű korong.

"Láttam már 400 GB kapacitású prototípusokat is. Az már majdnem fél terrabájt. Ha a full HD szabvány kétszeresének megfelelő filmet szeretnénk eltárolni, akkor is elégnek kell lennie a Blu-raynek. Ha pedig elég, akkor nincs szükség a további fejlesztésekre." - nyilatkozta Eric Kingdon, a Sony technikai tanácsadója.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward