Shop menü

SOKOLDALÚ NÉGYLEMEZES NAS ASUSTOR-MÓDRA

Az AS6204T sok memóriával, négy HDD rekesszel, két GBE porttal és nagyon gazdag felszereltséggel kerül az üzletek polcaira. Plusz még HTPC szerepkörben is helytáll.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Sokoldalú négylemezes NAS ASUSTOR-módra

Bevezető

Galéria megnyitása
Ismét lehetőségünk nyílt egy ASUStor NAS kipróbálására, ráadásul ezúttal egy négylemezes, remek felszereltséggel büszkélkedő, sokoldalú példány került a tesztpadra, így az alábbi néhány oldal izgalmasnak ígérkezik.

A szóban forgó NAS egy új modell, ami az AS6204T típusjelzést viseli, és a felső-középkategóriát célozza, amit árcédulája is tükröz, ahogy az a lenti táblázat alján látható. A négy rekesz jóvoltából RAID5 és RAID 6 üzemmód is rendelkezésre áll, a megfelelő sebességről pedig egy Braswell sorozatú, Celeron N3150-es típusú SoC egység gondoskodik, méghozzá 4 GB-nyi fedélzeti memóriával karöltve. Utóbbi természetesen igény esetén bővíthető, hiszen a rendszer So-DIMM memóriamodulokat használ, így a 2 x 2 GB-nyi RAM helyére akár 2 x 4 GB is kerülhet, DDR3L-1600 MHz-es modulok formájában.

Az erős hardver mögött ezúttal is az ASUStor jól ismert ADM szoftvercsomagja teljesít szolgálatot, amire sokféle extra alkalmazást lehet letölteni, így nagyon sokoldalúvá tehető a rendszer. A KODI természetesen az alapfelszereltség részét képezi, sőt, a 2160p-s kijelzők és a 2160p-s videók támogatásáról sem kell lemondanunk, csak úgy, ahogy a többcsatornás audió tartalmak élvezetéről. Megfelelő DVB-T tuner birtokában akár TV adások megtekintésére és rögzítésére is használható a NAS, hála a LooksGood frontendnek, igaz, a kompatibilitási listán egyelőre elég kevés USB-s DVB-T tuner szerepel.

Galéria megnyitása

Hab a tortán, hogy a NAS előlapján ezúttal LCD kijelzőt is találunk, ami a mellette elhelyezett kezelőszervek jóvoltából különböző alapbeállítások elvégzésére, illetve a NAS aktuális állapotának ellenőrzésére is használható.

Egyszóval az AS6204T egy meglehetősen ígéretes NAS-nak tűnik, de hogy mire képes élesben, arról majd az elkövetkező oldalak folyamán rántjuk le a leplet. Vágjunk is bele!

Hardver és tartozékok

Asustor AS6204T

Az Asustor négylemezes hálózati adattárolója egy nagyobbacska, fogantyúval is ellátott dobozban érkezett. A csomagolás esztétikus, igényes és informatív, tömege pedig érezhetően nagyobb, mint a klasszikus kétlemezes hálózati adattárolóké.

A doboz belsejében alaposan becsomagolva foglal helyet a NAS, így a szállítás viszontagságait tökéletesen átvészeli. A NAS mellett egy egyszerű kartondoboz is található, ami a legfontosabb tartozékokat rejti – mérete ellenére meglepően sok apróság elfér benne.

A négylemezes NAS-hoz kapunk egy tápkábelt és egy külső tápadaptert, amely 90 wattnyi teljesítménnyel áll rendelkezésünkre. A csomagban van még két darab Ethernet kábel, valamint két csomag csavar is – utóbbiak a 3,5 hüvelykes vagy 2,5 hüvelykes adattárolók beszerelésekor jönnek majd jól. A sort a szokásos dokumentáció, valamint egy telepítő lemez zárja, amin minden szükséges szoftver jelen van. Ettől függetlenül érdemesebb inkább a gyártó weboldalát felkeresni, onnan ugyanis egészen biztosan frissebb szoftvert és appokat szerezhetünk be. Ráadásul mivel az optikai meghajtók az utóbbi időben elég látványosan elkezdtek kikopni a modern asztali számítógépekből és noteszgépekből, így az esetek többségében úgyis a gyártó weboldalára lesz szükség a szoftverek beszerzésekor.

Az AS6204T modell előlapján sok érdekességet találunk, hiszen itt látható a négy darab HDD fiók, amelyekhez Hot-Swap támogatás is jár, így szükség esetén akár a NAS kikapcsolása nélkül is kicserélhetőek a merevlemezek. A bővítőhelyek maximum 4 darab 10 TB-os asztali merevlemezt fogadnak.

A fiókokat az alsó kapcsoló lenyomásával lehet kihúzni, az adott fiók aktivitásáról pedig a felső részen kialakított ledek adnak tájékoztatást. Amennyiben szükséges, a fiók zárható az alul elhelyezett, csavarhúzóval működtethető retesz segítségével.

A fiókok felett egy LCD kijelző kapott helyet, ami a NAS legfontosabb adatait tárja a felhasználó elé, sőt, egyes beállításokat meg is lehet változtatni rajta keresztül – például az IP címet vagy éppen a NAS nevét. Az üzemi hőmérséklet ellenőrzésére, a 1Touch Backup funkció elindítására, vagy éppen a NAS újraindítására is van lehetőség a menüpontokon keresztül. A kijelzőtől balra az üzemállapotról árulkodó ledek láthatóak, amelyek fényereje szabályozható, sőt, az éjszakai mód jóvoltából akár teljesen ki is kapcsolhatóak.

Az előlap bal alsó szélén a GbE ortok aktivitását szemléltető ledek láthatóak, alattuk pedig egy előlapi USB 3.0-s portot találunk, amivel kiaknázhatóak a fentebb említett 1Touch Backup funkcióban rejlő lehetőségek. A port felett található dedikált nyomógomb segítségével könnyedén aktiválható a funkció, ami a NAS menüjében előre megadott feladatot hajtja végre – átmásolja a külső meghajtó tartalmát, vagy éppen mentést készít a NAS adott könyvtáráról, hogy csak néhány példát említsünk.

A NAS bal oldalán egy szellőzőt láthatunk, tetején és jobb oldalán azonban csak a fémház elegáns textúrája figyelhető meg, semmi más látnivaló nincs. A NAS hátulja már sokkal érdekesebb, hiszen itt rengeteg csatlakozó sorakozik.

A legtöbb helyet a 120 milliméteres átmérőjű, halkan dolgozó rendszerhűtő ventilátor foglalja el, amely működhet automatikus fordulatszám-szabályzással, vagy akár fix fordulatszámon is. Tőle jobbra az optikai audió kimenetet, a HDMI 1.4b videó kimenetet, valamint a két eSATA 6 Gbps-os portot, a két USB 3.0-s és két USB 2.0-s portot, illetve a két darab GbE portot láthatjuk. Utóbbiak Link Aggregation támogatással is rendelkeznek, azaz megfelelő hálózati infrastruktúra esetén képesek együttműködni a még nagyobb adatátviteli sávszélesség elérése érdekében. A sort a külső tápadapter csatlakozója zárja – a NAS-hoz egy 90 wattos külső tápadaptert kapunk, ami 12 voltos feszültség mellett üzemel és maximum 7,5 ampernyi áramerősséget tud leadni.

Alul elegáns műanyag lábakat helyeztek el, amelyek közepén szivacsgyűrő található, így a merevlemezek és a ventilátor által keltett rezgések nem terjednek át a NAS közvetlen környezetére, valamint a termék csúszkálását is megakadályozzák.

Az AS6204T modell gyárilag 2 x 2 GB-nyi rendszermemóriát tartalmaz, ám ezek So-DIMM memóriafoglalatban találhatóak, így szükség esetén memória-bővítésre is van lehetőség. A slotokat a külső burkolat eltávolítása után érhetjük el, a fémborítást pedig összesen három csavar fogja – ezek a hátoldalon találhatóak. A burkolat leemelése után hátulról nézve a NAS bal oldalán találjuk a memóriafoglalatokat, ám ezek első körben nem látszanak, mutatjuk is, miért.

A memóriafoglalatokat fekete borítás védi, amelyen két kihajtható "ajtót" alakítottak ki. Ezek gyárilag két ragasztópöttyel maradnak a helyükön, nyitásuk azonban egyszerű: csak ki kell őket hajtani.

A csere folyamán a slotokon található rögzítő ragasztót is el kell távolítani, majd be lehet pattintani a helyükre az új modulokat, de a folyamat összességében nem nehéz, ráadásul egy gyártói leírás is segít a lépések kivitelezésében, ami itt található. Fontos, hogy 8 GB-os modul alkalmazásakor csak egyetlen egy példányt ismer fel a rendszer, így csak egycsatornás memória-támogatás áll rendelkezésre, ami teljesítménycsökkenést okoz, így érdemesebb 2 x 4 GB-os kiszerelésben gondolkodni.

A szoftver

Beüzemelés

Az AS6200T sorozatot erősítő 6204T modellt még könnyebb bevethető állapotba hozni, mint a korábban kipróbált AS3102T-t – és már azt is szinte gyerekjáték volt üzemképessé varázsolni –, ugyanis jelenlegi tesztünk főszereplője egy LCD kijelzőt is kapott. A kijelzőn keresztül kezdeményezhetjük a NAS inicializálását, de nevet is adhatunk neki, valamint fix vagy DHCP alapú IP cím is beállítható itt. A kijelző egyébként a NAS tárhelyével, aktuális hőmérsékletével és aktuális IP címével kapcsolatban egyaránt nyújt némi információt, sőt, rajta keresztül a NAS újraindítására vagy kikapcsolására, illetve a 1Touch Backup funkció aktiválására is van mód, ahogy azt már említettük.

Noha az LCD kijelző keresztül a legfontosabb beállítások elvégezhetőek, érdemesebb inkább a Control Center alkalmazást választani, ugyanis sokkal részletesebb beállítási lehetőségeket kínál, használata pedig egyszerű és kényelmes. A NAS még egy kezdő felhasználó számára is beüzemelhető 5 percen belül.

A NAS az ADM (ASUStor Disk Manager) operációs rendszer legfrissebb változatát automatikusan képes letölteni, sőt, a friss kiadásról a webes felhasználói kezelőfelületen keresztül értesíti is a felhasználót.

A tesztre szánt AS6204T modellt két darab 1 TB-os merevlemezzel kaptuk, ám ezeket kicseréltük a szokásos két darab 2 TB-os WD Red modellre (4 egyforma adattároló kapacitású merevlemez nem állt éppen rendelkezésünkre). A 2 db 2 TB-os WD Red természetesen RAID1 üzemmódban működött, a tömb szinkronizálását pedig 5-6 óra alatt végezte el a NAS. A szinkronizálás 80-125 MB/s-os sebességgel történt, a NAS fogyasztása pedig 20-21 watt körül mozgott el a folyamat során.

ASUStor ADM 2.6.4

Az ADM szoftver legfrissebb, 2.6.4-es kiadása nagyjából ugyanazt tudja, mint a korábban tesztelt modell esetében az ADM 2.6.3-as változat, viszont tartalmaz néhány hibajavítást, illetve emeli a biztonsági szintet, így feltétlenül érdemes szót fogadni, amikor a NAS a szoftver frissítését kéri.

A felhasználói kezelőfelület korábbról már ismerős lehet: kapunk egy nagyon jól áttekinthető kezdőlapot, ami egyszerre akár több ablak megjelenítésére is képes, ezek az ablakok pedig a felső tálcára is küldhetőek, így onnan bármikor gyorsan megnyithatóak, amíg az aktuális munkafolyamat tart. A felhasználói kezelőfelület támogatja a magyar nyelvet, igaz, helyenként még mindig vannak érdekes, magyartalan szófordulatok, illetve "hunglish", azaz félig angol, félig magyar szavak is.

Az új NAS lehetőséget biztosít az aktivitás ellenőrzésére, így figyelemmel kísérhetjük a memória-használatot, a CPU terhelést, illetve a lemez- és hálózat-használatot is. A rendszerinformációs menüben a SoC és a rendszer hőmérséklete is ellenőrizhető, a merevlemezek vizsgálatához azonban a tárolás kezelőhöz kell ellátogatni, ugyanis a HDD hőfokok csak ott olvashatóak ki.

Ha már szóba került a HDD, érdemes megemlíteni, hogy a négylemezes NAS RAID 0, 1, 5, 6, 10 és JBOD támogatást nyújt, képes online migrációra, valamint SCSI és SCSI LUN támogatással is rendelkezik. A merevlemezek állapota nyomon követhető, valamint tesztelni is lehet őket, így hamar kiderül, ha bármi baj van velük. Mivel a SoC AES-NI motort is kapott, így könnyen és gyorsan végzi el a NAS az adattitkosítással kapcsolatos feladatokat.

Felhasználók és csoportok szintjén lehetőség van jogok kiosztására, valamint kvótákat is megszabhatunk, de ez ebben a kategóriában aligha meglepő. Beszédes adat viszont, hogy a NAS maximum 4096 felhasználó, 512 csoport, 512 megosztott könyvtár és 512 kapcsolat kezelésére képes. Van hálózati szemétkosár is.

A beállítások között minden fontos opció jelen van, amire csak szükség lehet. Testre szabható a két Gigabites Ethernet port, van tűzfal, kapunk VPN támogatást (kliens és szerver), de ezeken felül az energiagazdálkodással kapcsolatos részletek is beállíthatóak. Utóbbi annyit jelent, hogy szabályozható, mennyi idő után küldje alvó állapotba a NAS a külső és belső merevlemezeket, de ütemezett indításra és leállításra is van mód, sőt, még a szünetmentes tápegységekkel is együtt tud működni a szoftver. A beépített ventilátor az automatikus mellett három fix fordulatszámú profilt is támogat, ám tapasztalataink alapján ezekre nem lesz szükség – az automatikus szabályzás remekül működik.

A ledek fényereje módosítható, az éjszakai üzemmód jóvoltából pedig kikapcsolásukra is van mód. A fokozott biztonság érdekében a reset gombot letilthatjuk, és a NAS ütemezett indítására és leállítására is van mód. Az LCD panelen szereplő üdvözlő felirat könnyedén átírható, a NAS beállításai pedig akár külső tárolóra is elmenthetőek.

Apropó külső tárolók. Az USB és az eSATA portokon keresztül külső merevlemezek vagy pendrive-ok csatlakoztatására éppúgy van mód, mint nyomtató, szünetmentes tápegység, Bluetooth adapter, DVB-T tuner vagy éppen WiFi adapter elhelyezésére – utóbbiak persze jellemzően az USB portot használják, az eSATA az adattárolóké.

A NAS tartalmaz alkalmazás-áruházat, így funkcionalitása alaposan kibővíthető. Vannak ASUSTOR appok, illetve harmadik fél által készített szoftverek is, amelyek között sok a hasznos. A sorból a letöltéskezelő sem hiányzik, ami még beépített torrent keresőt is kapott – visszaosztani pedig természetesen tud, ahogy még sok egyéb mást is.

A NAS rendelkezik webes fájlkezelővel, webes képnézegetővel és webes audió lejátszóval, sőt, okostelefonos alkalmazások is vannak hozzá – iOS-re és Androidra.

Szolgáltatások terén FTP szerver, TFTP szerver, webszerver, valamint MariaDB szerver egyaránt rendelkezésre áll, de van Terminál, NFS támogatás, illetve CIFS/SAMBA támogatás is – és a macesek sem maradtak ki a sorból, hiszen AFP támogatás is jár.

Adatmentés

A NAS webes felhasználói kezelőfelülete többféle opciót is kínál erre a témakörre. Menthetjük tartalmainkat az Amazon S3 szolgáltatásán keresztül a felhőbe, de másik NAS-ra, vagy éppen külső merevlemezre is. Az 1Touch Backup jóvoltából az előlapi USB portra csatlakozó adattároló tartalmának mentésére is van mód, de a NAS adott könyvtárát is menthetjük így egy külső tárhelyre.

Természetesen kliens szintű adatmentésre is van lehetőség, ehhez a gyártó segédprogramját kell használni, ami macOS-re és Windowsra egyaránt elérhető. A szoftver képes automatikus, időzített mentésre, így komolyabb erőfeszítés nélkül is biztonságban tudhatjuk adatainkat. A NAS-ra akár harmadik fél által készített adatmentő szoftver is készíthet mentéseket – ehhez ingyenes alternatívák is igénybe vehetőek.

ASUSTOR Portal

A HDMI videó kimeneten keresztül akár önálló szórakoztató központként is működhet a NAS, ám ehhez előbb telepíteni kell az ASUSTOR Portal appot, ami az App Centerből érhető el. A telepítés során több egyéb komponens is települ majd, mivel ezek szükségesek a szoftver működéséhez.

Az ASUSTOR Portalon keresztül Chrome webböngészőt, YouTube klienset és KODI frontendet egyaránt elérhetünk. Extraként még NetFlix ikon is szerepel a kezdőlapon, ám ez nem app, csak egy egyszerű webes link, ami a Chrome webböngészőn keresztül éri el az egyre népszerűbb szolgáltatást.

A szoftver vezérléséhez billentyűzet és egér egyaránt használható, sőt, a NAS beépített infravörös vevőegységet is tartalmaz, így egy távirányító segítségével vezeték nélkül is irányítható.

Tapasztalatok és mérések

LooksGood – DVB-T és egyéb tapasztalatok

A LooksGood appon belül lehetőség van digitális földfelszíni sugárzású, azaz DVB-T adások megtekintésére, amennyiben rendelkezünk a kompatibilitási listán szereplő USB-s TV-tunnerrel. Esetünkben fél siker koronázta a próbálkozást, mert ugyan kompatibilis tunerrel nem rendelkeztünk, a kipróbált példányt mégis felismerte a NAS, sőt, csatornákat is talált, de az egyes adások megtekintésére már nem adott módot.

Érdekesség, hogy a főoldalon, a TV tuner jelerősségénél csak egyetlen pálcika látszik, ami gyenge jelminőséget takar, noha ugyanezzel a tunerrel noteszgép segítségével tökéletes képminőség mellett, 80-90% körüli jelerősséggel élvezhetőek a TV adások. A NAS esetén nem sikerült megnyitni az élő műsorfolyamot, mert az alábbi hibaüzenetet kaptuk. Egyébként a megtekintéshez Firefox webböngészőt ajánl az app, valamint VLC telepítésére is szükség van – ezek adottak voltak.

Galéria megnyitása

Maga az app egyébként rendelkezik EPG-vel, valamint időzített adásfelvételre is képes, az egyes műsorokat pedig internetes stream formájában tudja továbbítani a helyi hálózat eszközeire – azaz tudta volna, ha kompatibilis tunert használunk. Sajnos a listán egyelőre csak kevés gyártó terméke szerepel, de mivel ez úgyis csak egy szűk réteg számára lehet igény, így nem tragédia.

A LooksGood app egyébként képes különböző videók átkódolására is: a videókat akár manuálisan is felvehetjük a listára, de a szoftver képes egy előre beállított könyvtárat figyelve automatikusan is dolgozni.

Esetünkben egy 2160p-s HEVC videót kódoltunk át 360p-s és 720p-s felbontásra, a folyamat pedig zökkenőmentes és gyors volt. Noha az eredeti videót nem tudta lejátszani a NAS, az átkódolt tartalommal már megbirkózott. A szolgáltatás akkor is jól jöhet, ha mobileszközre, vagy gyengébb képességű lejátszóra szeretnénk tartalmat továbbítani, hisz az átkódolás gyorsan és kényelmesen elvégezhető.

ASUSTOR Portal

Az előző oldalon már említett szoftver kezelése egyszerű, viszont magyar nyelven nem tud. A szoftver részét képező Chrome webböngésző kellően rugalmas, a memóriával azonban nem takarékoskodik: négy megnyitott weboldal esetén 500 MB-nyi memória-foglalást mértünk – az ablakok megnyitása után. A webböngésző rendelkezik Flash bővítménnyel, ami viszont instabil, folyamatosan összeomlik.

A YouTube appról már jobb a véleményünk, mert ugyan nem engedélyezi a videók felbontásának módosítását, de legalább stabilan, megbízhatóan működik.

Az ASUSTOR Portálon keresztül az ADM, azaz a NAS webes felhasználói kezelőfelülete is elérhető, így ha kikapcsolódás közben hirtelen meg kéne néznünk valamit, megtehetjük anélkül, hogy fel kéne állni a TV elől.

KODI 16 (Jarvis)

A népszerű HTPC frontend szintén a kínálat részét képezi, így a kikapcsolódás előtt nem lehet semmiféle akadály. A szoftver a jól ismert kezelőfelületet nyújtja, viszont korlátozott a bővítmény-kínálata – nincs például tvheadend szerver, hogy csak egy példát említsünk.

A menü rugalmasan használható, gyors, van magyar lokalizáció, a beüzemelés pedig nagyon egyszerű. A képnézegető részleg tökéletesen működik, minden népszerű fájlformátummal megbirkózik, igaz, az animált GIF fájlokból csak az első képkockát jeleníti meg, magát az animációt nem. A nagyobb, 20 megapixel körüli fotók megjelenítése zökkenőmentes, van diavetítés funkció és az EXIF adatokat is ki tudja olvasni az app.

A zenék lejátszásakor szintén pozitív tapasztalatokat szereztünk. Az M3U listák kezelése megoldott, új lejátszási lista is létrehozható, a kipróbált fájlformátumok pedig gond nélkül működtek (mp3, flac, ape, aiff, ogg, wav). Extra információ, hogy a szoftver az úgynevezett gapless playing, azaz szünetnélküli lejátszás funkciót is támogatja, azaz a különálló fájlokra bontott koncertfelvételt úgy játssza le, hogy a track-váltás során nincs egyetlen apró akadás sem.

A filmek esetében ugyancsak remekül teljesített a NAS. A feliratok kezelése példás, még a karaoke-szerű feliratozás is hibátlanul megjelenik. A magas bitrátájú tartalmakkal hibátlanul megbirkózott a termék, igaz, itt már azért némi üröm is vegyült az örömbe. Az 1080p-s tartalmakból H.264 fronton a 110 Mbps-os példányok is futottak, a 2160p-s állományokból pedig a 250 Mbps-os sem akasztotta ki a NAS-t. HEVC terén már árnyaltabb volt a kép.

1080p-s felbontásnál a 8-bites anyagok 110 Mbps-os bitráta mellett is vígan elketyegtek, a pedig 10-bites videók maximum 3 Mbps-ig futottak (ezeket valószínűleg szoftveresen dekódolta már a gép). A 4K-s videóknál sajnos sem a 8-bites, sem a 10-bites HEVC fájlokkal nem boldogultunk, pedig egy tucatnyit próbáltunk. A 24 Hz-es tartalmak lejátszását megfelelő megjelenítő hiányában ezúttal nem tudtuk megnyugtatóan ellenőrizni.

Azt még zárójelben érdemes megjegyezni, hogy a HDMI kimenet 1.4b szabványú, azaz 2160p-s felbontás esetén 30 Hz-en tetőzik a képfrissítési ráta – ezt érdemes szem előtt tartani.

A többcsatornás audió tartalmak sztereóra való konverziója zökkenőmentesen működött – itt DTS, DTS HD MA, DTS HD HR, True HD és Dolby Digital + forrásokkal egyaránt próbát tettünk. Noha a NAS képes az audió folyamok továbbítására, a True HD és a Dolby Digital Plus folyamokat mégsem küldte át natív módon az erősítőre, akármilyen beállítást is választottunk. A DTS, DTS HD MA és DTS HD HR audió folyamokkal nem volt különösebb baj, igaz, ezeknél az erősítőn a szokásos teljes név helyett csak a "DTS" felirat jelent meg, de a térhangzás működött.

Sebesség

A NAS megfelelő hálózati infrastruktúra esetén akár a két GbE port összevonásával is működhet, így szélsebes lehet, ám az esetek többségében ilyen infrastruktúra nem áll rendelkezésre, így mi is egyetlen GbE portot használtunk a mérésekhez.

USB 3.0-s külső merevlemez csatlakoztatásakor mindkét partíciót felismerte a NAS, a tesztek során pedig az alábbi sebességeket mértük:

NAS sebessége 1 GbE porton keresztül

Nagy fájlok

•PC-> NAS (írás): 113 MB/s

•NAS USB -> PC (olvasás): 110 MB/s

Kis fájlok

•PC -> NAS (írás): 20-70 MB/s

•NAS -> PC (olvasás): 30-90 MB/s

NAS-re kapcsolt USB 3.0-s HDD sebessége 1 GbE porton keresztül

Nagy fájlok

•PC-> NAS USB 3.0 (írás): 76 MB/s

•NAS USB 3.0 -> PC (olvasás): 74 MB/s

Kis fájlok

•PC-> NAS USB 3.0 (írás): 5-68 MB/s

•NAS USB 3.0 -> PC (olvasás): 15-72 MB/s

A fenti adatok nagyon jók, de a NAS a Teaming funkció segítségével akár 200 MB/s körüli adatátviteli sebességek elérésére is képes, természetesen a benne elhelyezett adattárolók teljesítményétől függően.

Zajszint

Az AS6204T 120 milliméteres légkeverője gyári beállításon szinte hangtalanul dolgozik, zajongására pedig még akkor sem kell számítani, ha komolyabb terhelés éri a NAS-t. Esetünkben két rendszerről indítottunk adatmásolást, a KODI frontend segítségével pedig HEVC tartalmakat kezdtünk nézni, de a NAS így sem kezdett izzadni: teljesen halk maradt.

Mivel normál terheléssel nem sikerült a ventilátort komolyabb zajongásra bírni, így átállítottuk a profilt, így ízelítőt kaphattunk belőle, mi a helyzet közepes és magas fordulatszám esetén. Közepes fordulaton szélzaj hallatszik ki a házból, magas fordulaton pedig szél- és motorzaj rontja a felhasználói élményt, igaz, a zajszint még így sem zavaró, ugyanis nem magas-, hanem középfrekvenciás zajjal bombázza környezetét a NAS. Mivel átlagfelhasználói terhelés alkalmával maximális ventilátor fordulatszámra nincs sok esély, így a NAS összességében a halk megoldások táborát erősíti.

Hőfokok

Méréseink szerint a SoC üresjáratban 52 Celsius fokos volt, míg a rendszer és a merevlemezek hőmérséklete 39, illetve 33 Celsius fokon tanyázott. Alapos terhelés hatására a SoC hőfoka 66 Celsius fokig emelkedett, a rendszer hőmérséklete pedig 45 Celisus foknál tetőzött. A merevlemezek ekkor is viszonylag hűvösek, 35 Celsius fokosak voltak. Ráadásul ezeket a hőfokokat a ventilátor üresjárati fordulatszámán hozta a rendszer, ami 530 RPM, azaz zaj abszolút nem volt.

Fogyasztás

Fogyasztás terén kikapcsolt állapotban 0,9 wattot, üresjáratban 16,6 wattot, alvó merevlemezek mellett pedig 10,6 wattot mértünk. Fájlmásolás alkalmával 17,5-18,1 watt között mozgott a fogyasztás, a KODI főoldalán pedig 17,9 wattot mértünk. Az igazán megterhelő HEVC tartalmakat 22,4 wattos fogyasztás mellett abszolválta a NAS.

Verdikt

Verdikt

Az ASUSTOR AS6204T összességében elég meggyőzően teljesített. A rengeteg port jóvoltából sok-sok különböző kiegészítő csatlakozhat hozzá, a két darab GbE porton keresztül pedig hatalmas teljesítményhez juthatunk, és a terhelés-elosztás is sokkal jobb lehet. A merevlemezek beszerelése könnyedén zajlik, csak úgy, ahogy a beüzemelés is, a szoftver pedig nagyon kezes, remekül átlátható és kellően sokoldalú, így NAS szemszögből nézve semmiféle fogást nem találtunk a terméken.

Galéria megnyitása

A multimédiás részleg már más tészta, itt ugyanis van néhány kisebb probléma. A 4K-s HEVC tartalmakkal hadilábon áll a termék, ami a jövőben probléma lehet, ám átlagfelhasználói szinten ez még nem gond, hiszen a ma oly népszerű fájlformátumokkal hiba nélkül elbánik a NAS. A többcsatornás audió támogatás nem tökéletes, a többcsatornás állományok sztereóra történő átkonvertálása azonban hibátlan, így ha közvetlenül televízióra csatlakozik a NAS, akkor jó választás lehet. Picit sérelmezzük, hogy az árba nem fért bele egy alap távirányító, amivel jelentősen könnyebb lenne az ASUSTOR Portal és a KODI irányítása.

A 180 ezer forint körüli ár a hazai pénztárcák állapotához mérten kissé borsos, viszont cserébe komoly teljesítményt, rengeteg szolgáltatást és remek terméktámogatást kapunk, méghozzá egy kulcsrakész konfiguráció formájában, amelybe csak merevlemezeket kell szerelni – ez viszont gyorsan és könnyedén megoldható. Persze merevlemez-választás előtt érdemes ellenőrizni a gyártó kompatibilitási listáját is.

Nagy pozitívum volt a halk hűtés is, ami komolyabb terhelés alkalmával is élhető hőmérsékleteket biztosított a hardverkomponensek számára. A bővíthető rendszermemória ugyancsak piros pontot érdemel, igaz, a 2 x 2 GB-nyi DDR3L DRAM az esetek többségében bőven elég lesz, így további bővítésre nem igazán lesz szükség – a lehetőség viszont adott, természetesen csak a kompatibilitási lista ellenőrzése után. Az ASUSTOR AS6204T összességében meggyőzően szerepelt, így apró hibái ellenére is ajánlani tudjuk annak, aki egy felsőkategóriás négylemezes NAS-t keres magának.

A tesztben szereplő hálózati adattárolót az ASUSTOR hazai képviseletétől kaptuk kölcsön, amiért ezúton is szeretnénk köszönetet mondani!

Hasznos hivatkozások:

Gyártói weboldal

iPon Webshop

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére