Shop menü

SOKFÉLE SZEMÉLYISÉGGEL SZOLGÁLHAT MAJD AZ INSTAGRAM CHATBOTJA

Készül az Instagramnál is egy chatbot, és nagyon érdekes pletykák kaptak szárnyra ennek kapcsán.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
Sokféle személyiséggel szolgálhat majd az Instagram chatbotja

A Google és a Microsoft mellett a Meta is dolgozik a mesterséges intelligencia elterjesztésén, viszont itt még van némi lemaradás. A Meta saját nagy nyelvi modellt használ majd a tervei szerint, nem bevásárlásokkal szeretne elsődlegesen érvényesülni, de éppen ezért különlegesebb képességekkel rendelkezhet a rendszere.

A Snapchatnek például már van saját chatbotja, bár ebben az esetben a „saját” idézőjelekbe tehető minden további nélkül, hiszen az OpenAI biztosítja ennek a technológiai hátteret. A ChatGPT-re való támaszkodás helyett az Instagram teljesen más utat választ, és éppen ezért mást kapunk majd ebben az esetben, mint amit a Snapchatnél láthattak a felhasználók. Egy kiszivárgott képernyőmentés tanúsága szerint egyebek mellett különböző személyiségekkel is rendelkezhet az újítás.

A Meta idővel valószínűleg minden szolgáltatásába eljuttatja majd a mesterséges intelligenciát valamilyen formában, hasonlóan nagyra törő tervei vannak neki is, mint a Google-nek és a Microsoftnak.

Az Instagram keretei között megelevenedő chatbot alkalmas lesz arra, hogy bármilyen kérdést megválaszoljon, legalábbis a legjobb tudása szerint igyekszik majd információkkal ellátni a felhasználókat. Tanácsadásra is lehet majd használni szolgáltatást.

Igazán érdekesnek ígérkezik a fejlesztés abból a szempontból, hogy a kiszivárgott leírása szerint több mint 30 különböző MI személyiséggel lehet majd ezáltal beszélgetni. A felhasználók ezeket szabadon próbálgatva választhatják majd ki, hogy melyik a leginkább kedvükre való, melyik személyiséggel szeretnének beszélgetni. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy a gyakorlatban ez miként fog kinézni, de valószínűleg különböző stílusokban fognak kommunikálni a különböző „személyiségek”. Ilyen képességgel már több kis szolgáltatás is kísérletezik.

Arra is képes lesz az Instagram égisze alatt fejlesztett szolgáltatás, hogy üzenet, válasz javaslatokat tegyen, befejezze az emberek üzeneteit. Hogy ez pontosan hogyan néz majd ki, azt még nem tudjuk, de a kiszivárgott kép tanúsága szerint igyekszik majd arról gondoskodni a rendszer, hogy a felhasználónak segítsen abban, hogy megtalálja a legjobb módját annak, hogy kifejezze magát, és segítséget kap majd az üzenetek megírásában. Ez a része már nem új a generatív MI szolgáltatásoknak, a Google-nél például már a Chatnél is van ilyen a Gmail és a Dokumentumok mellett.

Galéria megnyitása

Kíváncsian várjuk, hogy mit hoz majd a Meta chatbotja, az eddigi megoldások szinte kivétel nélkül produkáltak meglehetősen furcsa viselkedést, pedig azoknál nem hirdették, hogy még különböző személyiségeket is képesek lesznek magukra ölteni. Nagyon sok olyan példát tudnánk mondani, amikor egy chatbot elítélendő dolgokat mondott, a Snapchat esetében például olyan javaslatokat tett a rendszer egy 13 évesnek beállított profilnál, hogy feküdjön le a 31 éves barátjával. És lehetne még sorolni a problémás eseteket.

Azt nem tudjuk, hogy a Meta pontosan milyen alapra helyezi majd ezt a funkciót, és bár a tesztje már folyamatban van, azt sem lehet tudni, hogy mikor fog ez bevetésre kész állapotba kerülni. Mark Zuckerbergnek hatalmas tervei vannak az MI-vel, korábban attól beszélt, hogy a vállalat szolgáltatásai emberek milliárdjainak fognak segíteni a jövőben a hétköznapok során. A Meta a mostani ügyben semmilyen részletet nem szeretett volna elárulni.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére