Sokat fejlődik az Intel Thunderbolt vezérlője

Az új Thunderbolt porttal akár a monitor tápellátását is megoldhatjuk, de szupergyors hálózat létrehozására is alkalmas – igaz, egyidejűleg csak két PC között.

Sokat fejlődik az Intel Thunderbolt vezérlője

Az Intel teljes mellszélességgel kiáll Thunderbolt névre hallgató szabványa mellett, amely valahogy mégsem akar elterjedni, hiszen kevés a Thunderbolt támogatással ellátott kiegészítő, és Thunderbolt vezérlővel ellátott számítógépekből sincs túl sok. A Thunderbolt helyzetén sokat ront az USB 3.0, ami sokkal szélesebb körben, sokkal olcsóbban elérhető, és sebessége is rendben van. Aki pedig kevesli az USB 3.0 jelenlegi sávszélességét, hamarosan örülhet, hiszen érkezik az új, gyorsabb USB 3.0.

Persze az Intel azért nem adja fel a küzdelmet, sőt, éppen ellenkezőleg: a vállalat magasabb fokozatba kapcsol, és kiad egy új, ütősebb megoldást, amellyel reményei szerint sikerülhet felvenni a harcot az USB 3.0-val szemben.

A 2014 folyamán érkező Broadwell Thunderbolt-LP alapvetően nem sokban különbözik majd a jelenlegi legfrissebb Thunderbolt vezérlőtől: hozzá hasonlóan az újdonság is 20 Gbps-os adatátviteli sávszélességet kínál, amit két darab 10 Gbps-os csatorna összefogásával ér el. Az új vezérlő DisplayPort 1.2-es támogatással érkezik és PCI Express 2.0 x2 kapcsolattal szolgálja ki a különböző eszközöket.

A 8 x 8 milliméteres tokozással rendelkező vezérlő működés közben 1,5 wattot, üresjáratban pedig 1 milliwattot fogyaszt, azaz nem lesz nagy étvágyú. Fontos újdonság, hogy a változtatásoknak köszönhetően az új vezérlő segítségével egyetlen Thunderbolt kábelen keresztül akár 53 wattnyi teljesítmény leadására is lehetőség lesz, ami akár hat darab 3,5 colos külső merevlemez vagy egy 24 hüvelykesnél kisebb képátlójú LCD monitor táplálására is elég lehet. Ez persze még mindig messze van az új USB 3.0-s szabvány 100 wattos terhelhetőségéről, de egy jó lépés előre.

A másik fontos újítás az ad-hoc hálózati támogatás, ami két PC között közvetlen hálózati kapcsolat létrehozását teszi lehetővé – valahogy úgy, mint ahogy régen az RS232 vagy LPT alapú kapcsolat tette. Ez a funkció persze nem váltja le az Ethernet alapú hálózatokat, de nagyon jól jöhet, ha nagymennyiségű adatot kell átmozgatni egyik PC-ről a másikra – mondjuk terjedelmesebb videók szerkesztésekor. Az ad-hoc hálózat persze internetmegosztásra és nyomtatómegosztásra is használható lesz.

Az új Thunderbolt vezérlővel kapcsolatban a január elején megrendezésre kerülő CES alkalmával egészen biztosan érkezik még egy-két bejelentés.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward