Shop menü

SOKAT DRÁGULT AZ IPHONE 14 ELŐÁLLÍTÁSI KÖLTSÉGE

Az Apple Amerikában nem, máshol viszont emelte az árakat, de főleg az infláció miatt, így valószínűleg kevesebbet keres a mobilokon, mint korábban.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
Sokat drágult az iPhone 14 előállítási költsége

A Nikkei máris felboncolta az iPhone 14 széria tagjait, és kielemezte, hogyan alakulhat a mobilok gyártási költsége, mennyibe kerülhetnek az új generációs okostelefonok az Apple számára. Nem meglepő módon drágulást lehet látni több fronton is, de ennek ellenére van, ahol nem emelt árat a vállalat – sajnos Magyarországra ez pont nem igaz.

Átlagosan 20 százalékkal kerül többe egy iPhone 14 modell legyártása, mint amennyibe egy iPhone 13 kerül.

Soha olyan sokba nem került még egy iPhone legyártása, mint az aktuális széria esetében. Persze az árakat leginkább csak felbecsülni lehet, de a drágulást egyértelműen lehet látni az egésze ellátói láncban, ráadásul a magasabb minőségű komponensek eleve többet kóstálnak, és hardveres téren jelentősen fejlődött az iPhone 14, főleg olyan pontokon, amik eleve drágák.

Galéria megnyitása

A kijelző, a rendszerchip és a kamera a három legköltségesebb része az okostelefonoknak, és ezeken a területeken nem elhanyagolható előrelépést mutat elsősorban az iPhone 14 Pro páros. A Nikkei Asia elemzése alapján már többe kerül az iPhone 14 Pro Max legyártása 500 dollárnál, bár csak egy hajszállal, mert 501 dollárt kalkuláltak rá. Az iPhone 13 Pro Max előállítása hozzávetőlegesen 60 dollárral olcsóbb. És nagyjából 60 dollárt drágult az iPhone 13 Pro gyártása is, ennek a költsége jelenleg 400-450 dollár között alakul.

Fajlagosan az iPhone 14 és az iPhone 14 Plus gyártásának a költsége emelkedett a legtöbbet, bár itt a képet torzítja, hogy tavaly még az iPhone 13 mini és az iPhone 13 volt terítéken, a kisebb eszközt pedig értelemszerűen egyébként is olcsóbban lehet kihozni. A Nikkei néhány komponens árát emelte csak ki. Az Apple A16 Bionic állítólag brutálisan drága, 110 dollár, ami 2,4-szer több az A15 Bionic áránál. Az iPhone 14 kamerája nagyobb lett, csak a főkameránál 50%-os a drágulás mértéke, ez magában 15 dollár.

Galéria megnyitása

A Nikkei kiszámolta, hogy a mobilokban található komponensek költsége milyen arányban van azok származási országával. Ebből kiderült, hogy már 32,4%-ban Amerikába vándorol az Apple kiadás, és 24,8 százalékra csökkent Dél-Korea aránya. Klasszikus értelemben vett kínai termék alig van a telefonokban, ezeknek az ára csak 3,8 százalékot tesz ki az összköltségből, de már tavaly is csak 4,5 százalék volt ez. Fontos, hogy ez nem a gyártás konkrét helyét jelzi, abból a szempontból egészen máshogy mutatna ez a grafikon.

Galéria megnyitása

Az Apple a legutóbbi alkalommal nem változtatott az iPhone 14 rendeléseken, de az eredetileg várt számokat egyszer már minimálisan csökkentette. Most bízik a vállalat abban, hogy jól fognak menni a készülékek. A közönség egyértelműan pozitívan fogadta az eszközöket, ha eltekintünk a globális áremeléstől.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére