Sokak által hiányolt lehetőséggel bővült az Android Auto

A rendszer már lehetőséget biztosít arra, hogy a tárcsázón keresztül hozzá lehessen férni a névjegyzékez.

Sokak által hiányolt lehetőséggel bővült az Android Auto

A Google folyamatosan csiszolgatja az Android Autót. Nemrégiben került bevezetésre a vezeték nélküli lehetőség, ezúttal pedig egy újabb hasznos funkcióról számolhatunk be. Immáron hozzá lehet férni a teljes névjegyzékhez az operációs rendszer grafikus felhasználói felületén keresztül.

Galéria megnyitása

Eddig az Android Auto hívással kapcsolatos menüpontja eléggé hiányosnak érződött, ugyanis a kontaktlista elérésére szinte egyáltalán nem biztosított lehetőséget. Ezen a felületen mostanáig csak a hívásnapló, néhány kedvelt kapcsolat, illetve a nem fogadott hívások listája volt böngészhető. Ha olyan személyt szeretett volna hívni a felhasználó, aki nem volt kiemelve kedvencként, akkor legfeljebb a tárcsázó használatával tudta beírni a telefonszámot, de itt is csak automatikus kiegészítés nélkül, tehát amennyiben az eszköz tulajdonosa nem tudta fejből a hívni kívánt személy pontos számát, akkor kénytelen volt elővenni a mobiltelefonját. (Ami a legtöbb autóban a kábeles csatlakoztatást követően valahova a műszerfal alsó részére szokott kerülni, szóval valószínűleg a legkevésbé sem esik kézre.)

Galéria megnyitása

De miért hiányzott eddig egy olyan funkció, ami már sokkal egyszerűbb Bluetooth-os rendszereknél is megvan? Nos, a Google igazából nem azért hagyta ki a kapcsolati lista elérését az Android Auto grafikus felületéről egészen mostanáig, mert nem tudta megvalósítani, hanem mert így látta biztonságosnak. A vállalat szerint nem célszerű menet közben a telefonkönyvben keresgélni, de most mégis bekerült a szoftverbe ez az opció. Mivel a keresőóriás továbbra is komoly figyelmet szentel az utazók épségére, a névjegyzék csak akkor lesz böngészhető, ha a sofőr félre áll útközben. (A gyakorlatban nem ennyire szigorúan működik majd a dolog, néhány gyors érintést azért engedni fog a rendszer, és csak ezt követően korlátozza a hozzáférést.) Ez a művelet mindenképpen elvonja a figyelmet a vezetésről hosszabb-rövidebb időre, és a Google véletlenül sem szeretné, ha valaki a fedélzeti számítógépen kirajzolódó Android Auto nyomkodásának esne áldozatul.

Galéria megnyitása

Egyébként a keresőóriás eddig is lehetőséget biztosít a névjegyzék elérésére, de kizárólag hangutasításokkal volt erre mód. A megfelelő parancsok használatával bármelyik ismerősét pillanatok alatt tárcsázhatja a felhasználó, és ebben az esetben az útról egy pillanatig sem kell levennie a szemét a volánnál ülő embernek. Igen ám, de előfordulhat például, hogy a felhasználó nem emlékszik arra, hogy pontosan milyen néven szerepel a telefonkönyvében az elérni kívánt személy, ilyenkor pedig egyértelműen jól jöhet ez az újonnan bevezetett funkció.

A Google továbbra is elsődlegesen a hangutasításokra helyezi a hangsúlyt, de biztos sokan fognak örülni annak, hogy már gond nélkül el lehet érni az Android Auto grafikus felületén is a telefonkönyvet, nem kell a mobilhoz nyúlni a kontaktlista böngészése miatt.

Neked ajánljuk

Kiemelt
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward