Sok újítással érkezik a MIUI 8

A Xiaomi rengeteg okostelefonjára rászabja majd a MIUI 8-at, aminek valószínűleg örülni fognak a felhasználók.

Sok újítással érkezik a MIUI 8

A Xiaomi a Mi Maxszal együtt mutatta meg először a MIUI 8 operációs rendszert, most pedig a vállalat bejelentette a globális kiadás érkezését is. A kínai alakulat ismét a Mi Maxszal közösen állította reflektorfénybe a MIUI 8-at, ugyanis most mutatkozott be a hatalmasra nőtt mobil az indiai piacon.

A vállalat kihangsúlyozta, hogy a friss MIUI 8 rendkívül nagy feladat előtt áll, hiszen ennek az Android alapokra épített rendszernek valamelyik variuánsát már világszerte 200 millió aktív készüléken használják az emberek. És vélhetően a MIUI 8 minden korábbinál több felhasználó keze alatt fog szolgálatot teljesíteni. A Xiaomi szakemberei rengeteg változtatással látták el az újdonságot.

A nyolcas MIUI esetében az első feltűnő dolog az elődjéhez viszonyítva, hogy megváltozott a teljes színvilág. A MIUI 7 után ez a változat már kevésbé lesz élénk, sokkal visszafogottabb árnyalatok jellemzik majd szinte az egész rendszert. A MIUI 8 esetében a képernyőmentések már nemcsak akkora felületet fognak lefedni, amekkora a kijelzőn látható rész, hanem végig lehet görgetni például egy listát, és az egész rajta lesz a képen; ennek köszönhetően teljes menüket, weboldalakat lehet elmenteni pillanatok alatt. A friss rendszer még jobban kezeli majd a felhasználói fiókokat. A munkahelyi és a magánélet könnyen kezelhetően, de mégis jól elszeparálva lesz a MIUI 8-nál. Minden alkalmazásban saját teret fog kapni az egyik-másik fiók, és nem kell majd ki- és bejelentkezni sem a váltáshoz.

A fejlesztők sokat dolgoztak azon, hogy még jobb legyen a helykihasználás, ennek eredményeként a galériában például már több mint a kijelző 90 százaléka hasznos felületnek tekinthető, ugyanis képek töltik be. A galériához köthető újítás még, hogy egyszerűbben lehet majd megosztani innen a multimédiás tartalmakat, legyen szó fotóról vagy videóról. A mozgóképfelvételeket könnyen lehet majd utólag alakítani, lesz lehetőség vágásra, valamint effektek, képek és zenék hozzáadására is. Ha fogytán lesz a tárhely, akkor a fotókat teljes méretében lehet majd menteni a Mi Cloud Photos szolgáltatás segítségével a Xiaomi felhős adattárolóján, és helyben jó minőségű előnézeti képeket fog mutatni a rendszer. A MIUI 8 kamerakezelője egy igazán ügyes felismerő rendszerrel is meg lett toldva, így egyre sűrűbben lesz képes arra az okostelefon, hogy ne csak „lásson”, hanem értelmezni is tudja azt, ami a lencséje elé kerül (állítólag még matematikai feladatokat is meg fog oldani).

Sokkal hatékonyabb lett az energiatakarékos mód. A MIUI 8 már képes arra, hogy befagyassza azokat az alkalmazásokat, amelyek csak a háttérben futnak hosszú ideje, ezen felül képes szüneteltetni a szinkronizálási és a frissítési folyamatokat is. És szintén a futtatott applikációkkal kapcsolatos fejlesztés, hogy a rendszer indulásakor már meg lehet előzetesen azt határozni, hogy milyen ütemben induljanak el a különböző dolgok – fontossági sorrend alakítható ki.

És vannak még itt kisebb változtatások is. Tovább fejlődött a naptár, és már egészen komoly számításokat és egyeztetéseket is lehet majd benne végezni. Jobb lett az üzenet- és a híváskezelő, valamint változott a billentyűzet is – ez utóbbi már gond nélkül kezeli a hindit (T9), ami igazából minket nem érint, de Indiában biztosan nagyon örülnek majd ennek. Integrálva lett a Mobikwik, ami egy mobiltárcával kapcsolatos szolgáltatás, szóval a telefonos fizetésnek is egyre nagyobb szerepet szán a vállalat.

A Xiaomi nagyon sok készüléket tervez frissíteni a MIUI 8 operációs rendszerre. A támogatott eszközök listáján ott van a Xiaomi Mi 2 és a Mi 2S, a Mi 3, a Mi 4, a Mi 4i, a Mi 5, a Mi Note, a új Mi Max, a Redmi 1S, a Redmi 2, a Redmi 2 Prime, a Redmi Note 3G, a Redmi Note 4G, a Redmi Note Prime, a Redmi Note 2, valamint a Redmi Note 3 is – és vélhetően az egészen új Redmi 3S sem fog róla lecsúszni. A MIUI 8 első publikus béta verziója július 11-étől lesz elérhető a tervek szerint, és érdekes módon meglehetősen gyorsan, már augusztus 16-ára elkészülhet a végleges kiadás is.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward