Sok újdonságot hoz a Firefox OS 1.3

A Mozilla közzétette, mit is rejt a Firefox OS következő frissítése. Lesz dupla SIM támogatás, és rengeteg apróságot építettek be, illetve fejlesztettek tovább.

Sok újdonságot hoz a Firefox OS 1.3

A Mozilla időt és pénzt nem sajnálva folyamatosan fejleszti a Firefox OS-t, és igazából nincs is más választásuk, hogyha hosszabb távon tényleg a piacvezetők (Android, iOS, Windows Phone) versenytársaivá szeretnének válni. Jelenleg ott tartunk, hogy hiába egy éves már a rendszer, még most is képlékeny, amit jól tükröz a mostani változtatások listája is.

Az első és egyben legfontosabb újítása a Firefox OS 1.3-nak, hogy már támogatja két SIM egyidejű használatát. A dupla SIM-es okostelefonok manapság már egyre elterjedtebbek ugyan, de még most is válogatni kell, hogy a vásárló megtalálja magának az igazit, ami az aktuális újdonságnak köszönhetően a jövőben már nem csak Android, Nokia X vagy WP 8.1 rendszerű, hanem akár Firefox OS-t futtató gép is lehet majd. Dual SIM Dual Standby (DSDS) módban fogja tudni kezelni a két SIM kártyát a Mozilla terméke, vagyis amíg az egyik vonalon hívás érkezik be, a másik elhallgat – a legtöbb ismert dupla SIM-es telefon ilyen elven üzemel. A hálózati kártyák kezelését a „SIM Manager” felületen lehet majd felügyelni.

Multimédiás tekintetben is lesz néhány komolyabb változtatás, így például a fényképezni vágyok számára is jobb lesz a friss rendszer. Az 1.3-as variánsnál már képes folyamatosan fókuszálni a főkamera, amennyiben azt a hardver is támogatja, illetve a vaku kezelése is javul. A képek rendezéséért felelő galéria alkalmazás pedig jobb átláthatóságot fog biztosítani a havi rendezés révén, és mutatni fog olyan adatokat, mint mondjuk a fájlméret, fájlkiterjesztés, és a létrehozás időpontja. Végül javítottak a galéria teljesítményén is, de ez több pontjáról is elmondható a rendszernek. Még a multimédiás lehetőségeknél maradva, könnyebbé tették a zenehallgatást is. A lejátszó már kontrollálható lesz az értesítési sávról, és a lezárt kijelzőt sem kell azért feloldani, hogy a következő számra lehessen léptetni. Az FM rádió kapcsán is van egy újítás, a frissítést követően már a külső hangszóróra is át lehet majd kapcsolni attól függetlenül, hogy az antenna szerepét betöltő fülhallgató továbbra is szükségeltetik a használatához. Adott esetben pedig egyszerre akár több zenét vagy képet is meg lehet már osztani Bluetooth-on a környezetünkben levőkkel.

A Firefox Marketplace alkalmazásbolt adaptív kereséssel bővült, itt a legnagyobb változtatást viszont mégis az új, intelligens gyűjtemények funkciója jelenti, ami segít abban, hogy a hasonló képességű alkalmazások egy helyre legyenek összeszedve. A Firefox OS mostantól képes lesz automatikusan csoportosítani a kezdőképernyőn is az alkalmazásokat az adott app kategóriájának megfelelően (közösségiek, játékok, multimédiás). Ebből fakadóan például egyetlen érintéssel listázható lesz minden, azonos besorolású alkalmazás, amely telepítve van az okostelefonra.

Javítottak az üzenetkezelőn is, így sokkal kényelmesebb lesz az SMS vagy MMS-ek küldése. A rendszer magától el tudja majd dönteni, hogy szöveges vagy multimédiás üzenet „készül” éppen, attól függően, hogy csatoltunk-e képet vagy videót. Lesz továbbá piszkozat mentése funkció, és már lehet majd értesítést kérni arról, hogy a fogadó fél elolvasta-e az üzenetünket. Érdekesség, hogy az MMS üzeneteket el lehet majd küldeni e-mail címre is. És még az e-mailnél maradva, már támogatott a POP3 is.

Rágyúrtak az appok görgetésére és indulási időre is a teljesítményt érintő optimalizációk tekintetében, így ezek minden esetben sokkal simábban fognak történni, mint eddig. Fontos, hogy ez csak a rendszeralkalmazásokra igaz, a harmadik féltől származó appoknál nem garantált a javulás. Bővült az 1.3-as Firefox OS-ben a támogatott nyelvek száma is. Immáron tekintélyes nyelvtámogatási listával rendelkezik a rendszer; van benne bengáli, bolgár, katalán, kínai (hagyományos), horvát, cseh, holland, angol, német, görög, olasz, lengyel, portugál (brazil), román, orosz, szerb (cirill és latin), szlovák, spanyol, török és persze magyar is.

Sok jó dolgot foglal tehát magában a friss Firefox OS, és ez még nem minden. A fentiek azok a változások, amiknek a hatását már a tulajdonosok is érezni fogják, azonban a fejlesztőknek is szolgálnak újdonságokkal a Mozillánál. A játékfejlesztőknek például szállítanak WebGL, asm.js és WebAudio támogatást. Megérkezett továbbá a WebNFC API, amivel az NFC chipek is többféleképpen kihasználhatóak lesznek. Külön API-t kapott a külső hangszóró (SpeakerManager), és a több SIM kártya kezelésére is van egy API (WebIccManager). A Gecko 28 jobb adatfeldolgozással és a forrásmegosztással is szolgál, melyeknek köszönhetően gyorsabb alkalmazások lesznek írhatók. Az RTSP streaming keret révén pedig a zenei streamek is támogatást nyernek, így a Firefox OS-en is felbukkanhat a jövőben a négyzetesen növekvő számú online zeneszolgáltatók valamelyike.

A friss rendszert valószínűleg minden forgalomban levő Firfox OS mobil meg fogja idővel kapni. Az első okostelefon, amin már a Firefox OS 1.3 teljesít szolgálatot, az az Open C, amit a ZTE az eBay-en keresztül kezdett forgalmazni a napokban. Ez egészen szokatlan lépés egy gyártótól, kíváncsian várjuk, hogy beváltja-e ez a fajta értékesítési forma a hozzá fűzött reményeket.

A Firefox OS összességében egyre jobb formát ölt, de az igazi nagy áttörés még odébb van. Egyes információk szerint a 2.0-s verzió lesz az, amivel teljes új szintre emelkedhet az operációs rendszer, addig viszont hosszú még az út. A következő a sorban a Firefox OS 1.4 lesz, ami ismét sok olyan dolgot szállíthat, ami az Androidban, vagy más egyéb rendszerben már esetleg régóta megvan, de egyáltalán nem gond, hiszen ezeket le kell tudni, mielőtt fentebb léphetnének, és igazán egyedi dolgokat hoznának létre.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward