Sok Firefox OS rendszerű eszköz tűnt fel az MWC-n

Új készülékeket mutatott be az Alcatel és a ZTE is, a Spreadtrummal közösen pedig egy 25 dolláros megoldáson dolgozik a Mozilla.

Sok Firefox OS rendszerű eszköz tűnt fel az MWC-n

A Mozilla standján több mint fél tucat új termék bukkant fel, amelyek a legnagyobb partnereiktől származnak. Az Alcatel berkeiből érkezik a legtöbb újdonság, ők ugyanis négy gépet vonultattak fel, míg a ZTE-től kettő származik, a Spreadtrumtól pedig már csak egy (és egy terv), de az magasan a legolcsóbb lesz.

Az újdonságok között a legpatinásabb az Alcateltől fog érkezni a Fire S személyében, és szintén az Alcatel szállítja a legnagyobbat is, ami egy 7 colos táblagép lesz. Ezek mellett az Alcatel lerántotta még a leplet a Fire E-ről és a Fire C-ről is. A ZTE a régóta várt Open C-t és az Open II-t hozta magával, a Spreadtrum okostelefonja pedig – ahogy az már elhangzott – a legolcsóbb megoldás képében fog tetszelegni, hiszen mindössze 25 dolláros áron keresi majd az új gazdáját. A közös nevező az összes eszköz esetében az operációs rendszer lesz. Mindegyiken a legfrissebb, Firefox OS 1.3 fut már, így itt egyelőre nincs olyan gond a széthúzással (szegmentálódással), mint az Android esetében.

Alcatel Fire S

Az Alcatel legerősebb konfigurációja már akkor is derekasan helyt állna, ha a Google operációs rendszere futna rajta. Ennek fényében abban máris biztosak lehetünk, hogy itt nem kell majd akadásokkal számolni, de még az is meglepő lenne, ha egy-egy alkalmazás indításakor hosszabb ideig gondolkodóba esne a Fire S. A készülék előlapját egy 4,5 hüvelykes panel fogja uralni, ami IPS technológiával és 960 x 540 képpontos felbontással szolgál. A Firefox OS 1.3-at a Qualcomm Snapdragon 400 termékcsalád egyik tagja lendíti majd mozgásba. A négymagos MSM8x26-ban szokás szerint Cortex-A7 egységek kvartettje áll szolgálatra készen 1,2 GHz-es órajelen. Hála a Qualcomm chipnek, a kapcsolati képességek között nem csak a megszokott dolgokat találjuk, hanem egy négyes kategóriájú (150 Mbps) 4G LTE modemet, és egy NFC chipet is. A Fire S esetében egy 8 megapixeles fotók és 1080p-s HD videók készítésre alkalmas főkamera is a csomag része, előre meg egy 2 MPixeles egység figyel, így ilyen tekintetben sem lehet rá panasz. A tárhelyének kapacitását nem hozták nyilvánosságra, de biztosan bővíthető lesz microSD kártya segítségével.

Alcatel Fire E

Megjelenítő tekintetében változatlan lesz a Fire E, tehát itt is egy 4,5 colos, IPS technológiás, qHD panelen fog kirajzolódni a Firefox OS 1.3. A nagy felületen játszi könnyedséggel lehet majd navigálni, de a gépnek minden más pontján faragtak egy kicsit. A vasat egy kétmagos, 1,2 GHz-es frekvencián üzemelő, Cortex-A7 alapokkal rendelkező Qualcomm SoC fogja lendületben tartani. A rendszermemória 512 MB lesz, míg háttértár tekintetében 4 GB-tal és egy microSD bővítőhellyel tud szolgálni a gépezet. A főkamerájával 5 megapixeles fotók készíthetőek, a videócsevegések bonyolításában pedig egy VGA modul lesz a leendő tulajok társa. A készülék kapcsolati képességei között van 3G DC-HSDPA+ támogatás (42 Mbps), Bluetooth modul, GPS vevő és persze Wi-Fi is. A vékony, 8,5 milliméteres házba egy 1700 mAh-s telep került, amitől legfeljebb átlagos üzemidőre lehet számítani.

Alcatel Fire C

Az Alcatel kínálatában a legkisebb telefon a Fire C lesz. Itt az érdeklődőket egy 3,5 hüvelykes kijelző fogadja, ami már nélkülözi a széles betekintési szögeket nyújtó IPS technológiát és mindössze 480 x 320 pixeles felbontással szolgál. A sebességfelelős ebben is egy kétmagos, 1,2 GHz-es chip, amit a Qualcomm szállít az Alcatelnek. A telefon 4 GB-nyi tárhellyel szolgál, ami microSD kártya segítségével bővíthető lesz, rendszermemóriából pedig 512 MB került bele. A Fire C tarsolyában már csak egyetlen kamera lesz, és az is csak VGA képek készítésre alkalmas, vagyis nem túl sok mindenre elegendő. A kapcsolati képességei között felfedezhető 802.11 b/g/n Wi-Fi, Bluetooth modul, 21 Mbps-os letöltési sebességgel kecsegtető HSDPA+ modem és GPS vevő is. A 112,2 x 62,0 x 11,95 milliméteres térfogatú készülék 110 grammot nyom. Ebben már benne foglaltatik az 1300 mAh-s akkumulátor is.

Alcatel Fire 7

Az egyetlen táblagép a kínálatban a Fire 7. Itt a figyelem középpontjában egy 7 colos megjelenítő lesz, ami azonban csak qHD (960 x 540) felbontással szolgál, így a korai Androidos masinákat idézi majd az alacsony pixelsűrűségével. Ebben már újra két kamera van, azonban a páros tagjai mindketten 0,3 MPixelesek (VGA), így a minőséget tekintve nem került magasra a léc. A tabletet 4 GB tárhellyel vértezték fel, ami microSD-vel bővíthető lesz, a teljesítményéről pedig egy kétmagos chip fog gondoskodni. A Qualcommtól származó lapka 1,2 GHz-en dolgozik majd, de többet nem tudhattunk meg róla. A Fire 7 nem túl kecses, hiszen majdnem egy centi vastag (9,9 mm), ellenben a súlya csak 285 gramm, ami már kedvező. Ezért a készülékért mindössze 80 eurót fognak elkérni, és csak az év második felében kerülhet forgalomban.

ZTE Open C

Az Alcatel kínálatára a ZTE egy duóval kíván rákontrázni. Ezek közül az Open C lesz a jobb konstrukció, és erről már nem is az MWC során lehet először hallani, ugyanis néhány kiszivárgott információval karöltve korábban is szóba került az érkezése. Itt az előlapot egy 4 hüvelykes átlójú panel uralja, amit az ilyen méretben megszokott 800 x 480 képpontos (WVGA) felbontással párosítottak. Az Open C-be egy Qualcomm Snapdragon 200 szériás lapka került elő, ami két darab 1,2 GHz-es órajelű Cortex-A7 magot foglal magába egy Adreno 302 grafikus feldolgozó egység mellett. A Firefox OS operációs rendszernek 512 MB-nyi memóriával kell majd gazdálkodnia. Ezeken felül fény derült még arra is, hogy ezt már csak egy 1200 mAh-s akkumulátor kegyeire bízták, ami eléggé szűkösnek érződik még akkor is, ha egy visszafogott telefonról beszélhetünk.

ZTE Open II

Az első generációs Opent leváltó megoldásról egyelőre nem sok információval tudunk szolgálni, azonban ezek alapján is rögtön világossá válik, hogy ez ígérkezik az eddigi legkisebb teljesítményű alternatívának. A színfalak mögött dolgozó 1,2 GHz-es, kétmagos központi chip mellett ugyanis már csak feleannyi rendszermemória fedezhető fel, mint a fenti megoldások esetében. Az Open II-nél tehát 256 MB-nyi RAM-mal kell gazdálkodnia a rendszernek. Ezzel együtt megfelezték a háttértár méretét is, ami így alapesetben már csak 2 GB-os. Minden bizonnyal már „kötelező” tartozék lesz a microSD kártya, hiszen a felhasználók adatainak alig maradt hely. A kamerájával 2 megapixeles képeket lehet majd rögzíteni, ami a Firefox OS mezőnyében még átlagosnak számít. A ZTE mérnökei az Open II-nél még kisebb akkumulátort alkalmaztak, mint az Open C-nél. Ennek a telefonnak már mindössze 1150 mAh beosztását kell valahogy megoldani.

Spreadtrum SC8621

Végül nézzük a 25 dolláros konfigurációt is, ami kis híján már a legolcsóbb, belépőszintű featurephone-ok szintjét hozza ár tekintetében. Az egyelőre csak SC8621 néven emlegetett modell érdekessége, hogy a rendszermemóriával egyáltalán nem bántak szűkmarkúan a tervezés során, de minden más területen igyekeztek a minimumra szorítkozni. Ennek az lett a végeredménye, hogy az 1 GB-nyi memória mellett egyetlen 1 GHz-es órajelű Cortex-A5 mag jelentkezik szolgálatra. Az olcsó apróság egy 3,5 hüvelykes, HVGA (320 x 480) felbontású kijelzőnek ad majd otthont. A tárhelye mindössze 2 GB lesz, így vélhetően itt sem fog kihasználatlanul maradni a microSD kártya slot. A főkamerája 2 megapixeles fotók készítését teszi majd lehetővé, a kapcsolati képességei között pedig van Bluetooth modul 802.11 b/g/n Wi-Fi, GPS vevő, és még FM rádió is biztosan lesz benne. A Spreadtrumnál emellett készül egy hasonlóan olcsó modell is, ám ott egy 2,6 colos panel kerülhet elő, a maradék helyet pedig egy QWERTY gombsor töltheti ki.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward