Sok érdekes információ szivárgott ki az Intel érkező videokártyáival kapcsolatban

Az új sorozat a jelek szerint a mobil modellekkel indul, amelyek akár még az év második felében bemutatkozhatnak.

Sok érdekes információ szivárgott ki az Intel érkező videokártyáival kapcsolatban

Az Intel DG2-es videokártyáival kapcsolatban már felröppent néhány pletyka az elmúlt hónapok folyamán, most pedig friss információk is befutottak, hála az Igor’s Lab tulajdonosának. A napokban egyébként egy fejlesztő is érdekes bejegyzést tett közzé a Twitteren, amely alapján úgy tűnik, az új videokártyák rajtjára már nem kell sokat várni, az ugyanis a „küszöbön áll”. Sajnos konkrétumok nem hangzottak el, de remélhetőleg június elején bővebb információt is kapunk az újdonságokkal kapcsolatban.

Galéria megnyitása

Addig be kell érni a pletykákkal, amelyek szerint a DG2-es videokártyák az év második felében kerülhetnek forgalomba, elsőként pedig az Alder Lake-P típusú mobil processzorok mellett találkozhatunk velük, mobil videokártyák formájában. Az újdonságok Tiger Lake-H processzorok mellett is elérhetőek lesznek, itt a CPU és a GPU között PCI Express 4.0 x12 kapcsolat húzódik majd.

Az eddigi adatok alapján az Xe-HPG architektúra köré épülő DG2-es videokártyákból első körben ötféle modell kerülhet forgalomba, ezekkel kapcsolatban korábban is olvashattunk már információmorzsákat, most azonban egy picit részletesebb táblázat is rendelkezésre áll.

Galéria megnyitása

A csúcson az 512 EU-val, azaz 4096 stream egységgel ellátott változat foglal helyet, amelynél 16 GB-nyi GDDR6-os fedélzeti memória áll majd rendelkezésre, méghozzá 256-bites adatsínen keresztül, 16 GHz-es effektív órajelet alkalmazva. A GPU ezzel együtt egy úgynevezett Smart Cache részleget is tartalmaz majd, amivel kapcsolatban egyelőre nincs konkrét információ – nincs kizárva, hogy az AMD Radeon RX 6000-eseinél használt Infinity Cache-re hasonlít majd a dizájn, még ha csak nyomokban is.

Az egyelőre rejtély, hogy az asztali modell TGP-je hogyan alakul, illetve az órajelekkel kapcsolatban sincs bővebb információ, annyi viszont már kiderült, hogy a mobil csúcsmodell 100 W-os TGP-vel rendelkezik majd, maga a GPU pedig 1,1 GHz-es alap- és 1,8 GHz-es maximális boost órajelen ketyeghet.

Galéria megnyitása

Egy szinttel lejjebb egy 384 EU-val, azaz 3072 stream egységgel ellátott modellel találkozunk majd, ami már csak 12 GB-nyi GDDR6-os fedélzeti memóriát oszthat be, így a memória-adatsín is szűkebb, csak 192-bites lesz. Ennél a GPU-nál a magórajel alacsony, 600 MHz-es értéket képvisel, míg a maximális boost órajel itt is 1,8 GHz-nél tetőzhet. A fenti táblázat a másik három modell ismert adatait is tartalmazza.

Galéria megnyitása

Érdekesség, hogy fény derült még a DG2-es kártyák nyomtatott áramköri lapjának rajzára is, amelyen a CPU helye is látható. Maga a DG2-es grafikus processzor BGA2660-as tokozással rendelkezik majd, ennek a felépítéséről is érkezett egy fotó.

Neked ajánljuk

Kiemelt
Csak gépösszerakó
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap