Soha le nem merülő „okosórán” munkálkodik a Citizen

A Citizennek az új viselhető kiegészítőjénél az a célja, hogy a felhasználók teljesen megfeledkezhessenek az elemekkel és akkumulátorokkal való babrálásról.

Soha le nem merülő „okosórán” munkálkodik a Citizen

Az okosórák terjedésével egyre több tradicionális óragyártó dönt úgy, hogy maga is megpróbálkozik valamilyen „okos” megoldással piacra lépni. A Citizen is ezeknek a gyártóknak a sorát gyarapítja, és ezúttal a japán vállalat nem is akármilyen terméken dolgozik.

A Nikkei egy friss jelentése szerint a Citizen olyan okosórát tervez piacra dobni, amit soha nem kell majd tölteni, ráadásul még elemcserére sem szorul majd. A rutinosabb olvasóink minden bizonnyal azonnal felismerik majd, hogy itt azért valami biztosan nem kerek, mert például egy Android Wear rendszerű készüléket nem igazán lehet úgy ellátni energiával, hogy az folyamatosan bírja a gyűrődés. Nos, az a „trükk”, hogy a Citizen esetében nem klasszikus értelemben vett okosóráról van szó, a vállalat olyan modellen dolgozik, mint amit például mások mellett a Withings is letett az asztalra. Tehát egy olyan karórára lehet számítani, mely hagyományos számlappal van felszerelve, ám a szerkezete már nem a megszokott, ugyanis előre láthatólag egy átlagos fitneszkarperec tudása lesz beleoltva.

Bluetooth kapcsolatra képes Eco-Drive modell 2013-ból.

A Citizen napelemmel szeretné azt megoldani, hogy az óra sose merüljön le – persze az ilyen rendszerek élettartama sem végtelen, de itt már tényleg gondtalanul eltöltött évekről beszélhetünk. A készülő viselhető kiegészítő olyan üveggel lesz felszerelve, ami magába foglalja majd a napelemet, és mivel ez szinte láthatatlan, teljesen áttetsző marad a felülete. Az ilyesmi felépítésű órák már fél évet egyébként is kibírnak egy elemről, szóval nem igényelnek sok energiát, és a Citizen ezt használhatja ki. Az újdonság minden bizonnyal a nagy sikerű Eco-Drive termékvonalat fogja erősíteni. A hibrid karóra a megszokott módon, Bluetooth kapcsolat segítségével (a Low-Energy kiterjesztés használata mellett) fog csatlakozni a tulajdonosa és viselője okostelefonjához.

Eco-Drive SATELLITE WAVE F900 - ezek a GPS rendszer révén állítják be magukat, az egész szinkronizálás csak 3 mp-et vesz igénybe.

A gépezet képes lesz jelezni, ha a mobilon egy friss értesítés érkezett, esetleg bejövő hívás futott be, így a felhasználó akár le is némíthatja az okostelefonját, akkor is értesülni fog mindenről, ami különösen jól jöhet majd, ha az ember például egy tárgyaláson vagy egy színházi eladáson ül. Ezen felül be lehet majd előre állítani akár napi 10 fontos eseményre figyelmeztető jelzést is, ilyenkor rezeghet vagy hangjelzést adhat majd az óra. A Citizen különleges terméke ezeken felül képes lehet arra is, hogy „szóljon”, mikor elveszíti az okostelefonnal a kapcsolatot, ezzel elébe menve annak, hogy a felhasználó véletlenül elhagyja azt. Valamint az óra folyamatosan szinkronban fogja tartani a pontos időt az okostelefonon keresztül, az azt jelenti, hogy automatikusan át fog állni az időzónák változásakor, valamint a nyári időszámításra is ráhangolódik.

A Nikkei meglehetősen részletes jelentéssel szolgált az állítólagos masináról, így még arról is szó esett, hogy limitált példányszámban várhatja majd a rajtot az óra. Mindössze háromezer darab készülhet belőle, és ha minden igaz, akkor még ebben az évben, decemberben fog kereskedelmi forgalomba kerülni az eszköz. Állítólag nem lesz olcsó mulatság, ugyanis 80 ezer jen, vagyis átszámítva csaknem 800 dollár lehet az ára, így igazából az is meglehet, hogy még a limitált készlet is kitart majd egy darabig.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward