Socket AM3+-os Gigabyte alaplapok UEFI BIOS-szal

A Gigabyte Socket AM3+-os processzorfoglalattal ellátott alaplapjai mostantól UEFi alapú BIOS-szal érkeznek.

Socket AM3+-os Gigabyte alaplapok UEFI BIOS-szal

A vállalat a 2011-es FX sorozatú AMD processzorok megjelenésével egy időben bemutatta a 9-es sorozatú lapkakészletek köré épülő alaplapjait, amelyeken még Phoenix AwardBIOS teljesített szolgálatot. Most, hogy az AMD piacra dobta vadonatúj, 2012-es FX sorozatú processzorait, a Gigabyte is fontos lépésre szánta el magát: a cég Socket AM3+os processzorfoglalattal ellátott alaplapjai egy új revízió keretén belül megkapják az UEFI alapú BIOS-t.

A Gigabyte Socket AM3+-os alaplapjai – a konkurensek megoldásaival ellentétben – eddig Phoenix AwardBIOS alapú HybridEFI BIOS-t alkalmaztak, amely egy BIOS „trükk” jóvoltából lehetővé tette a 2 GB-nál nagyobb kötetekről, illetve meghajtókról való bootolást – mindezt egérrel vezérelhető grafikus felhasználói kezelőfelület nélkül.

A Vishera kódnévre hallgató FX processzorok megjelenésével a Gigabyte új, UEFI alapú Socket AM3+-os alaplapjai is elkezdtek megjelenni, amelyek AMI Aptio alapú UEFI BIOS-t tartalmaznak. A gyártó ezeket az alaplapokat természetesen dupla UEFI BIOS-szal látta el, így a redundancia jóvoltából a balul sikerült BIOS frissítések nem okozhatnak problémát, hiszen a hibás BIOS helyett a másik, hibátlan BIOS-t tartalmazó EEPROM chipről még elindulhat a rendszer.

Az UEFI alapú, 9-es sorozatú AMD lapkakészlettel ellátott Gigabyte alaplapokat könnyű lesz felismerni kereskedelmi forgalomban. A sima, Phoenix AwardBIOS alapú megoldások revíziószáma még 1.xx formátumú volt, az UEFI alapú modelleknél azonban már hármassal kezdődik ez a szám (3.xx). A verziószámot egyrészt az alaplap dobozán, a vonalkódoknál lehet megtalálni, másrészt az adott alaplapon, a bal alsó sarokban is szerepel ez a szám. Az UEFI alapú BIOS-tól eltekintve persze egyéb változás nincs a Rev 1.xx és Rev 3.xx alaplapok között, a hardverkomponensek maradtak ugyanazok.

A régi, 1.xx revíziójú Socket AM3+-os Gigabyte alaplapokhoz persze érkezik majd olyan BIOS frissítés is, amellyel a Vishera alapú FX processzorok használhatóak lesznek, ám a régi alaplapokra UEFI BIOS-t nem lehet majd varázsolni. Valószínűleg szükség lesz némi időre míg az új alaplapok széles körben elterjednek.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward