Snapdragon SoC négy CPU- és négy GPU maggal

Snapdragon SoC négy CPU- és négy GPU maggal

Az idei év a két processzormaggal ellátott SoC egységeké lesz, de a következő, azaz a 2012-es év már ezeknél sokkal komolyabb újításokat kínál, legalábbis a jelenlegi hírek erre engednek következtetni. Az Nvidia korábban már hangot adott azon véleményének, miszerint hamarosan a mobil eszközök esetében is érvényesül a „minél több processzormag áll rendelkezésre, annál jobb” elv és úgy tűnik, hogy a többi gyártó is így gondolja.

A 2012-es év folyamán mutatkozik be a Tegra 3-as SoC, amelyben már négy, ARM architektúra köré épülő processzormag teljesít szolgálatot, de ez a megoldás természetesen nem marad riválisok nélkül. A Qualcomm a napokban jelentette be, hogy 2012-ben piacra dobja Snapdragon APQ8064-es SoC chipjét, amely a Krait architektúra köré épül majd és 28 mn-es gyártástechnológiával készül. A zászlóshajó szerepét betöltő felsőkategóriás megoldás nem kevesebb, mint négy processzormaggal rendelkezik, amelyek Coretex-A9-es vagy A15-ös típusúak lesznek, ez egyelőre még nem tisztázott. A processzormagok akár 2,5 GHz-es órajelen is képesek lesznek üzemelni, így akár tizenkétszer nagyobb teljesítménnyel állnak majd a különböző alkalmazások rendelkezésére, de ezzel egy időben a SoC processzormagjainak fogyasztása 75%-kal alacsonyabb lesz, mint az első generációs Snapdragon modellben használt egységeké. Az APQ8064 másik érdekessége, hogy négy GPU-ból álló Adreno 320-as videó alrendszerrel érkezik, így akár tizenötször nagyobb 3D-s teljesítményt kínál majd, mint az első generációs Adreno GPU.

A Qualcomm 28 nm-es gyártástechnológiával készülő SoC egysége akár 20 megapixeles felbontást kínáló kamerákkal is képes lesz együttműködni, legyen szó hagyományos, vagy sztereoszkópikus 3D (S3D) technológiával dolgozó egységekről. Az APQ8064 alapú eszközök FullHD videók lejátszására is képesek lesznek, sőt, ezeket a tartalmakat HDMI-n keresztül akár monitoron vagy HD televízión keresztül is meg tudják majd jeleníteni. A SoC többcsatonás audió támogatást, PCDDR3-as és LPDDR3-es chipeket támogató memóriavezérlőt, valamint WLAN, GPS, Bluetooth és NFC támogatást is kínál, sőt, még soros- és PCIe interfésszel és néhány USB porttal is a gyártók, illetve a felhasználók rendelkezésére áll.

Az APQ8064 első mintapéldányai várhatóan 2012 elején készülnek el, de a SoC köré épülő okostelefonok, tábla PC-k és egyéb hordozható eszközök megjelenésére még akár további egy évet is várni kell. Összehasonlításképpen a négy processzormagot kínáló Tegra 3 SoC első mintapéldányai már 2011 utolsó negyedévében rendelkezésre állhatnak.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward