Snapdragon 820-szal hajtott Windows 10 mobil jöhet a HP-tól

A HP különleges újdonsága februárban mutatkozhat be a legfrissebb jelentés szerint.

Snapdragon 820-szal hajtott Windows 10 mobil jöhet a HP-tól

A Hewlett Packard egyre több információforrás szerint dolgozik egy olyan csúcsmobilon, amin a Windows 10 Mobile rendszer lesz jelen. A vállalat egyelőre hivatalosan semmit nem erősített meg, ám a Falcon nevű eszköz létezését megerősítő pletykák szaporodni kezdtek, így mindenképpen érdemes lehet foglalkozni a létezésének, illetve érkezésének hírével.

Néhány hete egy okostelefonok teljesítményének mérésére szolgáló alkalmazás, a GFXBench árulta el a HP Snapdragon 820 központi chippel felszerelt okostelefonjának a létezését, most pedig egy német szaklap, a Dr. Windows publikált olyan információt, amely a Falcon érkezésével kapcsolatos. (A Hewlett Packardnál is nagy Star Wars láz uralkodhatott, amikor Falcon fejlesztési névvel látták el a mobiltelefont.) A készülék a Dr. Windows portál által közölt jelentés szerint felbukkant az AdDuplex hirdetési hálózatán, ami egyértelműen arra utal, hogy már éles környezetben tesztelik. A németeknek állítólag megerősítette a saját belsőforrásuk, hogy a HP jól halad az eszköz fejlesztésével, és feltételezhetően a Mobile World Congress 2016 keretében hivatalosan is bemutatkozhat. A mobilos kiállítás 2015-ben márciusra tolódott, de most ismét februári időpontról (22-től 25-ig) beszélhetünk.

A Dr. Windows arra vonatkozóan nem közölt semmilyen információt, hogy milyen képességekkel rendelkezhet az okostelefon, a korábban kiszivárgott GFXBench adatokra hivatkozik a német honlap is. Ezek alapján nemcsak erős, hanem minden más tekintetben is tiszteletet parancsoló lehet a szerkezet.

A HP Falcon előlapját egy hatalmas, 5,8 hüvelykes megjelenítő uralhatja, a felbontása pedig 2560 x 1440 képpontos, tehát Quad HD lehet. A benne foglalt Qualcomm MSM8996 (S820) lapka négy Kryo magot vonultathat fel, amelyek két részre lesznek osztva, az energiahatékonyságot 1,6 GHz-es szálak párosa segítheti, a sebességfelelősök pedig közel 2,2 GHz-ig skálázódhatnak maximális terhelés alatt. A Samsung 14 nm-es gyártósorain készülő chip egy Adreno 530 grafikus egységet is felvonultat, ami szignifikáns előrelépést hoz a grafikus teljesítmény terén. A mobil rendszermemóriája legalább 2 GB-os méretet öltött, a háttértár pedig valószínűleg 64 GB-tal áll majd a felhasználók rendelkezésére. A Falcon kamerarendszerét kettő, meglehetősen jó kvalitású egység alkothatja. Az önarcképek és a videóhívások felelőse 12 megapixeles érzékelőre épülhet, a főkamerája pedig már 20 MPixelesnek ígérkezik, videózásnál pedig 4K támogatással szolgálhat. És ezeken felül minden bizonnyal a Continuumot is támogatni fogja az okostelefon.

Ha a HP Falcon valóban a fenti formán ölt testet, akkor könnyűszerrel fogja maga mögé utasítani még a Microsoft jelenlegi zászlóshajóit is, a Lumia 950-et, valamint a méretben hozzá közelebb álló Lumia 950 XL-t. Ez bármilyen furcsán hangzik, még akár jól is jöhet a redmondiaknak. A Windows Phone esetében hatalmas dominanciát alakítottak ki maguknak a Lumia okostelefonok, olyannyira, hogy annak már több a negatív, mint a pozitív hatása. Ez elrettenti például a többi gyártót attól, hogy akár minimális pénzt és energiát fordítsanak olyan készülék fejlesztésére, amin a Microsoft mobilos operációs rendszere teljesít szolgálatot. Így azok a vásárlók, akik nem Lumiát akarnak venni, egyszerűen kénytelenek a Windows Phone-tól, illetve a Windows 10-től is elfordulni. Amennyiban a HP tényleg egy ilyen erős konstrukcióval tör be a csúcsra, az jelentősen felkavarhatja az állóvizet.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward