Snapdragon 805 SoC bemutató Qualcomm módra

A Qualcomm több érdekes bemutatót is tartott, amelyek lerántják a leplet arról, mire képes a Snapdragon 805.

Snapdragon 805 SoC bemutató Qualcomm módra

A Qualcomm tavaly jelentette be Snapdragon családjának 805-ös tagját, amely négy darab Krait 450-es processzormaggal és egy vadonatúj Adreno 420-as GPU-val rendelkezik – ezek 128-bites adatsínen keresztül kapcsolódnak a rendszermemóriához. Az újdonság processzor szinten komoly előrelépésnek tekinthető, de GPU szinten még ennél is komolyabb előnyt kínál: a Qualcomm szerint az Adreno 420-as GPU Adreno 330-as társához képest 40%-kal jobb teljesítményt kínál shader alapú feladatok alkalmával, ami igencsak impresszív eredmény, tekintve, hogy az újdonság elődjéhez hasonlóan még mindig 28 nm-es HPM gyártástechnológia alkalmazása mellett készül.

Fotó: AnandTech

A Qualcomm a CES alkalmával be is mutatta, mire képes a Snapdragon 805, ha 2560 x 1600 pixeles natív felbontással működő táblakijelzőt kell meghajtania. A szóban forgó táblákon játékdemók futottak, méghozzá zökkenőmentesen, apró akadozások nélkül.

A bemutatók között olyannal is találkozhatott a nagyérdemű, amellyel a hardveres tesszelláció teljesítményét demonstrálta a gyártó. A tesszellációs demó az Adreno 330-as GPU-val ellátott rendszeren közel 100%-os GPU kihasználtság mellett futott, az Adreno 420-as tesztrendszer azonban 60% alatti GPU kihasználtság mellett teljesítette a feladatot.

Fotó: AnandTech

A Qualcomm emellett Unreal Engine 3 és Unity demókat is bemutatott, amelyek remekül mutatják, mennyire szoros az együttműködés a Qualcomm és az élvonalbeli játékmotorok fejlesztői között. Idén egyébként a mobileszközök szegmensében igencsak kiéleződhet a harc a különböző szereplők között: az Adreno 4xx mellett az Nvidia mobil Keplerje, illetve az Apple saját megoldása is szerencsét próbál a piacon, így izgalmas csatákra számíthatunk.

Fotó: AnandTech

A Snapdragon 805 egyébként azért is fontos SoC, mert ez a Qualcomm első olyan megoldása, ami a HQV videó-utófeldolgozó technológiáját használja, így képes az 1080p-s tartalmak 4K-ra történő felskálázására is. Ez a funkció már egy 2560 x 1600 pixeles kijelzővel ellátott táblán is lenyűgözően működött, a felskálázás nagyon szép volt.

Fotó: AnandTech

Ez a funkció egyébként pont azért bír nagy jelentőséggel, mert a táblák egyre magasabb felbontásokat alkalmaznak, a mobil tartalmak azonban általában 1080p-s felbontásban érhetőek el, így felskálázásukra mindenképpen szükség van ahhoz, hogy a néző tökéletesen elégedett lehessen azzal, amit lát.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward