Shop menü

SNAPDRAGON 4 GEN 2 – HATÉKONYSÁGBAN HOZ NAGYOBB ELŐRELÉPÉST AZ ÚJ LAPKA

A Qualcomm új lapkája nagyon hatékony alapot biztosít majd a középkategóriás okostelefonok számára, és gyorsulást is hoz a maga nemében.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
Snapdragon 4 Gen 2 – Hatékonyságban hoz nagyobb előrelépést az új lapka

Az 5G támogatást nyújtó Snapdragon chipek kínálatát most az elérhetőbb megoldások terén bővítette a vállalat. Itt a Snapdragon 4 Gen 2, és jelent változásokat hoz, magasabb órajelen fog üzemelni, és lényegesen jobb eljárással fog készülni, ezeknek köszönhetően minden szempontból egy jobb termék lehet majd.

A Snapdragon 4 Gen 1 tavaly szeptemberben futott be, és a Snapdragon 480+ helyét vette át a palettán. Kilenc hónap elteltével most itt a Snapdragon 4 Gen 2, és ez a lapka főleg abból a szempontból lesz érdekes, hogy új gyártástechnológiát használva született meg. A processzort Cortex-A78 és A55 magok alkotják, az előbbiből kettő, az utóbbiból pedig hat található a fedélzeten. A Cortex-A78 egységek párosa 2,2 GHz-en üzemelhet majd, a Cortex-A55 hatosfogat pedig 2 GHz-es lesz hangolva. 10 százalékkal lesz gyorsabb az új CPU az elődnél.

Galéria megnyitása

A rendszerchipek bemutatásánál a processzor részletes megismerését követően az IGP-re szoktunk rátérni, mint a másik fő komponensre, de sajnos ezúttal erről nem igazán tudunk beszélni. A Snapdragon 4 Gen 2 grafikus vezérlőjéről a Qualcomm hallgatott. Hogy ennek mi az oka, azt nem tudni, de azért bízunk abban, hogy némi gyorsulást azért az új Adreno is képes lesz felmutatni.

Támogatja a friss rendszerchip akár az LPDDR5X memóriamodulok használatát is, de elég lesz neki az LPDDR4X is, ezt valószínűleg úgyis olyan mobilokba fogják bepakolni, ahol a költséghatékonyság fontos. Az adattároló UFS 3.1 technológiás lehet majd, ami előrelépést jelent a korábban támogatott UFS 2.2-höz képest.

Az újdonság Full HD+ felbontású megjelenítőket fog támogatni, és azt kell még ezen a ponton kiemelni, hogy a 120 Hz-es panelek előkerülése sem okoz majd gondot. Másik képfeldolgozót vett használatba a Snapdragon 4 Gen 2, itt is 108 megapixelig támogatottak a kamerák, de már van 32 MPixelig Zero Shutter Lag támogatás is. Ami elszomorító, hogy videózás tekintetében nincs 4K Ultra HD opció, amit egészen biztos, hogy direkt tart vissza a vállalat, de legalább Full HD mellett lehet majd EIS stabilizálást alkalmazni.

Galéria megnyitása

A Qualcomm Snapdragon X61 5G modemet kapta meg a Snapdragon 4 Gen 2. Az integrált egységet kihasználva 2,5 Gbps-os letöltési sebesség érhető el, míg a feltöltések alkalmával 900 Mbps-os tempóval lehet számolni maximum – 4G LTE kapcsolat mellett 800/210 Mbps jelenti a plafont. Sub-6 tartomány a támogatott itt, de van 4x4 MIMO, hogy stabilabb és jobb lehessen a kapcsolat. A lapka szolgál még 802.11ac Wi-Fi és Bluetooth 5.1 támogatással is. Az USB szabványok szempontjából USB 3.2 Gen 1 támogatással lehet számolni.

A Snapdragon 4 Gen 2 egyik legnagyobb fejlesztése nem kifejezetten a chipdizájnt érinti, hanem a lapka gyártását. Ezt a fejlesztők már 4 nanométeres csíkszélességre optimalizálták, és 4 nm-en is került gyártásba. Az nem tudni, hogy a TSMC vagy a Samsung készíti, ez most nem derült ki. A Samsung 4 nm-es eljárása korábban nem igazán remekelt, de egy ilyen terméknél, ami eleve a hatékonyságra van kihegyezve, már ezzel sem lenne gond, abban biztosak vagyunk.

Galéria megnyitása

A Qualcomm Snapdragon 4 Gen 2 az év második felében kerül majd bevetésre, ennél közelebbi információt nem kaptunk arról, hogy mikor futhat be. Az sem ismert, hogy melyik gyártó szállítja majd az első kész terméket ezzel a mobilplatformmal, de állítólag a Redmi és a Vivo jelentkezett be a használatára eddig.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére