Snapdragon 200 és 400 chipek a Qualcommtól

A Qualcomm a CES-en leplezte le a legfrissebb Snapdragon besorolásokat, de csak a felsőházat töltötte meg tartalommal. Mostanáig. 

Snapdragon 200 és 400 chipek a Qualcommtól

Az alsóbb árszegmenseket célzó termékek sajnos már kevesebb innovációt tartalmaznak, mint az Snapdragon 600 és Snapdragon 800 termékcsalád tagjai. A Snapdragon 400 az eddigi Snapdragon S4 Plust és S4 Prot fogja össze, míg a Snapdragon 200 besorolású megoldások teljesítménye a Snapdragon S4 Play kategória tagjaiénak felel meg.

A Snapdragon 400 két különböző konfigurációval kezdi meg a karrierjét. Sajnos pontos neveket egyelőre nem adtak a SoC-eknek, így csak a paramétereik alapján különböztethetőek meg. A duó erősebbik tagja két Krait magot tartalmaz, amik 1,7 GHz-es órajelen dolgoznak, míg a "társa" ugyan négymagos, de az energiahatékonyságra kihegyezett Cortex-A7-es architektúrát használja, és a működési frekvenciája is 1,4 GHz-re lett mérsékelve.

A 400-as Snapdragonok között ennél nincs is több különbség. A grafikus processzor szerepét egy Adreno 305 fogja betölteni, ami gondoskodik a felület rugalmasságáról és gyorsaságáról, valamint a játékokban is megfelelően teljesít. A memóriavezérlő boldogul az LPDDR2 és az LPDDR3 modulokkal is, így a fejlesztőknek nagyobb a mozgástere. A hálózati modem képességei is egyformák, és a több SIM kezelés sem okoz nekik gondot. A multimédiás lehetőségek között kiemelendő a Miracast technológia támogatása, a kameránk pedig legfeljebb 13,5 megapixeles képek és 1080p HD videók rögzítését teszi lehetővé.

A Snapdragon 200 egyetlen taggal indul útnak, mely leginkább az MSM8225Q emelt órajeles változatának felel meg. Ebben négy 1,4 GHz-es ARM Cortex-A5 mag kapott helyet, a grafikus feladatok felelőse pedig egy Adreno 203 lesz. Sajnos ez már az LPDDR3 memóriákkal nem jön ki, de valószínűleg elegendő is az LPDDR2 mellé. A hálózati oldal hasonló az előbbiekhez, ez is támogatja a több SIM kezelését, viszont a multimédiás része már jóval gyengébb. Legfeljebb 8 MPixeles kamera kapcsolható hozzá, és videózni is csak HD-ban lehet vele.

A Snapdragon 400 és 200 a közép- és az alsókategória vitézei lesznek. Ezekben a szegmensekben a Qualcomm vészesen kezd gyengülni, így a lapkákhoz kedvező árat kell majd társítaniuk, hogy elnyerjék a készülékgyártók kegyeit. Továbbá a dupla SIM támogatás is az olcsóbb gépek miatt kapott kiemeltebb szerepet, mint korábban.

Végül a Qualcomm az új Snapdragon kategóriákba néhány jelenlegi modellt is átsorolt. Mostantól ha Snapdragon 200-ról van szó, akkor az MSM8x25Q-ról, vagy a fenti lapkáról beszélünk, a Snapdragon 400 pedig az MSM8x26-ot, az MSM8x30-at, az MSM8x30AB-t és a fenti duót tömöríti magába.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward