Smart Home – a jövő otthona a Samsung szemszögéből

Az intelligens lakás létrejötte egyre közelebb áll a valósághoz. A Samsung a CES-en bemutatja, hogyan képzeli ezt el, hamarosan pedig már az első szükséges készülékek is befuthatnak.

Smart Home – a jövő otthona a Samsung szemszögéből

A CES alkalmával vállalatok százai mutatnak be több ezer elektronikai terméket, amelyek az életben körülvesznek majd minket a jövőben. A Samsung például a Smart Home koncepciója keretében azt is megmutatja, miként lehetne ezeknek egy jelentős részét összekapcsolni, amivel a használatuk megkönnyíthető és praktikusabbá tehető lenne. Nézzük is meg, jelenleg hogyan fest a Samsung otthonokról alkotott jövőképe.

Mindennek az alapja és talán a legfontosabb a Smart Home kapcsán az automatizálás, a távolról vezérelhetőség és a kommunikáció új szintre emelése. A Samsung szerint a felhasználónak mindenről tudnia kell, ami a lakásban addig történik, ameddig ő nincs otthon, és mindig adottnak kell lennie a közbeavatkozás lehetőségének is. Amennyiben példának okáért egy eszköz kiesik a láncból – tehát valami elromlik –, azonnal értesíteni fog minket a felügyelőként megadott központi masina. Ez lehet majd vélhetően számítógép, Smart TV, okostelefon, táblagép, de akár egy okosóra is, ami kliensként kapcsolódik az utóbbi páros valamelyikéhez. Az otthoni masinákkal a Smart Home szerverein keresztül fognak kommunikálni a felsorolt eszközök. A Smart Home tehát lényegében egy nagy ökoszisztémába hozza össze az egyébként egymástól elkülönülő elektronikai termékeket, néhány csomópont segítségével.

A Samsung három fontos pontba összesítette a lényeges szolgáltatásokat. Az első a készülékek egyéni vagy csoportos menedzselésének lehetősége egyetlen alkalmazás használatával. Elindítható lenne így az okosóránkról egy érintéssel egy teljes nagytakarítás, amiben részt venne a robotporszívótól kezdve a mosógépig minden; vagy egy másik példa a klimatizálás, esetleg a világítás előre beállítása. A második pont az otthonunk szemmel tartása, ami adott esetben történhet szó szerint kamerák segítségével, de különböző szenzorok (füstérzékelő, hőmérő, stb…) segítségével is. Az utolsó, harmadik fontos dolog az automatikus értesítés. Ezt már érintettük fentebb a szervizelés kapcsán, de töménytelen számú esemény lehet még, amiről szeretnénk tudni. Jelezheti a Smart Home, ha fogyóban van otthon az italtartalék, nincs már elegendő étel a frigóban, vagy éppen takarításra lenne szükség valamilyen területen.

A Smart Home szolgáltatás lassan fog beférkőzni a házainkba, de idővel biztosan egy nagyon komplex szolgáltatást fogunk kapni a Samsungtól. Az intelligens otthon minden tekintetben jó dolog, és ha most még kicsit futurisztikusnak is tűnik a gondolat, érdemes nagy figyelmet szentelnünk neki. A Smart Home-mal jobban kordában tudjuk tartani az energiafogyasztásunkat, és magasabb szintre emelhető vele a biztonság. Na és a kényelem is másként hangzik, ha szóba kerül például a hangvezérelt robotporszívó.

Persze nem a dél-koreaiaké az első ilyen terv, és minden bizonnyal nem is az utolsó. Ám a Samsung szinte egyedülállóan, minden szükséges alkotóelemmel rendelkezik a termékpalettáján, és ennek megfelelően nem is prognosztizálják túlságosan távolra a Smart Home platform kiépülésének kezdetét. Még idén lerakhatják az általános intelligens otthon alapjait.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward